Pénz befektetés helyesen: Többet a saját megtakarításából?

|

Egy lány szívvel és karácsonyi fényekkel - A legjobb befektetés
A legfontosabb tények a helyes befektetéssel kapcsolatban

Olvasási idő: kb. 5 perc

  • Megtakarításait többféleképpen is bölcsen befektetheti. Az Ön egyéni helyzetétől függ, hogy milyen típusú befektetés illik Önhöz.
  • Mindig érdemes hosszú távon befektetnie a pénzét. Így több ideje van a vagyonépítésre, a megtérülésre és az értékingadozás kiegyenlítésére. Ezért olyan nagy jelentőségű, hogy már fiatalon elkezdjünk befektetni.
  • Aki fontosnak tartja a jó hozamot, jól teszi, ha alapokba fektet. Ez különösen hasznos a fiatalok számára, mivel esetükben a befektetett pénz sok éven át bent maradhat, és így kevésbé érzékeny az ingadozásokra vagy a tőzsdei összeomlásokra.
  • A kezdéshez elegendő csak kis összegű befizetéseket befektetni. Idővel már kis befizetésekkel is jelentős befektetett pénzügyi eszközök halmozhatóak fel. Fontos továbbá a befektetett tőke széles körű diverzifikációja.

Már nincs sok idő karácsonyig! Az éves bónuszok, a karácsonyra kapott pénzjutalmak és a pénzben kapott ajándékok sokak számára megédesítik az év végét. Bármennyire is csábító viszont, nem sok értelme van mindezt rögtön újra elkölteni. Sokkal célszerűbb és kifizetődőbb, ha helyesen helyezzük el a pénzt, és ezáltal befektetünk a saját jövőnkbe. Itt megtudhatja, hogyan teheti ezt meg.

A szakemberek szerint, a fiatalok bonyolultnak tartják, hogy kialakítsanak egy használható befektetési stratégiát. Sokan nem is szeretnek még a jövőre gondolni vagy éppen nem tudnak sokat a befektetésekről és a pénzügyekről, vagy egyszerűen csak egy óriási űr tátong a számlájukon. De megnyugtathatjuk Önt: Néhány egyszerű eszközzel máris elkezdhet tenni valamit a jövőjéért - akár magas fizetés és a befektetések terén szerzett szakmai tudás nélkül is.

Miért fontos, hogy helyen fektesse be a pénzét

Ami a nagymamák idejében működött, az ma már rég nem mondható hasznosnak: a megtakarítási betétkönyvek, a folyószámlák vagy akár a jó öreg malacpersely manapság már rég nem megfelelő befektetési formák.

Épp ellenkezőleg - ha a hagyományos, biztonságosnak vélt helyeken parkoltatja a pénzét, valójában épp azt kockáztatja, hogy elveszíti az értékét. Az inflációs ráta biztosítja arról, hogy folyton egyre kevesebbet érjenek a megtakarításai, amíg végül teljesen értéktelenek lesznek. A jelenlegi alacsony kamatlábak miatt pedig alig, vagy egyáltalán nem kap kamatot a pénzéért, ami kompenzálhatná ezt Önnek.

Természetesen nincs értelme ezért felhagyni a megtakarítással, és mindent azonnal elkölteni. A legtöbb embernek már így is túl sok holmija van, pedig ezzel a jövőnek sem teszünk szívességet. A legfontosabb dolog még mindig az, hogy Ön a megfelelő ellátásban részesüljön - és ez a jövőben is így legyen.

Milyen befektetési lehetőségek vannak?

Attól függően, hogy milyen céllal és milyen határidővel kíván befektetni, számos befektetési lehetőség állrendelkezésére. Amelyek pedig elsősorban a hozam, a kockázat és a befektetési időszak tekintetében különböznek egymástól.

Látra szóló és lekötött betétek

A klasszikus lehetőségek, mint a folyószámla, a takarékszámla vagy a betétszámla, nem alkalmasak hosszú távú megtakarításra, de hasznosak egy bizonyos mértékű tartalék biztosítására.

A szakértők két-három nettó jövedelem összegű megtakarítást ajánlanak, hogy felkészültek lehessünk a hirtelen felmerülő kiadásokkal szemben.

A megtakarítási számlák és az egynapos betétek mellett a lekötött betétek is biztonságos befektetési formát jelentenek, amelyek védik a tőkéjét. A lekötött betétnél egy bizonyos összeget fektet be előre meghatározott időtartamra és kamatlábbal. Ez viszont, bár azt jelenti, hogy a befektetett pénze időközben nem csökkenhet, de ha a kamatlábak ismét emelkednek, akkor sem fektetheti be máshová és kaphat érte többet.

Alapok és egyéb tőzsdei befektetések

Ha nyereségesen szeretné befektetni a saját pénzét, akkor nem lehet megkerülni a tőzsdét. A befektetési alapok a kezdők és a fiatalok számára is jó lehetőséget nyújtanak a befektetéssel való ismerkedésre.

Nálunk nem az egyes részvényekről és értékpapírokról kell döntenie, hanem pénzét egy alapkezelőre bízhatja, aki az összes befektetését megfelelően irányítja.

Az egyéni részvények kevésbé alkalmasak a tőzsdei ismeretekkel nem rendelkező befektetők számára, mivel itt az árfolyamveszteség kockázata meglehetősen magas. Egy részvények és értékpapírok széles skáláját tartalmazó alap esetében viszont a kockázat sokkal szélesebb körben oszlik meg. Ha például bizonyos részvények árfolyama csökken, az alapban lévő többi értékpapír ellensúlyozhatja a veszteséget.

A passzív alapok, például az ETF-ek általában olcsóbbak, de több személyes lépést és szaktudást igényelnek, mivel nincs az alapok alapkezelő nélkül működnek.

Egy gyerek és egy fiatal férfi pénzt gyűjt egy befőttesüvegben

Fontos, hogy a pénz minél hosszabb távonlegyen befektetve, hogy a rövid távú árfolyam-ingadozásokat kompenzálni tudja. Mindezek mellett pedig, hosszabb távon gyakran jobb hozamokat is érhetnek el a befektetők.

Öregségi és nyugdíjbiztosítás

Ha viszont, még több támogatást szeretne, és szem előtt eközben a saját nyugdíjbiztosítását tartja, akkor gondolkodhat unit-linked nyugdíjbiztosításokon is. Ebben az esetben Ön a nyugellátás fix biztonságát és kiszámíthatóságát élvezheti, ugyanakkor a részvénypiacon közben jó hozamot érhet el.

A befektetett pénzt a biztosító társaság alapokba vagy más értékpapírokba fekteti a jobb hozam elérése érdekében.

A szerződéses időszak végén Ön ezután havi járadékot kap, amely annál magasabb lesz, minél jobban teljesített időközben a piac.

Tárgyi, befektetett pénzügyi eszközök és ingatlanok

Lehetőség van tárgyi, befektetett pénzügyi eszközökbe, például nemesfémekbe, gyűjthető tárgyakba vagy ingatlanokba történő befektetésre is.

A viszonylag magas költségek és az ingadozó kockázatok miatt azonban ezek a lehetőségek kezdőknek és fiataloknak kevésbé ajánlottak.

Jó megoldás (nem csak) az Újévre

Több testmozgás, egészségesebb táplálkozás, leszokás a dohányzásról: Sok jó fogadalom létezik. Mit szólna ahhoz, ha saját maga gondoskodhatna a saját jövőjéről? Nem nehéz minden hónapban egy kis összeggel ehhez hozzájárulni. Ráadásul minél korábban kezdi el, annál több megtakarítása lesz idővel. Ráadásul, ha keres hozzá segítséget, még könnyebb belevágni. Nem kell pénzügyi szakembernek lennie, ha egy szakértő áll Ön mögött, aki elmagyarázza a befektetési lehetőségeket és kiválasztja a legjobb ajánlatokat.

Koccintás pezsgővel az Újév alkalmával

Pénz befektetés megfelelő módon: tippek és trükkök

Gyakran mindenekelőtt a belülről fakadó azonnali vágyakat kell először legyőzni. A legtöbb ember hallott már a nyugdíjhiányról, az időskori szegénységről és hasonlókról, és jól tudja, hogy a jó nyugdíjbiztosítás valójában elengedhetetlen.

Sokan azonban stresszesnek vagy bonyolultnak találják a pénzügyek témáját, és különösen a fiatalok nem akarnak ilyen korán a későbbi évekre gondolni.

A jó dolog az, hogy a pénzhez és a nyugdíjtervezéshez kapcsolódó pozitív hozzáállás egyszerűen megszerezhető! Ha rendszeresen emlékezteti magát a céljaira és a jövőre vonatkozó vágyaira, és végig gondolja, hogy mit tehet majd a befektetett pénzügyi eszközökkel és biztos tartalékokkal, könnyebben kialakulnak a pozitív gondolatai a megtakarítással kapcsolatban. 

Így kezdjen bele a befektetésekbe

Az első dolog, amit át kell gondolnia, hogy pontosan mi is a befektetési célja. Speciális célok miatt takarít meg, vásárolni szeretne belőle? Esetleg a nyugdíjba vonulás miatt gyűjt? Vagy, csak egyszerűen vagyont szeretne építeni a befektetett pénzügyi eszközökből?

A befektetési horizont, azaz a befektetés időszaka szintén a céltól függ. Számos befektetési forma különösen alkalmas hosszabb távú befektetésekre.

Az is fontos, hogy Ön, milyen típusú befektető. A biztonságra helyez nagyobb hangsúlyt, vagy minél nagyobb hozamot szeretne elérni?

A magas hozamot ígérő befektetési formák általában nagy ingadozásoknak vannak kitéve, ezért kockázatosabbak, míg a biztonságos lehetőségek általában alacsony hozamot generálnak. Általában a biztonságosabb és a magasabb hozamú befektetések keveréke ajánlott.

Még a kis hozzájárulások is sokat számítanak. Nem kell egy vagyont befektetnie ahhoz, hogy tegyen valamit a jövőjéért.

Gyakran van értelme viszont, alaposan átnézni a pénzügyeit. Szinte mindenki talál olyan felesleges kiadásokat, mint a fel nem használt előfizetések, a túl drága áramszolgáltatók vagy a kedvezőtlen biztosítások, amelyeket egészen egyszerűen meg lehet spórolni.

Még az egyszeri összegeket, például a karácsonyi pénzajándékokat, a bónuszkifizetéseket vagy az örökségeket is nagyon jól be lehet fektetni.

Két fiatal nő okostelefon csere után

A helyes keverés nagyszerű lehetőségeket biztosít

Minél szélesebb a szórás a különböző befektetési eszközök között, annál jobb. Ezt diverzifikációnak is nevezik. Befektetett pénzügyi eszközeit tehát különböző módokon kell befektetnie, így csökkentve a veszteség kockázatát.

Ideális esetben biztonságos, hozamorientált, rövid és hosszú távú lehetőségek keverékét kell választania. A megoszlás az Ön személyes preferenciáitól és céljaitól függ.

De ne aggódjon: nem kell azonnal összeállítania a tökéletes befektetési portfóliót. Bárhogy is kezdje, az első lépés mindig a legnehezebb - de a lényeg, hogy megtegye!

Tipp: Szerencsére vannak szakértők, akik ebben segítenek, így nem kell egyedül átverekednie magát az ajánlatok dzsungelén.

Segítséget találni nem nehéz

Ha úgy döntött, hogy bölcsen fekteti be a pénzét, akkor már jó úton jár. Arra viszont, hogy melyik befektetési forma a megfelelő az Ön számára, és hol érhet el ésszerű hozamot, arra nem lehet általános választ adni.

Ezért vannak olyan szakértők, akik részletesen elemzik az egyéni helyzetét, és megmutatják, hogy melyik befektetésnek van igazán értelme az Ön számára, és milyen különböző befektetési formák állnak rendelkezésre.

Szeretné megfelelően befektetni a pénzét?

Egy pénzügyi szakértő örömmel elmagyarázza Önnek, hogyan tudja bölcsen befektetni a megtakarításait, úgy, hogy az megfelelően illeszkedjen az Ön személyes helyzetébe.

Olvassa el:

Két fiatal nő vásárol – Tudatos vásárlás és fenntarthatóság

| OVB Vermögensberatung Kft.

Tudatos vásárlás: Fenntartható fogyasztás, tiszta lelkiismerettel

Különleges ajánlatok – A Fekete péntek számos kedvezménnyel csábít novemberben és néha nehéz csak azt megvenni, amire valóban szükségünk is van.  A fenntartható vásárlás viszont nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem a körérzetednek is – és mellesleg, több pénz marad az igazán fontos dolgokra.

| OVB Vermögensberatung Kft.

Spórolni tanított a járvány (Kisalföld cikk)

Több pénzügyi felmérés is alátámasztotta, hogy a magyarok a pandémia másfél évében kevésbé voltak költekezők, több pénzt takarítottak meg. Ennek egyik oka volt az üzletek zárvatartása, de érzékelhetően több időt szenteltünk anyagi forrásaink kezelésére is. Szakértőt kérdeztünk a tendenciákról.