OVB Vermögensberatung Kft.

Az otthonunk és az abban lévő tárgyak legnagyobb anyagi értékeink, ezért rendkívül fontos, hogy gondoskodjunk ezek megfelelő biztosítási védelméről. Annál is inkább igaz ez, mert az otthontulajdonosok többségét (70%-át) érte már kár az elmúlt 10 évben. A leggyakoribb káreseményeket az alábbi grafikon szemlélteti.

Hasznos tippek lakáskárok elkerüléséhez:

 • Akár hosszabb, akár rövidebb időre utazunk el otthonról, nem árt óvatosnak lenni: pihenéskor, kikapcsolódáskor, nyaraláskor érdemes átgondolni, hogy a közösségi oldalakon kikkel osztjuk meg, hogy jelenleg távol vagyunk üresen hagyott otthonunktól. Erre figyelve elkerülhetjük a betörők érdeklődésének felkeltését.
 • Kerülni kell lakásunk belsejéről, értéktárgyainkról készített fotók feltöltését a közösségi oldalakra, illetve ezek kommentjeit.
 • A nyári hónapokhoz köthető káresemények: hirtelen jött nagy mennyiségű eső miatti beázás, nyaralás alatt történő betörés, viharos szél okozta üvegtörések, villámkár, jégverés.
 • A téli hónapokhoz köthető káresemények: hónyomás, jégcsapok miatti felelősségi károk, a csúszásmentesítés elmaradása esetén szintén felelősségi károk, illetve csillagszórók, gyertyák, hibás vagy felelőtlenül égve hagyott karácsonyfaizzók miatti lakástűz.

Tudta Ön, hogy egy 100 négyzetméteres lakás biztosítási díja, mely tartalmazza az épület- és ingóságbiztosítási fedezetet is, már akár havi 2.600 Ft-tól is elérhető (az épület és ingóság értékétől függően)?

Káresemények alakulása

Háttérinformációk

{"active":false,"header":"h3","collapsible":true,"heightStyle":"content","event":"click"}
 • A megfelelő lakásbiztosítás kiválasztása

  A megfelelő lakásbiztosítás kiválasztása nem könnyű feladat, de egy felkészült tanácsadó segíthet eligazodni a témában.

  Mit kíván biztosítani?

  Lehetősége van az épületet/lakást a benne lévő ingóságokkal együtt biztosítani, de lehetőség van akár külön is.

  Mi befolyásolhatja a biztosítási díj nagyságát?

  A biztosítási díj nagyságát befolyásolhatja a vagyontárgyak értékének nagysága, a kapcsolt szolgáltatások, a kiegészítő fedezetek, a szerződés megkötésének módja, a díjfizetés gyakorisága és módja.

  Mekkora a biztosítandó vagyon?

  A biztosítandó vagyon értékének meghatározása: épületek esetén az újraépítési értéket veszik figyelembe, ami nagy valószínűséggel nem egyezik a piaci értékkel. Ingóságok esetében pedig az újrapótlási/beszerzési értéke a meghatározó. Ezt az értéket kár esetén bizonyítani kell számlákkal.

  Önrésszel vagy anélkül?

  Amennyiben lakásbiztosítását önrésszel kívánja megkötni, abban az esetben az önrész mértékéig a károkat - akárcsak a casconál - nem terheli a biztosítóra, cserébe díjkedvezményt kap.

  Az ingatlan egyéni vállalkozás vagy cég székhelye?

  Ebben az esetben a magánszemély által megkötött lakásbiztosítás nem terjed ki ezek vagyontárgyaira, így kiegészítő biztosítást kell kötni, amely már a cég vagyontárgyaira is fedezetet nyújt. A vállalkozás vagyontárgyainak bebiztosíthatósága függ a biztosító szabályzatában meghatározott térítési összegtől és a vállalkozás nagyságától is.

  Asszisztencia szolgáltatás kár esetén?

  Nagyban megkönnyíti a teendőit egy esetleges káresemény bekövetkezésekor, ha a választott biztosító rendelkezik asszisztencia szolgáltatással, így nem Önnek kell szakembereket keresnie, hanem mindezt elintézi a biztosító.

 • Ha Ön társasházban él

  Amennyiben Ön társasházban él, és a társasház rendelkezik megfelelő biztosítással, úgy a lakás szerkezeti elemeire a társasház biztosítása kiterjed. Ilyenkor fontos megvizsgálni, hogy ezek ne legyenek kétszeresen biztosítva (ha mégis, Ön feleslegesen fizet magasabb biztosítási díjat lakására). Figyelembe kell ugyanakkor venni, hogy a társasház biztosítása nem teljes értékű lakásbiztosítás.

  A társasház biztosítása többek között nem terjed ki az alábbiakra:

  • lakáson belüli burkolatra, festésre, tapétára

  • lakáson belüli szerelvényekre, csaptelepekre, melyek károsodhatnak például csőtörésnél

  • lakáson belüli ingóságokra

  • saját pincehelyiségben tárolt vagyontárgyakra (pl. kerékpár)

  • a biztonsági üvegezésre - utólag beépített, 10 mm-nél vastagabb üveg

  • a saját bútor üvegezésére

  • a magánemberi felelősségi körben okozott károkra - pl. saját gyermek a teraszról lever, ledob egy tárgyat, és emiatt személyi sérülés történik, vagy nyitva felejtett csap miatt áznak be az alsóbb emeletek

  • betöréses, besurranásos lopás vagy rablás következtében eltulajdonított saját vagyontárgyakra

  A fentiek miatt rendkívül fontos, hogy a társasház biztosítása mellett Ön megfelelő ingóságbiztosítással rendelkezzen, amely az ingóság mértékétől függően akár havi egy-kétezer forinttól is elérhető.

 • Ha Önnek már van lakásbiztosítása

  Az alábbiak miatt érdemes azt átvizsgálni:

  1. Fontos kérdés, hogy a lakásbiztosításában a felvett biztosítási összegek fedezik-e az Ön ingatlanának újjáépítését, helyreállítását. A lakásbiztosítások esetében gyakori az alulbiztosítás (az indokoltnál alacsonyabb térítési összegre szól a fedezet) és a túlbiztosítás is (az indokoltnál magasabb térítési összegre számolt biztosítási díj).
  2. A lakásbiztosításával kapcsolatos igényei az évek során jelentősen változhattak.
   - Jelentősen változhat ingatlanának értéke, amennyiben ahhoz hozzáépített vagy felújította azt.
   - Jelentősen változhat az ingóságok értéke új vagyontárgyak (például műszaki berendezések) beszerzése következtében. Amennyiben ezek tekintetében a lakásbiztosítását nem aktualizálja, úgy kár esetén elképzelhető, hogy ezekre a biztosító nem fizet.
   - Új, speciális igényei merülhettek fel az évek során, amelyek a szerződés átdolgozását igénylik (új, speciális vagyontárgyak, például műalkotások, készpénz, ékszerek).
  3. Elképzelhető, hogy lakásbiztosítása nem fedezi a felelősségi károkat - pl. a kertben található fa rádől a szomszéd házára, vagy az Ön kutyája az úton átfutva kárt okoz valakinek, vagy gyermeke kerékpározás közben megkarcolja a szomszéd autóját.
  4. Amennyiben egy biztosítónál több szerződéssel rendelkezik, ezek díjából jelentős kedvezményt kaphat. Ezért ezt a szempontot is érdemes figyelembe venni lakásbiztosításának megválasztásánál.

  Az elmúlt években a lakásbiztosítási piac jelentős fejlődésen ment keresztül, melynek eredményeként a biztosítók folyamatosan fejlesztették termékeiket.

  Ennek következtében a mai piacon általában a korábbinál jobb ár-érték arányú ajánlatok érhetőek el, amelyek jobban igazodnak az ügyfelek igényeihez is. Ezt a változást az ingatlantulajdonosok megfelelő tanácsadás hiányában sokszor nem követik. Mindenféleképpen érdemes ezért a házára-, illetve lakására korábban megkötött biztosítását újra megvizsgálni.

  Mi a teendő biztosítás váltásakor?

  • A korábbi szerződés felmondására az évforduló előtt minimum 30 nappal van lehetőség. Az évforduló pontos dátumát a biztosítási kötvény tartalmazza.
  • A felmondást mindenképpen írásban kell megtenni (levél vagy fax). Az erről szóló fax igazolást, vagy ajánlott cédulát a törlés értesítő megérkezéséig meg kell őrizni.
  • A felmondást nem kell indokolni, de fel kell tüntetni a nevet, a kötvényszámot, és alá kell írni.
  • Díj nemfizetés esetén a szerződés 60 nap után megszűnik.

Kárkalauz

{"active":false,"header":"h3","collapsible":true,"heightStyle":"content","event":"click"}
 • Kárfogalmak érthetően

  Időjárással kapcsolatos elemi károk

  Villámcsapás hatása: közvetlenül a vagyontárgyba becsapódó villám okozta károk

  Villámcsapás másodlagos hatása: a villám által közvetlenül nem sújtott, azonban az indukciós hatás során megrongált egyéb elektromos berendezésekben keletkezett kár

  Vihar: legalább 54 km/h sebességű szél által a biztosított vagyontárgyakban okozott károk, beleértve a vihar által megbontott tetőn történő egyidejű beázást

  Felhőszakadás: a felhőszakadásból eredő, talajszinten áramló, nagy mennyiségű víz által rombolással, elöntéssel a biztosított vagyontárgyakban okozott kár

  Jégverés: jégszemek formájában lehulló csapadék által a biztosított vagyontárgyakban okozott károk, beleértve a jégverés által megbontott tetőn történő egyidejű beázást

  Hónyomás: nagy mennyiségben felgyülemlett hó által a biztosított vagyontárgyakban okozott kár, beleértve a hónyomás által megbontott tetőn történő egyidejű beázást

  Árvíz: az élővizek, töltéssel ellátott mesterséges csatornák, valamint tavak áradása által a biztosított vagyontárgyakban okozott kár (nagy vízi meder, hullámtér, nyílt ártér és vízjárta terület általában kizárva)

  Beázás: tetőn, valamint nyílászárón keresztüli beázás (a tetőn keresztüli beázás térítési feltétele általában a korábbi hibák szakszerű javítása és a javítástól számított egy év eltelte)

  Felelősség

  Épülettulajdonosi és magánemberi: a biztosított vagy kiskorú gyermeke által okozott személysérüléses és dologi károk, melyekért felelősséggel tartozik (kisállatok által okozott károk kizárva)

  Ebtartói vagy kisállattartói: a biztosított által tartott eb vagy kisállat (egyes állatok ki vannak zárva), által a magyar jog szerint harmadik személynek okozott személysérüléses vagy dologi károk, melyekért felelősséggel tartozik

  Egyéb elemi károk

  Földrengés: egy meghatározott szintet elérő vagy meghaladó földrengéssorán okozott kár

  Vízkár: vízvezeték törése, repedése vagy dugulása miatt kilépő víz által okozott károk (elfolyt víz értéke csak akkor kerül megtérítésre, ha ez külön ki van emelve, a cserélhető csővezeték hossza általában korlátozva van)

  Üvegtörés: a külső szerkezeti elemek nyílászáróinak normál üvegezésében bekövetkezett kár (általában max. 3 m2 egybefüggő üvegfelület és max. 1 cm vastag üvegre vonatkozik)

  Tűz: nem rendeltetésszerű tűztérben keletkezett, vagy onnan kilépett és önerőből továbbterjedni képes tűz által okozott kár

  Tűz nélküli hő és füst okozta károk: tűzkár nélküli füst- és koromszennyezés miatt bekövetkező kár, amely hirtelen, előre nem látható módon keletkezett

  Robbanás: a gőzök, gázok, porok terjeszkedési hajlandóságán alapuló, hirtelen erő által okozott károk

  Betörés, lopás

  Betöréses lopás és rongálás: erőszakos módon, lezárt helységből történő lopás (a betörő betöréses lopással vagy erőszakkal, álkulccsal jut be) és az eközben okozott károk

  Rablás: az elkövető a biztosított vagyontárgyak megszerzése vagy megtartása érdekében a biztosított ellen erőszakkal vagy fenyegetéssel él

  Besurranás: nyitott ajtón vagy ablakon keresztül a biztosított jelenlétében észrevétlenül behatoló, vagy biztosított által jóhiszeműen beengedett személy általi lopás

 • Mi a teendő kár esetén?

  Ön is sokszor elszörnyülködik azon, amit a híradóban lát, vagy a barátaitól, ismerőseitől, illetve kollégáitól hall? Talán már Ön is volt szenvedő alanya káreseménynek? Önhöz is betörtek már, érte csőtörés, elmosta az ár, esetleg tűz ütött ki otthonában, és hirtelen azt sem tudta, mit tegyen?

  Kár bekövetkeztekor fontos tisztában lenni az alábbi tudnivalókkal.

  • Minden elvárhatót meg kell tenni a kárenyhítés érdekében.

  • Káresemény esetén az ügyfélnek kell bizonyítania, hogy kára nem korábban, hanem az adott esemény kapcsán keletkezett.

  • Az általános szabályok szerint a kárt az észleléstől számított két munkanapon belül írásban (faxon, biztosító honlapján) be kell jelenteni a biztosítónak.

  • A biztosító a bejelentéstől számított öt munkanapon belül köteles megvizsgálni a helyszínt. Amíg ez nem történik meg, addig csak annyit lehet változtatni a helyszínen, amennyi a további károk megelőzéséhez szükséges. A sérült vagyontárgyakat meg kell tartani.

  • A javítás költségeit a biztosító kárszakértőjével minden esetben egyeztetni kell. Az esetleges túlszámlázásokat a biztosító nem téríti.

  • Ajánlott a károkról fényképet készíteni.

  • Erőszakos események esetén (betöréses lopás, rablás, rongálás) értesíteni kell a rendőrséget is, a kárbejelentés a hatósági jegyzőkönyv csatolásával együtt történhet.

  • Tűz vagy robbanás esetén akkor is értesíteni kell a tűzoltóságot, ha csak kisebb tűz volt, és sikerült egyedül eloltani, a kárbejelentés a hatósági jegyzőkönyv csatolásával együtt történhet.

  A későbbi kárrendezés megkönnyítése érdekében ajánlott megfogadni az alábbi tanácsokat is.

  • Ajánlott megtartani az értéktárgyak számláit, használati utasításait, jótállási jegyeit.

  • Ajánlott a vagyontárgyakról fényképet készíteni, mellyel lopás, rablás és besurranás esetén bizonyítani lehet, hogy a bejelentett ellopott tárgyak valóban léteztek.

 
A cookie egy kis szöveges fájl, amelyet egy weboldal másol a merevlemezre. A cookie-k nem okoznak kárt a számítógépen, és nem tartalmaznak vírusokat. A weboldalon található cookie-k nem gyűjtenek semmilyen személyes adatot magáról. A böngésző beállításainál bármikor letilthatja a cookie-k használatát. Általános szabályként a cookie-kat a weboldalakon a munkamenet időtartama miatt anonim, statisztikai értékelések és a felhasználóbarát jelleg javítása érdekében használják.
Okay