Lehet, hogy nem megfelelő védelmet nyújt a lakásbiztosításunk? 

|

Lakáskampány
Nem megfelelő a lakásbiztosításunk?

Olvasási idő: kb. 3 perc

  • Miért érdemes időnként átnézni a lakásbiztosításunkat? 
  • Milyen esetekben érdemes aktualizálni a szerződésünket? 
  • Mire érdemes odafigyelni a lakásbiztosítások esetében? 

Lakásunk, otthonunk és a benne tárolt értéktárgyak az évek alatt változnak. Viszont a lakásbiztosításunk automatikusan nem követi le ezeket a változásokat. Miért lehet ez probléma? Mert egy nem aktualizált lakásbiztosítás nem nyújt számunkra megfelelő védelmet, így egy esetleges káresemény során nem biztos, hogy a biztosító teljes mértékben megtéríti a kárunkat.  

Miért érdemes időnként átnézni a lakásbiztosításunkat?

Annak érdekében, hogy a lakásbiztosításunk valódi fedezettel szolgáljon egy káresemény bekövetkezésekor, és a biztosítási összeg fedezze a károk helyreállításának költségét (legyen szó az ingatlanunkról vagy ingósunkról), időről időre érdemes aktualizálni a biztosításunkat. Így elkerülhetjük az alulbiztosítottságot is. 

Egy példával élve: vegyünk egy 2 millió Ft-értékű vagyontárgyat, ami 1 millió Ft biztosítási összegre van biztosítva (azaz 50%-ban alulbiztosított). Ha ebben a vagyontárgyban egy biztosítási esemény következtében 1 millió forint kár keletkezik, akkor a biztosító által (a biztosítási feltételektől függően) megfizetett biztosítási összeg legfeljebb a kár 50%-a lesz, azaz  1 millió Ft helyett csak 500 ezer Ft. 

Felülvizsgálat

Egy ingatlanunkat érintő értéknövelő beruházást követően fontos, hogy aktualizáljuk a biztosításunkban szereplő ingatlan és a hozzá kapcsolódó vagyontárgyak biztosítási értékét. Pár évente pedig érdemes áttekintenünk a szerződésünk egyes elemeit, hogy azok olyan szolgáltatásokat tartalmazzanak, amelyre az adott élethelyzetünkben valóban szükségünk van. Például: ha a megkötés óta már egy kisállattal is megosztjuk az otthonunkat, érdemes lehet bele venni a szerződésbe egy kisállatokra vonatkozó kiegészítő fedezetet is.  

Milyen esetekben érdemes aktualizálni a szerződésünket?

  • Amennyiben az elmúlt 1 évben történt olyan- az ingatlant érintő- változás, amelynek hatására az ingatlan értéke is növekedhetett, az a biztosításra is hatással lehet. Ilyen változás lehet egy lakásfelújítás/bővítés, egy nagyobb értékű berendezési tárgy vagy egy értékesebb elektronikai eszköz vásárlása.  
  • Egy felülvizsgálat jó alkalom lehet arra is, hogy megnézzük milyen kiegészítő biztosításokat (balesetbiztosítás, kisállatbiztosítás, elveszett okmányok pótlása) tartalmaz a szerződésünk, és azt az igényeinkre szabjuk.  
  • Érdemes ilyenkor azt is végig gondolni, hogy mennyire voltunk elégedettek a jelenlegi biztosító szolgáltatásaival, kárrendezésével.  

A március 1-től március 31-ig tartó lakáskampány most jó lehetőséget ad arra, hogy a lakásbiztosítási szerződés évfordulójától függetlenül márciusban is megnézhessük, hogy lakásbiztosításunk igényeinkre, szükségleteinkre szabott-e. Ahogy arra is, hogy akár fel is mondjuk a meglévő szerződésünket és újat kössünk. 

Mire érdemes odafigyelni a lakásbiztosítások esetében?

Annak érdekében, hogy olyan biztosítást kössünk, ami valóban segítséget jelent baj esetén, fontos, hogy jól átgondoljuk, hogy milyen típusú védelemre is van szükségünk. 

  • Érdemes alaposan átnézni az aktuális biztosításunk fedezeteit, feltételeit. 
  • A biztosítási piac is folyamatosan változik, a szerződéskötés óta új fedezetek, szolgáltatások is vannak már a piacon. 
  • Számba kell venni a kötés vagy a legutolsó felülvizsgálat óta történt változásokat. Ilyen lehet például egy felújítás, nyílászárócsere, festés-mázolás, vagy egy új, nagyobb értékű berendezési tárgy, elektronikai eszköz vásárlása, légkondicionáló vagy napelem rendszer beszerelése. 
  • A kiválasztásnál fontos szempont lehet a kárbejelentés módja és menete. Lehetőség van-e például online kárbejelentésre és kárfelmérésre, illetve ez nyomon követhető-e a biztosító honlapján. 
  • A megfelelő biztosítás kiválasztásához érdemes szakértő bevonásával több biztosító ajánlatát is összehasonlítani.   
  • Az árak összehasonlításánál pedig fontos, hogy megnézzük, hogy milyen fedezeteket, illetve szolgáltatásokat tartalmaz az ajánlat. Nem biztos, hogy a legolcsóbb lesz számunkra a legjobb választás. 
  • Ha pedig kiválasztottuk az új konstrukciót, az új szerződés megkötése előtt írásban fel kell mondani a meglévő biztosítást. A felmondásnak - márciusi váltás esetén - legkésőbb március 31-ig, évfordulós váltás esetén legkésőbb a biztosítási évfordulót megelőző 30. napig be kell érkeznie a biztosítóhoz.  

A lakásbiztosítás aktualizálásának fontosságára hívja fel a figyelmet Póth Viktor, Értékesítési Igazgatónk a TrendFM-nek adott interjújában is: 

Olvassa el:

Trendmánia lakásbiztosítás

| OVB Vermögensberatung Kft.

Fókuszban a lakásbiztosítás

A lakásbiztosítások jelentős részében az évek során nem történik értékkövetés, pedig ingatlanunk és a benne tárolt értéktárgyak az évek alatt változnak. Hogy ez miért lehet probléma? Erről is beszélünk a Trendmánia legújabb adásában.

Lakáskötvény keresése

| OVB Vermögensberatung Kft.

Itt találod a lakásbiztosítási kötvényedet

A márciusi lakáskampány apropójából is kiemelt fontosságú a biztosítási kötvény megléte, hiszen most lehetőségünk van arra, hogy a meglévő lakásbiztosításunkat aktualizáljuk, igényeinkre szabjuk, vagy akár felmondhassuk és egy megfelelőbbet köthessünk. Azok számára, akik rendelkeznek ügyfélfiókkal, összegyűjtöttük, hogy egyes biztosítók webes felületein hol találhatóak meg