A húsvéti hosszú hétvégén is vigyázzunk értékeinkre!

|

A húsvéti ünnepek hosszú hétvégéjén sokan indulnak útnak, és akár több napra is őrizetlenül hagyják otthonukat. A biztosítók tapasztalatai alapján a nyári szezon mellett jellemzően a hosszú hétvégéken emelkedik meg a lakásbetörések száma. A betörők legtöbb esetben az ajtók, ablakok felfeszítésével jutnak be az ingatlanokba, ráadásul egy nem megfelelő zárral ellátott ajtót néhány másodperc alatt képesek is kinyitni. Az OVB Magyarország korábbi felmérése alapján tízből hét magyar lakástulajdonost vagy bérlőt legalább egyszer ért már valamilyen kár az elmúlt tíz évben.  

A biztosítók tapasztalatai alapján a nyári vakációban és ilyenkor, a hosszú hétvégék során a leggyakoribbak a betöréses lopások, a magukra hagyott ingatlanok könnyű célpontot jelenthetnek a betörőknek. Az illetéktelen behatolók leggyakrabban ékszereket, készpénzt, műszaki cikkeket, laptopokat, fényképezőgépeket, mobiltelefonokat tulajdonítanak el. Egy gyengébb minőségű zárral ellátott ajtót csak néhány másodperc kinyitni egy „rutinosabb” betörőnek, ezért nem mindegy, hogy milyen zárszerkezetekkel, nyílászárókkal vagy bejárati ajtóval rendelkezik a lakásunk. A magasabb szintű védelmi berendezések, riasztók megléte esetén magasabb kártérítési limiteket tartalmazó ingatlanbiztosítási szerződés köthető. 

Tízből hét magyar lakástulajdonost vagy bérlőt legalább egyszer ért már valamilyen kár az elmúlt tíz évben, az OVB Vermögensberatung Kft. tavaly készített reprezentatív felmérése szerint azonban a megkérdezettek több mint 10 százaléka egyáltalán nem védi biztosítással az otthonát és értékeit, valamint a válaszadók csak kevesebb, mint a fele tudta, milyen összegre van biztosítva az ingatlan, amelyikben él. Egy átlagos méretű lakásra már néhány ezer forintos havi díjjal is köthető lakásbiztosítás, de meglehet, hogy ezek nem minden esetben térítenek betöréses lopás esetén, ezért érdemes a biztosítás megválasztásakor erre is figyelni.  

Függetlenül attól, hogy van-e már biztosításunk, vagy még csak tervezzük, összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot arra az időszakra, amikor távol vagyunk az otthonunktól:

Kerüljük a feltűnést!

Az ékszereket, könnyen mozdítható értékeket, táblagépet stb. ne hagyjuk jól elérhető helyen, és ha lehet, ne is legyenek a lakás ugyanazon helyiségében. Ha illetéktelen hatol be az otthonunkba, ne legyen könnyű dolga! Legalább ennyire fontos, hogy mi magunk is próbáljunk láthatatlanok maradni a kíváncsi szemek elől a hosszú hétvége ideje alatt! Ne reklámozzuk a közösségi oldalakon, hogy elutaztunk, elég, ha csak a közeli ismerősök tudják, hol vagyunk, mikor érünk haza. Soha nem lehet tudni, hogy a nyilvánosság előtt bejelentett utazások híre kihez jut el. 

Ne mutassuk, hogy üres a lakás!

Ha lehet, kérjünk meg egy családtagot, barátot, megbízható ismerőst, vagy szomszédot, hogy nézzen rá az ingatlanunkra, amíg távol vagyunk. A távollét ideje alatt ideális megoldás lehet, ha valaki időnként kiüríti a postaládát is, ugyanis egy teli levélszekrény mindent elárul a bűnözőknek. Ne hagyjuk leengedve a rolót, a redőnyt, vagy becsukva a spalettát, mert semmi sem árulkodóbb, mint a napok óta fényes nappal is besötétített ház. Használjunk időzítős lámpakapcsolókat, amelyek sötétedés után véletlenszerűen kapcsolódnak be és ki. A betörés ellen tökéletesen védekezni nehéz feladat, hiszen itt nem a természeti elemekkel kell számolni, hanem a kiszámíthatatlan emberi tényezővel. Szerencsére többfajta védelmi eszközzel is felszerelhetjük a lakásunkat: ráccsal, biztonsági zárral, biztonsági ajtóval, vagy éppen riasztórendszerrel. Ezek meglétével is már sikeresen gyakoroltuk a kármegelőzést, amely a lakásbiztosítások esetében a kártérítés egyik alapfeltétele.

Reméljük, hasznos tanácsokkal szolgáltunk! Természetesen káreset nélküli, gondtalan hosszú hétvégét és nagyon boldog húsvéti ünnepeket kívánunk!