CSOK Plusz - Családi Otthonteremtési kedvezmény

CSOK Plusz család

Új otthonteremtési program

2024. január 1-től életbe lépett a CSOK plusz új otthonteremtési program. Ez alapján akár 50 millió forint összegű, államilag támogatott lakáshitel igénybevételére lehetnek jogosultak a gyermeket vállaló házaspárok. A program segítséget nyújt Magyarország területén lévő lakás vagy egy lakásos lakóépület építéséhez, vásárlásához, lakás megvásárlásával egybekötött bővítéséhez vagy meglévő lakás bővítéséhez.   

CSOK Plusz házaspár

A kölcsönt kizárólag házastársak - élettársak és egyedülállók nem – igényelhetik, ahol a feleség a kölcsön iránti kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 41. életévét (2025. december 31-ig a házaspár akkor is jogosult, ha a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában a feleség betöltötte a 41. életévét, és legalább a 12. hetet betöltött várandósság igazoltan fennáll, vagy az örökbefogadást 2024.01.01. - 2025.12.31. között kelt gyámhatósági határozattal rendelkeznek).

Az igénylőkre vonatkozó további leírások itt találhatóak.

Gyermek

Hasznos alapterület (min.)

Összeg

1 gyermek

40m2-es lakás vagy

70m2-es egylakásos lakóépület

15 M Ft

2 gyermek

50m2-es lakás vagy

80m2-es egylakásos lakóépület

30 M Ft

3+ gyermek

60m2-es lakás vagy

90m2-es egylakásos lakóépület

50 M Ft

CSOK Plusz lakásfelújítás

A lakás vételára / bekerülési költsége - vásárlással egybekötött bővítés esetén a vételár és a bekerülési költség együttesen – maximum

 • Első közös lakásszerzők esetében max. 80 M Ft
 • Egyéb esetben 150 M Ft

Az ingatlanra vonatkozó egyéb tudnivalók itt találhatók. 

Első közös lakásszerzők

Azok a házastársak, akik a kölcsönkérelmük benyújtásakor vagy azt megelőzően Magyarország területén nem rendelkeztek ugyanabban a lakásban mindketten tulajdonjoggal és erről nyilatkozatot tesznek.

Egyéb eset

A vételárnak meg kell haladnia az igénylők másik, a kölcsönkérelem benyújtása időpontjában meglévő közös tulajdonú lakás tulajdonrészének a forgalmi értékét, vagy az azt megelőző 2 éven belül utoljára elidegenített közös tulajdonú lakása eladási árát.

A legfontosabb hitel paraméterek

 • Hitelkamat a teljes futamidő alatt – max. 3% (alacsonyabb is lehet)
 • Maximális hitelösszeg: 50 M Ft
 • Maximális futamidő: 10 - 25 év
 • A kölcsön tőketörlesztését a folyósítás napját követő 13. hónaptól kell megkezdeni (az első évben csak kamatot kell törleszteni).

A támogatott hitel esetén a kölcsönkérelem benyújtását követően másodikként született / örökbefogadott, és minden egyes ezt követően született / örökbefogadott további gyermek után gyermekenként 10 millió Ft összegű, vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe, amit tőketartozás és kamatainak csökkentésére kell felhasználni.

CSOK Miben segíthetünk

Miben segíthetünk?

 • Jelenlegi pénzügyi helyzet felmérése
 • Az ingatlanvásárlási és családtervezési célok alapján, az elérhető hitel lehetőségek megvizsgálása
 • Hitelképesség felmérése
 • CSOK Plusz részleteinek átbeszélése
 • CSOK Plusz feltételeinek való megfelelés megvizsgálása
 • Hiteligénylés teljeskörű lebonyolítása 

Keresse fel tanácsadóinkat még ma!

Szakértőink rendelkezésre állnak! Amennyiben Önnek már van OVB-s tanácsadója, kérjük, vegye fel vele a kapcsolatot, ha pedig még nincs, az alábbi gombra kattintva küldje el nekünk, melyik termékkel kapcsolatban érdeklődik.

Ez is érdekelhet:

Megérkezett a CSOK Plusz

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) az 5.000 fő feletti településeken a jelenlegi formájában 2023. december 31-én megszűnik. Az október 25-ei Kormányinfón Csák János miniszter bejelentette a CSOK 2024. január 1-től hatályba lépő új formáját: a CSOK Pluszt.

CSOK Plusz család

Tudnivalók a CSOK Pluszról

2023. november 30-án megjelent a CSOK plusz új otthonteremtési program részletszabályait tartalmazó kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Ez alapján 2024. január 1-jétől új, akár 50 millió forint összegű, államilag támogatott lakáshitel igénybevételére lehetnek jogosultak a gyermeket vállaló házaspárok. A program segítséget nyújt Magyarország területén lévő lakás vagy egy lakásos lakóépület építéséhez, vásárlásához, lakás megvásárlásával egybekötött bővítéséhez vagy meglévő lakás bővítéséhez.   

CSOK Pluszra vonatkozó előírások

Az új otthonteremtési támogatás mértékének két meghatározó pontja maga az ingatlan jellemzői, illetve a meglévő és vállalt gyermekek száma. A CSOK Plusz rendelettel kapcsolatos blogcikkünk második részében ezekre a témákra vonatkozó előírásokat járjuk körül.  

CSOK család 2 gyerek

Jogi információ

Fenti információ tájékoztató jellegű és nem teljes körű, szövege a kiadás napján hatályos jogszabályokon és ismert jogértelmezésen alapul, nem minősül személyre szóló közvetítői, jogi vagy hiteltanácsadásnak, vagy bármilyen egyoldalú kötelezettségvállalásnak. Az ismertetett szolgáltatások paraméterei pénzügyi intézményenként eltérőek lehetnek, ezért szerződéskötést megelőzően körültekintően tájékozódjon az elérhető pénzügyi szolgáltatásokat és feltételeket illetően. Az OVB Vermögensberatung Kft. jelen tájékoztató tartalmáért, valamint az esetleges jövőbeli jogszabályi-, illetve üzleti környezetben bekövetkező változásokért nem vállal felelősséget.