Több mint 50 éves az OVB Europa

Az OVB immár több mint fél évszázada áll ügyfelei rendelkezésére. 

Erős múlttal egy erős jövőbe

A gyorsan változó időkben csak kevés vállalat büszkélkedhet több mint 50 éves történelemmel. De mi az OVB sikerének titka? Egyrészt folyamatosan az alapvető kompetenciánkra összpontosítottunk: a személyre szabott pénzügyi tanácsadásra. Ugyanakkor az is fontos volt számunkra, hogy rugalmasan tudjunk reagálni a változó ügyféligényekre és a piaci körülményekre.

A hagyomány és a változás egyensúlya tett minket azzá, akik ma vagyunk – Európa vezető pénzügyi szolgáltatójává. Több évtizedes tapasztalatunk segít minket szolgáltatásunk folyamatos fejlesztésében annak érdekében, hogy a jövőben továbbra is ügyfeleink és pénzügyi tanácsadóink mellett állhassunk egy erős partnerként.

1970 – Egy jó ötlet jó időben

Az OVB nemzetközi konszern alapkövét 1970-ben fektették le az Észak-Rajna-vesztfáliai Köln városában. „Lakás-előtakarékossági szerződések közvetítésével foglalkozó szervezetként” a fiatal vállalat azt a célt tűzte ki maga elé, hogy tanácsokat adjon magánszemélyek számára a lakás-előtakarékosság témájában. A siker nem sokáig váratott magára. Az OVB rátapintott a lényegre.

A háború utáni fellendülést követően, a szokatlanul erős gazdasági növekedés és jövedelmek magas növekedésének időszaka után, az 1960-as évek végén első alkalommal gazdasági hanyatlás indult el . Az emberek takarékoskodni kezdtek. Ezt a bonni kormány által 1970-ben elfogadott törvény támogatta is. Az úgynevezett munkavállalói megtakarítási támogatást megkétszerezték, ami azt jelenti, hogy a dolgozók különösen magas támogatásokat kaptak az államtól, amikor bizonyos pénzügyi termékekbe fektettek be. Ide tartoztak az OVB által kínált lakás-előtakarékosságok is.

Ezek a szerencsés körülmények természetesen nagy lendületet adtak az OVB-nek az alapítást követő években. Első partnercégük egy lakástakarékpénztár volt, az OVB-nek azonban még csak egy terméke volt a kínálatban. Ezen gyorsan változtatni kellett.

1970 - 1989 – Átfogó tanácsadással és széles választékkal a siker felé

Az eufória ellenére az OVB számára gyorsan világossá vált: az a lakás-megtakarítás nem lehet az egyetlen termék, amelyet a cég kínál. Az ügyfelek igényei túlságosan változatosak és eltérőek voltak ehhez.

Az OVB ezért fokozatosan bővítette termékskáláját személy- és vagyonbiztosítással, valamint tőkebefektetésekkel, és kidolgozta az ügyfél-tanácsadás átfogó koncepcióját: ennek alapjául az ügyfél pénzügyi helyzetének felmérése és elemzése szolgált. A kívánságok és célok fényében az OVB tanácsadója kidolgozott egy egyedileg illeszkedő megoldást, amely hosszú távú, megfizethető és kellően rugalmas. Megszületett a több témát is átfogó, pénzügyi jellegű tanácsadás, amely minden helyzetben megfelelő pénzügyi termékeket tudott nyújtani az ügyfelek számára. A mai napig ez az átfogó megközelítés az OVB üzleti modelljének egyik alapvető pillére, és óriási előnyt jelent ügyfeleink számára. Különösen azért, mert a terméket mindig különböző ismert OVB partnercégek kínálják. Így az ügyfelek eddig is és továbbra is támaszkodhatnak arra, hogy a megfelelő megoldást kapják meg a pénzügyi termékek kiválasztott portfóliójából.

Az átfogó termékportfóliónak és a jól átgondolt tanácsadói rendszernek köszönhetően az OVB jól indult. És úgy tűnt, hogy Németország fogékony is erre. A német háztartások átlagos megtakarítási rátája mindig is a nyugati iparosodott országokra jellemző szint felett volt. Az OVB azonban már korán felismerte azokat a lehetőségeket, amelyek Európa-szerte üzleti tevékenységeket biztosíthatnak. Ennek megfelelően a társaság fontos stratégiát határozott meg az európai terjeszkedéshez. Az első lépés a nemzetközivé válás felé 1991-ben történt, Ausztriában.


1991-től – Terjeszkedés délnyugat felé

Az 1991-es osztrák terjeszkedés után az OVB továbbra is nagyon jól teljesített Délnyugat-Európában. Az üzleti tevékenységet 1993-ban Görögországra is kiterjesztették. Svájc 1995-ben, Olaszország és Spanyolország 2002-ben, Franciaország pedig egy évvel később csatlakozott ehhez.

Spanyolországban volt a legmagasabb várható élettartam az EU-ban, ugyanakkor Olaszországhoz hasonlóan a születési arány a legalacsonyabb volt. A demográfiai változás régebben, ahogy most is különösen súlyos probléma volt. Ennek megfelelően magas volt a magán-nyugdíjellátással kapcsolatos pénzügyi termékek iránti igény. Ezen kívül az OVB üzleti modelljét használó pénzügyi szolgáltatókat alig ismerték Spanyolországban. Az átfogó tanácsadás és az erős termékpartnerek számos termékének kombinációját a spanyol ügyfelek azonnal jól fogadták.

Az OVB 2018-ban Belgiumban folytatta sikeres terjeszkedését.

1992-től – A kelet-európai nyitás

Az OVB azonban nemcsak délnyugaton volt sikeres. Kelet-Európában a vállalat 1992-ben Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és Magyarországon, majd egy évvel később Szlovákiában terjeszkedett. Ezt követte Horvátország 1998-ban. Az OVB 2002-ben és 2007-ben Romániában és Ukrajnában is megkezdte tevékenységét.

A vasfüggöny lebontását követően a közép- és kelet-európai országokban nagymértékű optimizmus lett úrrá. Kezdetben ez elsősorban a fogyasztási cikkek terén történő lemaradás bepótlását jelentette. Az embereknek éveken keresztül sok olyan dolgot kellett nélkülözniük, amelyek Nyugat-Európában az életszínvonal természetes részei voltak. A kevés rendelkezésre álló pénz biztosítási és nyugdíjtermékekbe történő befektetése eleinte nem volt prioritás.

Ennek azonban meg kellett változnia. A fizetések szépen lassan emelkedtek, a fogyasztási cikkek iránti legsürgősebb igényeket kielégítették, az emberek pedig elkezdtek gondolkodni pénzügyeik jövőjén. Ezen a ponton az OVB már készen állt arra, hogy tanácsokat és segítséget nyújtson az ügyfeleknek.

2006 – „Az átláthatóság bizalmat teremt“ – az OVB a tőzsdére lép

2000-ben az OVB részvénytársasággá alakult – ez mérföldkő volt a társaság szerkezetének és szervezetének rendezésében. Az új jogi forma rugalmasabbá tette a vállalatot az erősebb stratégiai növekedés és a gyorsabb terjeszkedés érdekében. Az holdingszerkezet ezt követő létrehozása és az operatív üzletág kiszervezése még professzionálisabbá tette a céget. 

Innentől kezdve az OVB jelenleg 16 leányvállalata, köztük az OVB Vermögensberatung AG a német piacon a holdingtársaság égisze alatt működött tovább. A holding átvette az OVB Csoport stratégiai irányítását és a kapcsolódó magasabb szintű feladatokat. Ez hatékony és bővíthető struktúrát tett lehetővé a csoport számára. A 2006-os tőzsdei bevezetéssel és a Prime Standard-ban történő jegyzéssel az OVB teljesítette a legmagasabb nyilvánossági követelményeket. Az éves és negyedéves pénzügyi kimutatásoknak a nemzetközi számviteli standardekkel összhangban történő közzététele és a társaság vállalatirányításával kapcsolatos részletes magyarázatok, a minőséget jelentik számunkra, és az OVB-t a nagy német és nemzetközi konszernekkel egyenértékűvé teszik.

Több mint 50 évvel az alapítást követően – Szükség van a pénzügyi tanácsadásra

Manapság olyan időket élünk, amikor a megalapozott pénzügyi tanácsadás fontosabb, mint valaha. Az emberek várható élettartama Európában tovább növekszik, ugyanakkor a születési arány sok országban nagyon alacsony. Az eredmény: az állami társadalombiztosítási rendszerekben egyre csökkenő számú járulékfizetőnek kell egyre több kedvezményezettet finanszíroznia egyre hosszabb ideig. A nyugdíjcélú megtakarítások mindenképpen szükségesen ahhoz, hogy idős korban is fenn tudjuk tartani a szokásos életszínvonalát.

A több témát átfogó allfinanz-tanácsadás iránti igény rendkívül nagy és a jövőben is az lesz. Aggasztó, hogy sokan nem foglalkoznak az előtakarékossággal kapcsolatos kérdésekkel. Nem csoda: a pénzügyi termékek egyre összetettebbé válnak, a legtöbb ember számára pedig a saját nyugdíja továbbra is nagyon távolinak tűnik. Ezért is egyre inkább fontos, hogy az OVB egyértelművé tegye a magánbiztosítások szükségességét és támogassa ügyfeleit az egyénre szabott, megfelelő megoldások megtalálásában. Mi pedig ezt sikerrel tesszük: az OVB több mint 4.50 millió ügyfelével, közel 5892 pénzügyi közvetítőjével és 16 ország piacán történő jelenlétével ma Európa egyik vezető pénzügyi közvetítő csoportja.

Az ügyfelek még ma is a személyes tanácsadást értékelik leginkább. A digitalizálás ellenére, vagy talán éppen azért, még mindig nagyon magas a személyes tanácsadás iránti igény - még a fiatalok körében is. Az OVB szakértelemmel és több mint fél évszázados tapasztalattal rendelkezik. Sikertörténet, amely legalább 50 évig biztosan folytatódik.

Örömmel segítünk Önnek pénzügyi, megtakarítási és biztosítási kérdésekben. Találja meg most OVB tanácsadóját!

A növekedés csak együttműködés révén lehetséges. Nálunk a csapatszellem áll az első helyen. Csatlakozz hozzánk!