OVB blog

»Változatos hírekkel kapcsoljuk össze az aktuális pénzügyi és előtakarékossági trendeket és kérdéseket«

Nő a szupermarketben - infláció

| OVB Vermögensberatung Kft.

Infláció: hogyan védheted meg a pénzed?

Az élelmiszerek és az egyéb termékek árai az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedtek. Sok háztartás számára egyre nehezebb a havi kiadások fedezése és a magas árak kifizetése. De hogyan is alakultak valójában a jelenlegi árak, és hogyan védheted meg a pénzed a vásárlóerő csökkenésétől?

lakásbiztosítás értesítő

| OVB Vermögensberatung Kft.

Hogyan értelmezzük a lakásbiztosítási díjértesítőnket?

Minden évben a biztosítási évforduló előtt kb. 60 nappal megkapjuk lakásbiztosításunk díjértesítőjét, amiben a következő biztosítási évre vonatkozó változásokról tájékoztat minket a biztosítónk. Az idei évi értesítő kicsit másmilyenebb lesz, ugyanis az építőipari áremelkedések nagy mértéke miatt jelentősebb díjnövekedést láthatunk az ajánlatunkban.

Bankszámla értesítő

| OVB Vermögensberatung Kft.

Bankszámlaváltás – nem is olyan bonyolult, mint gondoljuk

Legtöbben, annak ellenére, hogy nem vagyunk elégedettek a meglévő banki szolgáltatásunkkal, mégsem váltunk. Ennek több oka lehet. Első, hogy nem tudjuk mennyit spórolhatunk és mennyivel kedvezőbb ajánlatot találhatunk más bankintézetnél. A második ok, hogy visszatart minket a bankszámlaváltással együtt járó ügyintézésnek már a gondolata is. Pedig sokat spórolhatunk, akár évi több tízezer forintot és kaphatunk bankolási szokásainkhoz jobban passzoló funkciókat, szolgáltatásokat is szerezhetünk. Még egy jó hír, hogy a bankszámlaváltás sokkal egyszerűbb folyamat, mint gondoljuk.

Használjuk ki az adókedvezményt

| OVB Vermögensberatung Kft.

Érdemes sietni: így maximalizálhatjuk az adókedvezményeket

Az ajándékvásárlások mellett még néhány napig lehetőségünk van arra is, hogy maximálisan kihasználjuk az elérhető adókedvezményeket akár a nyugdíj-előtakarékossági formák, akár az egészség- és önsegélyező pénztárakba befizetett összegek után. Jó tudni azt is, hogy a rendszeres havi megtakarításainkon felül egy egyszeri nagyobb összeg befizetésével akár több százezer forint pénzügyi előnyre is szert tehetünk.

Tévhitek az egészségbiztosítással kapcsolatban

| OVB Vermögensberatung Kft.

3 gyakori tévhit az egészségpénztári szolgáltatással kapcsolatban

A pénztári tagok többsége az összegyűlt pénzt leginkább gyógyszerre és magánorvosra költi, és még ők sem feltétlenül vannak tudatában annak, hogy mennyi mindenre lehetne ezeken felül felhasználni az egészségpénztári számlán lévő pénzüket. Íme 3 gyakori tévhit az egészségpénztárral kapcsolatban tagoknak és (még) nem tagoknak.

Áram a fény felkapcsolása után - Fogyasztás

| OVB Vermögensberatung Kft.

Hogyan spórolhatunk a rezsin?

A napjainkban tapasztalható energiaválság és az Európá-szerte növekvő infláció miatt az árak - különösen az energiaárak - jelentősen emelkednek. A téli hónapokra felkészülve néhány alapvető dolgot otthon is elvégezhetünk. Ezekkel csökkenthetjük a fűtés költségeit és az energiát is megtakaríthatunk.

| OVB Vermögensberatung Kft.

A mai nap mottója: Ne ítélj elsőre és támogass egy jó ügyet!

Az SOS Gyermekfalvak felmérése szerint a hazai megkérdezettek 7 %-a gondolkodik úgy, hogy a gyerek tehet róla, ha állami gondoskodásba kerül. Minden 7. férfi és minden 16. nő ezt a választ adta a kérdésre. Az összképen az sem javít, hogy ugyanennyi válaszadó nem tudta eldönteni, hogy egyáltalán tehet-e róla a gyermek. Ez pedig nagyon szomorú és igazságtalan.

Kamatkedvezmények

| OVB Vermögensberatung Kft.

Hitelek és kamatok – Erre érdemes odafigyelni

A kamatok azért emelkedtek, emelkednek, mert magas az infláció (a pénz romlásának) mértéke. Ne feledjük, ilyenkor nemcsak a pénztárcában lévő pénz ér kevesebbet, hanem a hitel is inflálódik. Aki korábban egy meghatározott értéket tulajdonított a felvett hitelösszegéhez, most azt érezheti, hogy az érték – amit vásárolt belőle – megmaradt, de a pénz (hitel) kevesebbet ér. Vagyis az éremnek mindig két oldala van, éppen ezért forduljon pénzügyi szakértőhöz.

| OVB Vermögensberatung Kft.

Kevesebbe is kerülhet az iskolakezdés

Nyakunkon a szeptember, sok család a nyaralásból hazatérve már javában az iskolakezdésre készül, és bizony egy elsős nebuló ruháztatása, tanszercsomagja jelentősen is megterhelheti a családi költségvetést, amihez a háztartások egy része hitelt is fel kell vegyen. Az OVB Magyarország tapasztalatai szerint sok szülő nem tudja, hogy ezek a ráfordítások az önsegélyező pénztári megtakarításból is fedezhetőek, ráadásul az egyéni befizetések után élhetnek a 20%-os személyi jövedelemadó-visszatérítés lehetőségével, amely összeg teljes egészében akár az iskolakezdés finanszírozására is fordítható.