Adóbevallás 2022 – Ezekre érdemes figyelni a bevallás ellenőrzéskor

|

SZJA 2022SZJA 2022

Néhány nap maradt csupán május 20-ig, vagyis az idei szja-bevallási határidőig. Azoknak is, akiknek a NAV tervezetet készített érdemes alaposan ellenőrizni az adóhivatal által elkészített tervezetet, hogy ne maradjon ki semmi a bevallásból. Előfordulhat ugyanis, hogy az ügyfélkapun található dokumentumot is ki kell még egészíteni.

Az OVB Magyarország tapasztalatai azt mutatják, hogy több tízezer, esetenként akár több mint 100 ezer forintot is elveszítenek évente azok, akik nem kezelik elég körültekintően az szja-bevallásukat. Sokan nincsenek tisztában azzal, mire és mennyi adójóváírást vehetnek igénybe, illetve vannak, akik az adójóváírást az állami támogatással tévesztik össze.

Az adójóváírást egyfelől a pénztári befizetések után vehetjük igénybe, ebben az esetben 20 százalék jóváírásra vagyunk jogosultak, maximum 150 ezer forintig az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, vagy az önsegélyező- és egészségpénztáraknál vezetett számlán. Fontos tudni, hogy amennyiben mindkettővel rendelkezünk, a bevallásban meg kell jelöljük, melyikre kérjük az összeget. Ezen kívül 20 százalék adójóváírás illeti a nyugdíjbiztosítási és NYESZ számlával rendelkezőket is, ennek felső határa a nyugdíjbiztosítások esetén 130 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számláknál pedig 100 ezer forint lehet. Az önkéntes pénztári, a nyugdíj-előtakarékossági számlára és a nyugdíjbiztosítási szerződés alapján a biztosítóhoz utalt összegek együttesen nem haladhatják meg a 280 ezer forintot.

Azoknak a jogszabály szerint igazolt tartós betegséggel, súlyos fogyatékossággal rendelkezők, akiknek jár a személyi adókedvezmény, de évközben nem érvényesítették a személyi kedvezményüket (vagyis nem kérték a havi kifizetést), a tervezet módosításával van lehetőségük egy összegben megigényelni a maximum 100.440 Ft összegű kedvezményt. Ugyanez a lehetőség vonatkozik például azokra az első házasokra, akik nem érvényesítették év közben a kedvezményüket.

Sokan érintettek, ezért az OVB Magyarország véleménye szerint fontos elmondani azt is, hogy amennyiben nem az adóhatóság által készített ügyfélkapus bevallás-tervezetet használjuk, nem jár automatikusan az adójóváírás, csak azoknak folyósítja azt az adóhatóság, akik ezt külön igénylik a május 20-ig benyújtandó szja-bevallásukban.

Amennyiben nem az adóhatóság készíti el bevallásunkat, az adójóváírás igénylését az adott biztosító vagy pénztár által korábban megküldött igazolás alapján kell kitölteni, ha valaki valamilyen okból nem rendelkezik ezzel az igazolással, annak még maradt lehetősége arra, hogy a pótlásról intézkedjen.

Május 20. a határideje az 1%+1% felajánlásának is, amivel a civil szervezeteket, illetve egyházakat támogathatjuk (a lista a NAV honlapján megtalálható). Ezeket a felajánlásokat akkor is megtehetjük, ha már esetleg az adóbevallás tervezetet beküldtük. Abban az esetben, ha nincs rendelkezés az 1 %-okról ez az összeg az államkasszába kerül be. Arra fontos odafigyelni, hogy amennyiben van adóhátralékunk, azt időben fizessük be, különben nem rendelkezhetünk az 1%+1%-unkról.