Alacsony kamatok mellett nem érdemes befektetni… vagy mégis?

|

Az ügyfelek által is érezhető banki kamatokat a piaci folyamatok határozzák meg, így nem szabad általánosságban kijelenteni, hogy a mostanihoz hasonló környezetben nem érdemes befektetni. Sőt, pont ilyenkor célszerű a mögöttes folyamatokat és az alternatív megoldásokat egy szakértővel megvitatni, hogy elkerüljük azokat a befektetési ajánlatokat, amelyek gyanúsan sokat ígérnek – hívja fel a figyelmet az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó vállalat. 

Befektetni természetesen számtalan pénzügyi termékbe lehet, egy, a mostanihoz hasonló, rendkívül alacsony kamatkörnyezetben azonban a fix kamatozású eszközöktől nem várhatunk csodákat. Amennyiben egy ilyen helyzetben magas hozammal kecsegtet valamely pénzügyi termék, feltétlenül hallgassunk meg több véleményt, kérjünk szakértői tanácsot!

A befektetési jellegű pénzügyi termékek esetében tisztában kell lennünk azzal, hogy alapesetben a befektetett tőkénken felüli plusz pénzt (ami lehet például kamat vagy árfolyamnyereség is) adó terheli, amelynek jelenleg Magyarországon 15 százalék a mértéke. Vannak azonban olyan banki, alapkezelői, biztosítói termékek, értékpapírszámlák, amelyek bizonyos idő után mentesülnek a kamat vagy árfolyamnyereség utáni adó kötelezettsége alól.

Amíg év végén az adóoptimalizáció maximális kihasználására figyelünk inkább, addig év elején az OVB Magyarország véleménye szerint a kamatadó-mentes befektetési lehetőségek között célszerű tájékozódni, hiszen például egy egyszeri díjas, Unit-Linked típusú befektetéssel kedvezményes adózást érhetünk el, illetve kamatadó-mentességgel is számolhatunk. A 15 százalékos kamatadó ebben az esetben három év után feleződik, öt év után pedig nullára csökken. Nagy előnye még, hogy a kamatszámítás a szerződés megkötésének napján indul, nem kell megvárni az első gyűjtőév végét, és az esetleges plusz befizetések sem igényelnek külön számlanyitást, azokat a biztosító elkülönülten vizsgálja kifizetés esetén. 

Póth Viktor, az OVB Vermögensberatung Kft. üzletfejlesztési igazgatója elmondta: „Az egyszeri díjas termékek mögött rendkívül széles körű a befektetési paletta, vagyis az, hogy mibe tudjuk fektetni megtakarított pénzünket, legyen szó akár kötvény-, akár részvény típusú befektetésekről. Gyakorlatilag ilyen típusú termékek esetén bármely nekünk tetsző iparágból választhatunk, sőt, a földrajzi hely sem jelent akadályt. Befektethetünk például Brazíliában működő mezőgazdasági vállalatba, vagy az Egyesült Államok legnagyobb IT vállalataiba, de választhatunk környezet-kímélő technológiákat alkalmazó cégeket is a mögöttes befektetési alapok segítségével. Mindez azért lehetséges, mert a biztosítókkal sok nemzetközi alapkezelő cég áll partneri kapcsolatban.” 

Az egyszeri díjas befektetések további előnye, hogy a kifizetése biztosítói szolgáltatás, ezért kedvezményezett megjelölése esetén nincs hagyatéki eljárás, így az azzal járó ügyintézés, valamint az ahhoz kapcsolódó költségek sem merülnek fel.

De ami talán sokak számára a legmegnyugtatóbb lehet, hogy egy ilyen megtakarításnál a befizetett díjak többszörösen felügyeltek. A szerződést a biztosító kezeli, a befektetési döntéseket egy alapkezelő cég hozza meg (azt, hogy milyen befektetési alapba kerüljön a pénz, mi határozzuk meg), aki köteles egy letétkezelőnél vezetni számláját. Ez utóbbi őrködik a vagyon felett, és ráadásul mindannyian az MNB Felügyelet alá tartoznak, így ha bárki hibázna, azt azonnal köteles jelenteni a hatóságoknak.