Albérletkeresésnél ne spóroljunk a megfelelő védelmen!

|

Ma hirdetik ki a felsőoktatási felvételi ponthatárokat, hamarosan kiderül, kik jutottak be a főiskolákra, egyetemekre. Több ezer gólya keres ezekben a hetekben albérletet vagy eladó ingatlant a fővárosban és vidéken, hogy még idejében megtalálják a megfelelő lakást vagy bérleményt. A bérléssel vagy az adás-vétellel kapcsolatos költségeken felül érdemes gondolni vagyontárgyaink megfelelő védelmére is, hiszen ingóságbiztosítás nélkül senki nem téríti meg a károkat, ha egy csőtörés vagy vihar utáni beázás következtében elázik a laptop, vagy betörés miatt kell búcsút mondani a tabletnek, számítógépnek és más értékes tárgyunknak – hívja fel a figyelmet az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég. 

Tízből hét magyar lakástulajdonost vagy bérlőt legalább egyszer ért már valamilyen kár az elmúlt tíz évben, az OVB Vermögensberatung Kft. legutóbbi reprezentatív felmérése szerint azonban az ingatlantulajdonosok egy része még mindig nem biztosítja otthonát és értékeit. 

Előfordul, hogy a bérlők nem tudják, hogy az adott bérlemény rendelkezik-e biztosítással, pedig azt érdemes lenne már a bérleti szerződés megkötésekor külön is tisztázni a tulajdonossal, hiszen ha ő nem kötött ilyet, a bérlőnek is joga van megvédeni a saját értékeit. Amennyiben lakást bérel és szeretné ingóságait és az ingatlant biztosítani, mindenképpen érdemes szerződést kötni, de annak tényét és tartalmát a bérbeadóval is egyeztetni kell.  Amennyiben a bérbeadónak van biztosítása, úgy a bérlő vagyontárgyaira az csak akkor terjed ki, ha biztosítottként ő is meg lesz adva, amire viszont általában nem kerül sor.

Az OVB Magyarország véleménye szerint társasházban történő lakásbérlésnél arra is érdemes nagyon figyelni, hogy van-e a háznak biztosítása, és az kár esetén mit térít. Amennyiben a lakóközösség korábban a biztosítás mellett döntött, úgy az a lakás szerkezeti elemeire is kiterjed, így nem kell magasabb biztosítási díjat fizetnünk azáltal, hogy bizonyos elemeket kétszeresen biztosítunk. Mindemellett azt is fontos tudni, hogy a társasház biztosítása nem biztos, hogy kiterjed például a lakáson belüli burkolatra, festésre, tapétára, illetve biztosan nem nyújt fedezetet a lakásban található ingóságokra, vagy éppen a biztonsági üvegezésre.