Elindult a OVB „Költs okosan” suliprogram

|

OVB Költs okosan füzet
"Költs okosan" suliprogram

Olvasási idő: kb. 4 perc

  • A suliprogram fókusza
  • Visszajelzések a programról
  • További terveink

Társadalmi felelősségvállalásunk fontos része, hogy elkötelezettek vagyunk abban, hogy egy pénzügyileg tudatosabb generáció nőjjön fel. Hisszük, hogy a pénzügyi tudatosság megalapozását nem lehet elég korán elkezdeni. Tanácsadóink az évek során különböző oktatási intézményekben már sokszor végeztek edukációs tevékenységet, idén márciusban - rácsatlakozva a Pénz7 programra – több felső tagozatos osztályban is tartottunk pénzügyi, edukatív előadásokat, amelyek során olyan, már ezt a korosztályt is érintő témákkal foglalkoztunk, mint a bankszámla vagy hogy miért fontos a megtakarítás. A tanulóktól és az iskolától kapott pozitív visszajelzések is megerősítettek minket abban, hogy nagy igény van arra, hogy az alapvető pénzügyi ismereteket eljuttassuk a 13-14 éves korosztályhoz, hiszen az ő életükben is jelen van már a pénz mint fizető eszköz, és nagyon érdekli őket minen ami ezzel kapcsolatos.

Kihasználva, hogy tanácsadóink az ország teljes területén jelen vannak, elindítottuk a „Költs okosan” suliprogramot, amelynek keretében 2024 májusa és júniusa során hazánk 36 általános iskolájában, 120 felső tagozatos osztályban összesen több mint 2500 diáknak tartunk rendhagyó pénzügyi tudatosság órát. Az életkori sajátosságokat, illetve iskolai tananyagok felépítését figyelembe véve választottuk a 7-8. osztályt, hiszen a társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek keretén belül itt már megjelenik pénzügyi és gazdasági kultúra témakör.

Költs okosan tanóra

Ennek kapcsán pedig egy-egy órán az alábbi területeket érintjük:

  • pénz fogalma, kialakulása
  • bankok, bankszámlák szerepe
  • megtakarítás fontossága
  • legfontosabb tudnivalók a hitelről
  • biztosítások fontossága

Természetesen nagy hangsúlyt kap az órán az interaktivitás. A diákokat bevonjuk egy közös beszélgetésbe, amelynek során a fenti témakörökben kapnak izgalmas kérdéseket. A részvételt pedig ajándékokkal jutalmazzuk. Az első visszajelzések alapján örömmel tapasztaltuk, hogy a gyerekek érdeklődőek, nyitottak a pénzügyekkel kapcsolatban, a tanárok pedig nagyon hasznosnak találták az átadott ismereteket. Tanácsadóink pedig maguk is feltöltődve jönnek ki egy-egy óra után. Az átadott ismeretek egyik központi témája a megtakarítás. Az órai ismeretetátadáson felül készültünk egy olyan segédanyaggal a gyerekeknek, ami segíti őket abban, hogy saját megtakarításaikkal kapcsolatban tudatosabbak lehessenek.

A program során kapott visszajelzéseket folyamatosan beépítjük az edukációs anyagainkba, illetve folyamatosan bővítjük is azokat.  Őszi terveink között pedig szerepel, hogy a pénzügyi tudatosságot még több iskolába, osztályba elvigyük.

Olvassa el:

Költs okosan suliprogram

| OVB Vermögensberatung Kft.

A megtakarítás érdekli leginkább a diákokat

Júniusban nem csak az iskolai évnek lett vége, de az OVB Költs okosan! 2023/2024-es tanévi programjának is. A program során 40 iskolában jártak tanácsadóink, 124 osztályban, 2750 diáknak tartottak rendhagyó tanórát a pénzről, a megtakarítások fontosságáról, bankokról, hitelekről és a biztosításokról.

OVB-s tanácsadók Pénz7-en

| OVB Vermögensberatung Kft.

Pénzügyi edukáció már iskoláskorban?

A pénzügyi tudatosság fejlesztését szinte nem lehet elég korán elkezdeni. Ezért is csatlakoztak tanácsadóink a PÉNZ7 programhoz, melynek központi témája "Okosan a hitelekről" volt, aminek keretében általános iskolás gyerekeknek tartottak rendhagyó, játékos pénzügyi órákat.