Érdemes igénybe venni pénzügyi tanácsadó segítségét

|

A Magyar Nemzeti Bank nemrég napvilágot látott statisztikája szerint rengeteg készpénzt halmoztak fel a tavalyi évben a háztartások, de az eladósodás útjára is sokan léptek. A megtakarítások volumene csúcson jár, és a hiteleké is négyéves rekordot döntött.

A 2018-as év utolsó napján a háztartásoknál csaknem 4.800 milliárd forintnyi készpénz volt, ami történelmi rekord, és háztartásonként csaknem 1,2 millió forintot jelent. Ennek a döntő része forintban volt, de a lakosságnál van 323,5 milliárd forintnyi deviza is. A folyószámlákon is gyűlik a pénz, amelynek nagyobbik része nem kamatozik. A folyószámlabetétek volumene december végén 6.376,6 milliárd forint volt, ami 21 százalékos növekedés 2017 óta. A lekötött betétek kamata is nulla körül van, ezekben - amelyeket egyéb betétnek nevez a statisztika – 3.333 milliárd forint van, vagyis a háztartások összesen mintegy 14.500 milliárd forintnyi olyan megtakarítással rendelkeznek, amely nem hoz a konyhára semmit.

Ilyenkor jöhet jól a hozzáértő segítség

Mit tegyenek egy, a mostanihoz hasonló kamatkörnyezetben mindazok, akik a felhalmozott készpénzállománnyal vagy a bankszámlán „heverő” pénzükkel szeretnének jól gazdálkodni, de nincs elég pénzügyi ismeretük. Póth Viktor, az OVB Magyarország üzletfejlesztési igazgatója a Trend FM Monitor Délután című műsorában beszélt a pénzügyi tanácsadó cég tapasztalatairól, erről olvashatnak az alábbiakban egy összefoglalót.

Póth Viktor: - Úgy tapasztaljuk, hogy az elmúlt években a háztartások vagyona rendkívül sokat nőtt. Élénk érdeklődést tapasztalunk mind a pénzügyi termékek iránt, mind pedig a pénzügyi tanácsadói szakma iránt.

Műsorvezető: - Ezt alátámasztja az MNB legfrissebb statisztikája, ami azt mondja, hogy rekord összegű megtakarítás gyűlt össze a háztartásoknál.

Póth Viktor: - Igen, szerintünk is a mostani a mindenkori rekord. A háztartások megtakarításának összetételében viszont nem annyira jó irány, hogy a készpénzt halmozzák fel inkább a családok, ezért javasoljuk mindig, hogy kérdezzenek meg egy tanácsadót is, illetve kérjenek tanácsot annak függvényében, hogy mit szeretnének kezdeni a megtakarításaikkal, biztosításukkal, hiszen mindezt átlátni meglehetősen bonyolult. Magyarországon az alapkamat még soha nem volt ilyen alacsony és most már hosszú ideje ezen a szinten van, ami sok kérdést vet fel.

Műsorvezető: - Kezdjük a hitelekkel. Sokkal több lehetőség adódik, mint korábban. Mire kell figyelnünk?

Póth Viktor: - A hiteleknél nagyon fontos mérlegelni, hogy mire fogjuk elkölteni a pénzt, mennyi idő alatt szeretnénk visszafizetni, illetve, hogy fix vagy változó kamatozású hitellel kalkuláljunk. Joggal merül fel a kérdés, hogy mikor éri meg egy fix kamatozású hitelt felvenni, ha nem akkor, amikor alacsony a kamatkörnyezet? Mi is ezt javasoljuk ügyfeleinknek, tehát hogy célszerű a fix kamatozású hiteleket választani, de az MNB törekvései is ebbe az irányba mutatnak.

Műsorvezető: - Hiszen ez védené hosszútávon a fogyasztót, tehát ez nem sodorhatja váratlan helyzetekbe…

Póth Viktor: - Igen, ugyanis ha hitelt veszünk fel, tudjuk, hogy többet kell visszafizetnünk, mint amennyit igényeltünk, viszont nem mindegy, hogy mennyivel. Egy hitel törlesztőrészlete kicsit leegyszerűsítve két dologból áll: egyrészt a bank kapcsolódó költségei, másrészt pedig a kamatköltségek. Ha utóbbiak megemelkednek, akkor a törlesztőrészlet is emelkedni fog. Sok olyan hitel van ma még, amit korábban magas kamat mellett vettek fel a hitelesek, tehát egy mostanihoz hasonló kamatkörnyezetben érdemes lenne megvizsgálni, hogy „le tudom-e cserélni”, rövidíthetem-e a futamidőt vagy csökkenthetem a törlesztőrészletet. Ez talán a két legfontosabb dolog a hitelezésnél. A hitelpiac folyamatosan növekedett az elmúlt években, ezen a területen is jó, ha valaki segít eligazodni az útvesztőben.

A hiteleket általában az élethelyzetük alapján veszik fel az ügyfelek. Egy jelenlegi célt szeretnének elérni, és ilyenkor annyira nem számít a futamidő, mint például egy megtakarításnál. A tanácsadóink visszajelzései alapján is úgy látjuk, hogy bizony az idő is relatív fogalom: egy megtakarításnál a 15 évnyi takarékoskodás - amennyi ideig kell lemondani a fogyasztásról - nagyon hosszú időnek tűnik. Ellenben, ha most egy összegben megkapom a pénzt és azonnal megvehetem, amire vágyom, akkor akár a 15 év még „belefér”, de valójában ez így is, úgy is annyi.

Műsorvezető: - Igen, akkor is 15 év. Nézzünk egy újabb területet: készpénzt halmoztam fel, de nem az a legjobb megoldás, ha azt otthon tartom. Egy tanácsadó hogy kezdi ilyenkor a beszélgetést? Hogyan méri fel, hogy mi lenne jó nekem?

Póth Viktor: - A tanácsadásunk mindig egy elemzéssel kezdődik, amikor felmérjük a háztartás vagy az ügyfél aktuális pénzügyi helyzetét, megtudjuk, hogy milyen várható jövőbeli kiadással számolnak, milyen céljaik vannak a jövőre nézve. Ezt követően az elemzéseket kiértékeljük, és ez alapján próbálunk meg egyénileg, személyre szabott tanácsot adni, koncepciót készíteni. Ha valahol nagy a készpénzállomány, akkor nyilvánvalóan egy befektetési megoldással kell visszatérnie a tanácsadónak. A tanácsadás során majd mérlegelni kell, hogy most, a jelenlegi környezetben, amikor sokat emelkedtek a tőzsdék is, aztán valamelyest korrigáltak, miből vegyünk többet. Ha befektetésről beszélünk, akkor a legfontosabb dolog annak megértése, hogy a kockázat, a hozam és a biztonság nem egyenesen arányosak egymással. Egy tanácsadásnál mérlegelni kell, hogy melyek a legfontosabb szempontok.

Műsorvezető: - Arról van itt szó, hogy ki mennyire kockázattűrő vagy kockázatkerülő?

Póth Viktor: - Ez a legfontosabb dolog egy befektetésnél. Egy tanácsadó tudja, hogy ha valakinek készpénzben van felhalmozva a megtakarítása, akkor nem lehet azonnal, egy éles váltással kockázatos eszközöket, akár részvényeket ajánlani. Viszont ha ismerjük a kockázattűrő képességet, tudjuk, hogy milyen időtartamra mekkora összegről hajlandó ideiglenesen lemondani az ügyfél, akkor nyilván lehet megoldásokat találni számára egy jó portfólión keresztül. Fontos tudni azonban, hogy ezt megint egy hosszas elemzés kell megelőzze.

Műsorvezető: - Mi a legnépszerűbb termék, amit az ügyfelek mostanában Önöktől kérnek?

Póth Viktor: - Nehéz lenne erre a kérdésre általános választ adni. Minden ügyfél, minden élethelyzet más és más. De örömmel látjuk, hogy van igény a befektetési és a megtakarítási termékekre is. A nyugdíj folyamatosan foglalkoztatja az embereket, csakúgy mint a hitelek. Sokszor beszélgetünk az állami támogatásokról, kedvezményekről is. Ez utóbbiak terén is sok edukációra van még szükség, de jó látni, hogy az ügyfelek már jóval felkészültebbek ezen a területen, mint korábban.

Műsorvezető: - A nyugdíjbiztosítás napjainkban felszálló ágban van?

Póth Viktor: - A nyugdíjbiztosításokat 2014-ben vezették be. Ha a teljes piacot nézzük, akkor elmondható, hogy igen. A nyugdíj az, amiről soha nem lehet eleget beszélni. Felméréseinkből rendszerint az derül ki, hogy a lakosság zöme nem tudja, hogy például a nyugdíjbiztosításra milyen szintű állami támogatás jár, és hogyan lehet azt érvényesíteni. A biztosítási díjak egyébként növekedtek az elmúlt egy-két évben, viszont messze nem annyival, mint amilyen arányban bővült a háztartások fogyasztásra elkölthető jövedelme. Öröm látni ellenben, hogy ma már tudatosabbak az emberek abból a szempontból, hogy tudják, 30 év múlva a jelenlegi rendszer ilyen formán már nem lesz fenntartható, az öngondoskodás elengedhetetlen.