Fontos határidő közeledik, legyünk körültekintőek!

|

Kevesebb, mint két hét maradt az idei SZJA bevallásig, érdemes a hátralevő időben mindent alaposan ellenőrizni, az adóhivatal által elkészített tervezetet pedig átnézni, hogy ne maradjon ki semmi a bevallásból, előfordulhat ugyanis, hogy az ügyfélkapun található dokumentumot is ki kell egészíteni. Ha valaki azt látja, hogy rendben van, minden adat szerepel benne, akkor nincs teendője, a tervezetből ugyanis bevallás lesz május 22-én. Aki nem lép be a felületre, az automatikusan elfogadja a NAV által készített dokumentumot.

Az adóhatóság a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján állította össze a bevallások tervezetét, amelyek pontosan rögzítik az adózók kifizetőtől származó tavaly megszerzett jövedelmeit és év közben érvényesített kedvezményeit. Előfordulhat azonban olyan adat, év közbeni változás, kedvezmény, amelyről a NAV-nak nincs információja. Ilyen lehet például az ingatlaneladásból származó jövedelem. Ha valaki tavaly ingatlan vagy vagyoni értékű jog (haszonélvezet) eladásából jövedelmet szerzett, bevallási tervezetét ki kell egészítenie ezzel az összeggel. 

Sokan lehetnek érintettek, így fontos elmondani továbbá, hogy amennyiben nem az adóhatóság által készített ügyfélkapus bevallás-tervezetet használjuk, a nyugdíjbiztosítási befizetések után nem jár automatikusan az adójóváírás. Az összeget csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igénylik a május 22-ig benyújtandó szja-bevallásukban. A nyugdíjbiztosítás keretében az állam a tárgyévi befizetések 20 százaléka után, maximum évi 130 ezer forintig adójóváírást fizet, az összeget a végleges bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja a biztosítónál vezetett számlára.

Nem jár adó-visszatérítés, ha a szerződő ezer forintnál nagyobb adó- vagy járuléktartozást halmozott fel, ebben az esetben az adóhatóság a tartozás rendezéséig visszatarthatja a folyósítást. Sok esetben előfordulhat, hogy más adókedvezmények igénybevétele miatt az adó összege nem elegendő a teljes körű adójóváíráshoz, így erre is érdemes külön figyelni.

Az adójóváírás igénylését az adott biztosító által korábban megküldött igazolás alapján kell kitölteni, ha valaki valamilyen okból nem rendelkezik ezzel az igazolással, annak még maradt lehetősége arra, hogy a pótlásról intézkedjen.