FÜGE - Fogyasztói Edukációs Program az FBAMSZ és az MNB támogatásával

|

Tudj meg mindent a biztosításokról!

A címekre kattintva megtekinthető valamennyi kisfilm.

1. Megtörtént a baj, mit tegyek?
Nincsen bosszantóbb, mintha létező biztosításunk mégsem fizet. Milyen kötelezettségeink vannak a kár bekövetkeztekor? Kármentés, értesítések, tájékoztatás – ezek nélkül a biztosító nem, vagy nem teljes mértékben fog helytállni a szerződés alapján. A videóban 1 percben összefoglaltuk és le is írtuk, mit kell mindenképpen megtenni, ha kárunk keletkezik.

2. Ne csak a díjat hasonlítsuk össze!
Önmagában nem jelent túl sokat, ha egy éves biztosítási díj olcsóbb a másiknál. Lehet, hogy az olcsóbb nem, vagy nem teljes mértékben téríti kárunkat, vagy csak magasabb önrész mellett. Nézzünk mélyebbre, és hasonlítsuk össze érdemben a biztosításokat!

3. Hogyan váltsak biztosítót, ha finanszírozott az autóm?
Sokan biztosak abban, hogy lízingelt vagy hitelre vett autó esetében lehetetlen, vagy szinte lehetetlen biztosítót váltani évforduló alkalmával. Ugyanakkor akár kötelező felelősségbiztosításunkat, akár CASCO biztosításunkat le tudjuk cserélni másikra, amennyiben pár apró szabályt szem előtt tartunk.

4. Köthetünk-e egy dologra több biztosítást?
Akár köthetünk, de csak abban az esetben, ha a biztosítási szerződésünkben konkrét kárkifizetési összeg szerepel (például egészség, utas, vagy életbiztosítás esetén). Az úgynevezett kárbiztosítások esetén (casco, lakásbiztosítás) ugyanakkor más a helyzet.

5. Tényleg kell CASCO az autónkra?
Mi a CASCO biztosítás haszna? Milyen károkra fizet, miben különbözik a kötelező felelősségbiztosítástól? Melyek azok az esetek, amikor nem fizet még a CASCO sem – gondoljunk csak a szándékos károkozásra, vagy az ittas vezetés mellett okozott károkra.

6. Hogyan rendezhetem gyorsan és könnyen vitámat egy biztosítóval?
Minden problémára van megoldás – biztosítókkal kapcsolatban biztosan! Az állam és az EU különböző testületeket, szervezeteket működtet (békéltetés, hatóságok), melyek segítenek akkor is, ha a biztosítóval nem értettünk egyet.

7. Ügynök kontra alkusz.
Az rendben van, hogy biztosítást akarok kötni, de ki segít nekem? Nyilván nem mindegy, hogy a biztosító, vagy én bízom meg a közvetítőt, de hogyan tudom meg, ki áll velem szemben?

8. Mire figyeljek egy biztosítási szerződésben?
Szerződések, apró betűk: nem is értjük jól, hosszúak, nem is szeretünk rá időt pazarolni. Most mutatunk pár pontot, amit mindenképpen el kell olvasni, hogy ne nyúljunk félre.

9. Kössek-e biztosítást a nyaralómra?
Ha nincsen benne értékes ingóság, akkor is keletkezhet nagyobb károm: elfagy a vízóra, természeti csapás sújtja. Figyelni kell ugyanakkor, mert egy nyaralóra jellemzően mások a feltételek, szabályok és díjak, mint egy állandóan lakott házra.

10. Hitellel terhelt ingatlan esetén is válthatok lakásbiztosítást?
A válasz egyértelműen igen, ám van pár nagyon fontos részlet, amire figyelnünk kell. Vagyis váltsunk nyugodtan, de figyeljünk arra, hogy ez a bank nélkül nem fog menni.