Hogyan tervezzük jól a pénzügyeinket?

|

pénzügyi tervezés tippekpénzügyi tervezés tippek

Ebben a gazdasági helyzetben, amikor magas az infláció, alacsonyabbak a reálbérek, egyre fontosabbá válik a pénzügyi tudatosság. Azaz, hogy tudatosan és hatékonyan kezeljük pénzügyeinket. Mindannyian pénzügyi stabilitásra és jólétre törekszünk, ami nem könnyű feladat, de ha figyelsz a bevételeid és kiadásaid arányára, tudni fogod, hogy mi fér még bele úgy, hogy az életszínvonalad fenntartható legyen.  

Mire érdemes figyelni? 

Fontos, hogy meghatározzuk azt, hogy mennyi pénzt költhetünk a különböző pénzügyi célokra, ahhoz, hogy pénzügyi biztonságot teremtsünk magunknak. Ebben segítenek az alábbi lépések: 

  • Írd össze a havi fix költségeidet. Az összjövedelmünk legnagyobb részét (nagyjából felét) olyan kiadások teszik ki, amelyek nélkülözhetetlenek a mindennapi életünkben. Ide tartoznak a lakhatási költségek (bérleti díj, lakáshitel, rezsi), az élelmiszer, gyógyszer és más alapvető kiadások. 

  • A fennmaradó összeget oszd fel két részre. Egyrészt a havi változó költségeidre (ruhák, utazás, elektronikai eszközök) tervezz egy keretet, illetve különíts el egy összeget, amit havonta félre tudsz tenni. Így lesz költőpénzed és megtakarításod is, ami váratlan kiadáskor segítségedre lesz. 

  • Kezeld rugalmasan az arányokat. Nem minden hónap egyforma, de törekedj arra, hogy legyen egy fix összeg, amit havonta mindenképpen félreteszel. Ha pedig egyik hónapban több bevételre teszel szert, tegyél többet ebbe a perselyedbe is.  

Miért érdemes követned ezt az irányt? 

Ezek a lépések számos előnnyel járnak, amelyek segíthetnek a pénzügyi stabilitás és biztonság elérésében: 

  • Rugalmas: A saját, aktuális pénzügyi helyzetedhez igazíthatod. 

  • Elősegíti a tudatos költségvetést: A költségek hónapról hónapra való átgondolása segít kiigazodni a pénzügyi céljaink között, és elkerülni a felesleges kiadásokat. Emellett segíthet abban is, hogy a havi változó költségeinket hogyan ütemezzük tudatosan. Azaz egy nagyobb kiadást olyan időszak utánra tegyünk, amikor nagyobb megtakarítást tudtunk elérni.  

  • Biztosítja a pénzügyi stabilitást: A kiadások kordában tartása, és átlátható tervezése a megtakarítások növelése mellett segít elkerülni, hogy váratlanul mínuszba kerülj. 

  • Lehetővé teszi a hosszú távú tervezést: A megtakarítások révén könnyebben elérhetjük hosszú távú pénzügyi céljainkat.  

Ne feledd, hogy minél tudatosabban kezeled a pénzedet, annál többet érhetsz el vele. Tanácsadóink segítenek többet kihozni a pénzedből. Keresd bizalommal a hozzád legközelebb lévőt! 

Olvassa el:

OVB-s tanácsadók Pénz7-en

| OVB Vermögensberatung Kft.

Pénzügyi edukáció már iskoláskorban?

A pénzügyi tudatosság fejlesztését szinte nem lehet elég korán elkezdeni. Ezért is csatlakoztak tanácsadóink a PÉNZ7 programhoz, melynek központi témája "Okosan a hitelekről" volt, aminek keretében általános iskolás gyerekeknek tartottak rendhagyó, játékos pénzügyi órákat.

spórolni a pénzügyekben tanácsadóval

| OVB Vermögensberatung Kft.

Spórolni tudatosan tényleg lehetséges

Hogyan tudunk okosan spórolni, csökkenteni a háztartásunk költségein? Ezeknek a kérdéseknek járt utána a Trendmánia csapata, akik a legjobb helyen keresték a válaszokat, ugyanis szakértőinkhez fordultak tanácsért.