Így lehet hétfőtől lakáshitelt felvenni

|

Október 1-től szigorúbb szabályozás vonatkozik a lakáshitelek felvételi lehetőségeire. A hétfőn hatályba lépett változások célja, hogy a jegybank a lakosságot a fix kamatozású jelzáloghitelek felé terelje. Ezzel segíti elő a szabályozó (a kockázatok csökkentésével) a túlzott eladósodás elkerülését és a kiszámíthatóságot.

Ez év októberéig a hitel felvevőjének (adós, adóstárs) nettó összjövedelme 50%-áig terjedhetett a meglévő és újonnan felvenni kívánt hitel törlesztőrészlete (legalább 400 ezer forintos jövedelemnél 60%-áig), vagyis a vállalt össz. törlesztőrészlet nem lehetett magasabb a nettó jövedelem felénél (JTM: Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató). 

Hétfőtől azonban szigorodtak ezek a szabályok, ugyanis most már nemcsak a jövedelem nagyságától, hanem a hitel kamatozásától (változó vagy fix) is függ, hogy mekkora törlesztőrészletet vállalhat a hitel felvevője. A rövidebb kamatperiódusú hiteleknél a kamatperiódustól függően 25%, illetve 35% (magasabb jövedelműeknél 30%, illetve 40%) az új arány. Fontos tudni,  hogy a legalább 10 évre vagy a futamidő végéig fixált kamatozású jelzáloghiteleknél – a kisebb kamatkockázat miatt – nem módosul a jelenlegi 50, illetve 60 százalékos JTM-limit. 

A fenti lépéssel kétséget kizáróan a hosszabb kamatperiódus felé szeretné terelni a jegybank a hitelfelvevőket, ezzel is csökkentve a kamatkörnyezet esetleges változásával (emelkedésével) járó kockázatot, amely a rövid kamatperiódusú  hitelek kamatainak és ezáltal törlesztőrészleteinek növekedésével járna.  Úgy tűnik a jegybank ezen törekvését egyre többen kezdik megérteni és a hosszabb kamatperiódusú hiteleket választják a magasabb törlesztőrészlet ellenére is. A lakáshiteleken belül a 3-5 éves kamatperiódusú hitelek lassan elérik az 50%-os arányt.

A változást főként azok érezhetik, akik hajlandóak voltak a hosszú távon nehezen kiszámítható (változó kamatozású) hitelek felvételére, mert ők ezért cserébe eddig magasabb hitelösszeget vehettek fel az alacsonyabb induló törlesztőrészletek miatt.

Fontos kiemelni, hogy az új szabályozás a hitelfelvevők biztonságát szolgálja!