Érdemes sietni: így maximalizálhatjuk az adókedvezményeket

|

Használjuk ki az adókedvezménytHasználjuk ki az adókedvezményt

Már csak néhány nap, és itt a 2023-as év. Az ajándékvásárlások mellett ilyenkor a pénzügyek optimalizálására is érdemes odafigyelni, sokan gondoljuk át ilyenkor, hogy állunk a megtakarításainkkal, hogyan is tudnánk jövőre maximalizálni a különböző adóvisszatérítési lehetőségeinket. Fontos tudni, hogy ezek kihasználásához pozitív szja-egyenlegre van szükség, azaz csak a fizetendő adónk erejéig jár a visszatérítés.

Ha van nyugdíjbiztosításunk…

A demográfiai kihívások kapcsán felmerülhet a kérdés, mekkora nyugdíjra számíthatunk majd. Már most érdemes spórolni az időskorra, ilyenkor célszerű tartalékokat képezni – például nyugdíjbiztosítás segítségével. Érdemes tudni, hogy ezzel a megtakarítási formával 20%-os adóvisszatérítést érhetünk el. Amennyiben idén havonta félretettünk 30 ezer forintot (ez év végéig összesen 360 ezer forint) egy nyugdíjbiztosításon keresztül, akkor jövőre az adóbevallást követően 72 ezer forintot kaphatunk majd még az államtól is a korábban befizetett adóból a nyugdíjbiztosítási számlánkra. A támogatás maximuma évi 130 ezer forint lehet, ehhez évi 650 ezer forintnyi megtakarítás szükséges.

Tudatos megtakarítás pénztári lehetőségekkel

Léteznek még egyéb pénztári megoldások és előtakarékossági formák is, amelyekkel szintén kedvezményekhez juthatunk – ilyen például az egészség- és önsegélyező pénztári tagság, amellyel olcsóbban vehetünk igénybe bizonyos termékeket, szolgáltatásokat.

A tagságért és az egyéni befizetésekért cserébe akár 150 ezer forintot is visszakaphatunk a befizetett adóból. Mivel a támogatás mértéke 20%, ezért a maximális visszatérítést 750 ezer forintnyi éves befizetéssel lehet elérni. Az adójóváírást az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után is igénybe vehetjük, amelyek esetében szintén 20% jóváírásra van lehetőség, maximum 150 ezer forintig.

Életbiztosítással a család biztonságáért?

Egy korábbi felmérés szerint csupán minden tizedik magyar gondol arra, hogy halála esetén anyagi biztonságban tudja családját, pedig a statisztikák azt mutatják, hogy a halálesetek több mint harmada 70 éves kor alatt következik be. Évente nagyjából tízezer embert még azelőtt veszítenek el szerettei, hogy betöltené az 55. életévét. Egy ilyen tragédia sok esetben súlyos anyagi megterhelést is jelent a hozzátartozóknak, ezért érdemes róluk már idejében gondoskodni. Egy 35 év körüli családfenntartó akár már napi 50-60 forintért is meg tudná tenni mindezt.

Amennyiben kockázati életbiztosítást szeretnénk kötni, figyelni kell arra is, hogy a díjak januártól drágulhatnak. Az ilyen jellegű biztosításoknál ugyanis az életkorral együtt nő az ár, és a legtöbb díjszabásnál nem a születésnapot, hanem a naptári évfordulót veszik alapul a biztosítók. Ráadásul a januártól fizetendő magasabb díj nem csupán azt jelenti, hogy az első biztosítási évben kell többet fizetni, hanem sok esetben a szerződés teljes fennállása alatt magasabb lesz a díj. Egy 40 éves családfenntartó változatlan egészségügyi állapot mellett akár 10%-kal magasabb díjra számíthat, ha januárig vár a biztosítás megkötésével.

Érdemes hát sietni, a fennmaradó néhány napban a pénzügyek terén is fontos teendőink vannak…