Kamatadó tudnivalók

|

kamatadóKamatadó tudnivalók

Mi az a kamatadó?

A kamatadó kifejezés nem hivatalos megnevezés. A köznyelv nevezte így el a bankbetétek kamatai után levont adót. Hivatalosan személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót kell fizetnünk a pénzügyi befektetéseinken elért nyereség után.

Miről is szól pontosan a 2023. július 1-i kamatadó emelés?

A Kormányrendelet (A Kormány 205/2023. (V. 31.) Korm. rendelete a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról) értelmében 6 féle úgynevezett kamatjövedelem esetén az eddigi 15% személyi jövedelemadón (SZJA) kívül további 13% szociális hozzájárulási adó (SZOCHO) is levonásra kerül a befektetésünkön elért eredményből. Azaz, az eddigi 15% helyett 28%-ot vonnak el a pénzünkből.

Mire fizetjük meg a kamatadót?

A 15% vagy 28%-ot a befektetésünkön elért eredményből fizetjük meg. Fontos hangsúlyozni ez utóbbit, hiszen nem arról van szó, hogy a megtakarításainkat csökkentik, hanem az ezeken a megtakarításokon elért kamat összege lesz 28%-kal kevesebb. Például, ha 100.000 Ft kamatot kapunk a bankban lekötött pénzünk után, akkor abból levonásra kerül 15.000 Ft személyi jövedelemadó és 13.000 Ft SZOCHO. Így végül a bruttó 100.000 Ft-ból a végén már csak 72.000 Ft marad tisztán a zsebünkben.

Mik azok a kamatjövedelmek?

A rendelet az alábbi esetekben emeli 15%-ról 28%-ra az adó mértékét.

  1. Bankban tartott pénz után kapott kamat (lekötött betét és folyószámla pénz után egyaránt)
  2. Értékpapír számlán vásárolt kötvény és befektetési jegy (részvényre nem vonatkozik!)
  3. Olyan vagyoni értékből származó kamatjövedelem, amelyből nem lehet az adót levonni (pl. nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény)
  4. Megtakarítási életbiztosítás
  5. Szövetkezeti tagi kölcsön
  6. Foglalkoztatói nyugdíjpénztár nyugdíjba vonulás előtti kifizetése

A pénzünket a fent említett 6 eseten kívül máshogyan is befektethetjük (pl. részvényvásárlás, TBSZ számla, stb...), ám az akkor fizetett adó mértékét ez a rendelet most nem módosította, így ott a feltételek változatlanok maradtak. Ahol eddig is kellett SZOCHO-t fizetni, ott továbbra is kell, ahol pedig nem, ott továbbra sem kell majd.

Az adózás híresen nem egyszerű terület. Az alapesetek kivételével érdemes szakértő segítségét igénybe venni.

Tanácsadóink érthető segítséget nyújtanak a megfelelő döntés meghozásában.

Olvassa el:

| OVB Vermögensberatung Kft.

Kamatadó összefoglaló

15% vagy 15%+13% adóteher, de mit is jelent ez a gyakorlatban? Tudtad, hogy a kamatadó az egyik tényező, amely befolyásolja a megtakarításaid és a befektetéseid eredményét? De hogy is néz ki ez pontosan a gyakorlatban, mi az a kamatadó, miből áll össze az adóteher?