Kevés a nyugdíjcélú megtakarítás

|

Tíz vizsgált európai ország felnőtt lakossága csaknem felének egyáltalán nincs önálló nyugdíj-megtakarítása, nálunk az átlagnál rosszabb a helyzet. Az unió 80 év feletti népessége 2080-ig több mint kétszeresére növekedhet, ami a nyugdíjrendszereket jelentős nyomás alá helyezi. A megtakarításokkal szembeni elvárásoknál a legfőbb prioritás a befektetett összeg biztonsága. Erre utal az is, hogy a megkérdezettek csaknem háromnegyede magasabb hozam helyett szeretne bizonyos lenni abban, hogy legalább a befektetett összeget visszakapja egy 20 éves futamidő végén. Ami a kifizetéseket illeti, a válaszadók fele a járadékot preferálja, az egyösszegű kifizetést 19 százalékuk választaná.

Kevés még mindig hazánkban a nyugdíjcélú megtakarítás

Tíz vizsgált európai ország felnőtt lakossága csaknem felének egyáltalán nincs önálló nyugdíj-megtakarítása, nálunk az átlagnál rosszabb a helyzet. Ez derül ki egy friss európai felmérésből, amelyben a Magyar Biztosítók Szövetsége is részt vett.

Az európai biztosítók nemzetközi szervezete minap mutatta be Brüsszelben azt a felmérést, amelyet tíz, a kutatásban együttműködő tagállamában, több mint tízezer fő megkérdezésével készített. A magyarok is válaszoltak azokra a kérdésekre, amelyekből kiderül, hogy miként készülnek pénzügyileg a nyugdíjazásra, és mit várnak el a megtakarításoktól.

Az unió 80 év feletti népessége az előrejelzések szerint 2080-ig több mint kétszeresére növekszik, ami a nyugdíjrendszereket egész Európában jelentős nyomás alá helyezi. Becslések szerint évente mintegy 2 ezer milliárd euró kiegészítő nyugdíj-megtakarításra lenne szükség Európában - nem véletlen, hogy minden ország arra ösztönzi állampolgárait, hogy vállaljanak felelősséget jövőbeli jövedelmükért.

A felmérés szerint a válaszadók 43 százaléka nem rendelkezik még nyugdíjcélú megtakarítással, bár 62 százalékuk érdeklődik - a magyaroknál 46, illetve 59 százalék az arány. A nem öngondoskodók több mint négytizede ugyanakkor azt mondta, jelenleg egyszerűen nem engedheti meg magának ilyen célú takarékosság megkezdését.

A felmérésben több kérdés vonatkozott a nyugdíj-megtakarításokkal szembeni elvárásokra is. Messze a legfőbb prioritásnak számít a befektetett összeg biztonsága. Erre utal az is, hogy a megkérdezettek csaknem háromnegyede magasabb hozam helyett szeretne bizonyos lenni abban, hogy legalább a befektetett összeget visszakapja egy 20 éves futamidő végén. Emellett a fizetési rugalmasság - hozzájárulás növelése/felfüggesztése -, az örökölhetőség és nyugdíj előtti hozzáférhetőség is fontos.

Ami a kifizetéseket illeti, a válaszadók csaknem fele a járadékot preferálja, a rugalmas kivételeket 30, az egyösszegű kifizetést 19 százalékuk választaná. Érdekes ugyanakkor, hogy konkrét összegek megadásánál már nagyjából fele-fele arányban választották a járadékfizetést és az egyösszegű pénzfelvételt a megkérdezettek.

Forrás: Délvilág, 2020.03.10 - (1,3. oldal)