Lekötött pénz, hitel - így hat az infláció a kamatokra

|

InflációInfláció

Gondoljunk csak bele, mi történik azzal az eszközzel, áruval, amiből sok van? Előbb-utóbb kevesebbet fog érni, ugyanis könnyen hozzá lehet jutni, nincs belőle hiány. Éppen ezért kell figyelni a kamatok alakítására akkor, amikor például maga a pénz értéktelenedik el, vagyis megjelenik az infláció.

Egyáltalán mit jelent az, hogy kamatok alakítása (kamatpolitika)?

Ahogy az előzőekben utaltunk rá, amiből sok van, az előbb-utóbb értéktelenedik, ez így igaz a pénzre, fizetőeszközökre is. A mai modern pénz a hitelpénz. Amennyiben alacsonyak a kamatok, úgy több a gazdaságban lévő pénz mennyisége, amikor viszont magasak a kamatok, akkor megfordul, mert csak drágán lehet új pénzhez (hitelhez) jutni. Éppen ezért fontos a megfelelő kamatpolitika, amikor megnő az inflációs félelem, akkor a központi bankok általában kamatemelésbe kezdenek.

Mi történik a bankban lekötött pénzemmel, ha emelkednek a kamatok?

Ez értelemszerűen attól függ, hogy épp milyen pénzügyi helyzetben vagyok. A kamatok emelkedése előbb-utóbb a bankbetétek utáni kamatok emelkedésével is fog járni, így aki betétben leköti a pénzét az több kamatra számíthat majd. Természetesen azt érdemes tudni, hogy önmagában a magas kamat semmit sem ér, ha hozzá egy magasabb infláció párosul, ez ugyanis a pénzünk vásárlóértékének csökkenését fogja eredményezni. Szóval nem számít, hogy mekkora nominális (névleges) kamatot ígérnek, az számít, hogy mennyivel nő a befektetésünk, lekötésünk, pénzünk vásárlóértéke, ha nem most költjük el, vagyis mennyi lesz a tényleges kamatunk (reálkamat).

Mi történik akkor, ha hitelem van, nem pedig befektetett pénzem?

Itt nyilvánvalóan fordítva kell gondolkodnunk. A kamatok emelkedése a törlesztőrészletek emelkedését is magával fogja hozni, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen feltételekkel vettem fel a hitelt, mi volt a szerződésben. A fix kamatozású hitel esetén nevéből adódóan fix lesz a kamatozás is, így nem kell félni a törlesztő emelkedésétől, de ha változó kamatozású hitelszerződést kötöttem a bankkal, akkor ezzel számolnom kell. Ez fix kamatú  hitellel rendelkezők számára azt is jelenti, akiknek nem nő a törlesztőrészlete, hogy az infláció miatt, azzal egyenlő mértékben értéktelenedik a tartozása is. Vagyis fix kamatozású hitel esetében, aminek mondjuk 100 ezer Ft a havi törlesztőtörlesztője, az 10 %-os inflációnál olyan, mintha vásárló értéket tekintve a 100 ezer Ft-os törlesztőnk 90 ezer Ft lenne.

Infláció

Infláció

Akkor most kell hitelt felvenni?

Az élet bár egyszerű, de nem ennyire. Általában az emberek akkor vesznek fel hitelt, amikor az élethelyzetük ezt indokolja. Hazánkban az elmúlt években több olyan állami intézkedést vezettek be, ami ösztönözte a családalapítást, az ingatlanok korszerűsítését, új ingatlanok vásárlását, így megalapozta az élethelyzetek megváltozását, megváltoztatását. Pusztán a kamatok oldaláról nézve akkor kellene hitelt felvenni, amikor azok alacsonyak, ez a korszak most egy időre lezárult (racionálisan inkább a befektetésre szánt hitelfelvételnél gondolkodunk, ezek most megdrágultak, vagyis már többe kerül megvalósítani hitelből a céljainkat). Ettől függetlenül a további kamattámogatások, kedvezmények és élethelyzetek változatlanul változnak, így akkor vegyünk fel hitelt, ha azzal az életminőségünk javulni fog és nem adósítjuk el magunkat olyan mértékben, hogy azt érezzük, ebből nehezen fogunk kikeveredni.

Mihez kezdjek ezekkel az információkkal?

Minden pénzügyi helyzet más és más. A kamatok emelkedése idején megdrágul az új hitelek felvétele, megemelkedik a korábbi hitelek (ha nem fix) törlesztőrészlete, emelkedni fognak a betéti kamatok is. Amennyiben új hitelt szeretnénk, úgy mindenképpen javasolt egy szakértő bevonása, ő megnézi az aktuális ajánlatokat és vele kiválaszthatjuk, hogy melyikhez milyen feltételekkel férünk hozzá. Amennyiben régi hitelünk van, úgy szintén érdemes bevonni egy szakértőt, hogy a szerződés feltételei alapján átnézzük, érdemes-e még gondolkodni a hitel kiváltásán, esetleg fixálásán. Amennyiben pénzünk van befektetve valahol, akkor gondolkozzunk mindig portfolióban. Több helyen legyen befektetésünk, ne hagyjuk lekötetlenül állni a pénzünket (ha emelkednek a kamatok) és a nagy hozamokra, kamatokra való vágyakozásaink helyett olyan befektetésben gondolkozzunk, ami az infláció mértékét meg fogja haladni, vagyis inkább a reálhozamot várjuk el a befektetésünktől. Utóbbiakban is segítségünkre lehet egy szakértő, aki megbízható, szakmailag felkészült és hiteles, érdeklődjünk nála.