Megjelent a családi adó-visszatérítésről szóló kormányrendelet

|

A gyermekkel rendelkező katásoknak, ekhósoknak, őstermelőknek és egyéni vállalkozóknak is jár az a visszatérítés, amit 2022. február 15-ig folyósítanak.

A legtöbb szülőnek semmilyen teendője nem lesz, a NAV automatikusan kézbesíti a visszajáró összeget február 15-ig. Az érintettek száma elég magas, hiszen jelenleg több mint egymillió szülő kap családi pótlékot Ezeket az adatokat a Kincstár átadja az adóhivatalnak, így az adó-visszatérítés a legegyszerűbb módon, pontosan úgy érkezik meg február 15-ig, ahogy a családi pótlék is: akinek bankszámlára, annak a nav átutalja a visszajáró adó összegét, akinek a postás viszi, az az adó-visszatérítést is készpénzben kapja.

Azoknak is rendkívül könnyű dolguk lesz, akikről nem áll rendelkezésre a 2021-ben befizetett adó visszatérítéséhez minden adat, így annak a házastársnak, aki jogosult a családi pótlékra, de azt nem neki folyósítják, szükséges a számlaszám megadása ahhoz, hogy a NAV vissza tudja utalni az adót.

Ehhez mindössze egy egyszerű nyilatkozatot kell kitölteni, amely otthonról, kényelmesen, online is megtehető. Azok a szülők is, akik december 31-ig elküldik a nyilatkozatukat, 2022. február 15-ig megkapják a családi adó-visszatérítést.

Nem esnek el a kedvezménytől azok sem, akik jogosultak a kedvezményre, de az automatikus visszatérítéshez az idén év végéig még semmilyen információ nem áll az adóhivatal rendelkezésére, ők az éves adóbevallásukban érvényesíthetik a családi adó-visszatérítést, amelyet akár már március 1-jén kézhez is kaphatnak. 

Az adó-visszatérítést az úgynevezett összevontan adózó jövedelemből lehet érvényesíteni, tipikusan ilyen a munka-, a vállalkozói és mezőgazdasági őstermelői jövedelem, illetve idetartozik az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem is. 

A gyermekeket nevelő katások és ekhósok is visszakapják a befizetett adójuk egy részét. A katásoknak tételes adójuk egynegyede, az ekhósoknak a jövedelmükből levont adó mintegy kétharmada jár vissza.