Megkeserítheti a nyaralást, ha késik a repülő vagy törlik a járatunkat   

|

Minden vakációzó rémálma, hogy a várva várt és gondosan meg is szervezett pihenést már induláskor derékba töri egy előre ki nem számítható esemény. Érdemes már a nyaralás megtervezésénél gondolni arra, hogyan minimalizálhatjuk utasbiztosításunkkal az esetlegesen bekövetkező veszteséget – hívja fel a figyelmet az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég.

Számtalan nyaralni vágyó járt már úgy, hogy a repülőtérre kiérve szembesült azzal a ténnyel, hogy “jó esetben” is csak fél napos késéssel indulhat a szünidő, nem is beszélve egy járattörlésről vagy arról, ha valaki az induláskor elszenvedett késés miatt a csatlakozást is elbukva reked egy idegen országban hosszú órákra.

Bizonyos esetekben jár is a légitársaságoktól valamennyi kártérítés, de az OVB Magyarország véleménye szerint a megfelelő utasbiztosítás kiválasztásával mi magunk is gondoskodhatunk arról, hogy anyagilag is könnyebb legyen elviselni a megpróbáltatásokat.

Az OVB Vermögensberatung Kft. utasbiztosítási partnere, a MAPFRE ASISTENCIA a fenti esetekre például az alábbi szolgáltatásokat nyújtja: 

Késés már az induláskor

Ha a menetrendhez képest legalább hat órával később szállhatunk csak fel, a biztosító kifizeti nekünk az ezzel kapcsolatos költségeket (utazás és szállodai elhelyezés, étkezés, egyéb létfenntartási költségek), amelyeket természetesen számlával igazolnunk is kell. 50 euró jár az első hat órára, amelyet ezután minden újabb hat óránként újabb 50 euróval könnyít meg számunkra a társaság.

Túlfoglalás (overbooking) miatt bekövetkezett késés

Ha a hat órát meghaladó késés oka az, hogy a repülőgépre jegyet váltott utasok száma meghaladja a repülőgép üléseinek számát, a fenti biztosítási összegeken felül további, de legfeljebb 100 euróig fedezik a költségeinket (például: ellátás, szállás, helyi tömegközlekedés, taxi, ruhatisztító.

Csatlakozás lekésése

Ha például a kedvezőtlen időjárás, valamilyen természeti katasztrófa vagy hatósági beavatkozás miatt késve indul a menetrendszerű járatunk, és emiatt lekéssük a csatlakozást, a biztosító maximum 80 euróig téríti a számlával igazolt költségeinket a fentiek alapján.

Járattörlés

Amennyiben például technikai okokból, az időjárás miatt, természeti katasztrófa következtében a légitársaság törli a menetrend szerinti járatunkat, és hat órán belül nem biztosít egy másik gépet, akkor a biztosító maximum 100 euróig állja az új jegyünket, vagy a más közlekedési eszközre szóló viteldíjunk költségét. Az összegből levonják azt, amit a légitársaságtól ilyen esetben kapunk.

Fontos tudni, hogy akár késésről, akár járattörlésről van szó, minden esetben kell az okot igazoló eredeti dokumentum, illetve a biztosítás nem vonatkozik a légitársaság, a repülőterek alkalmazottainak, alvállalkozóinak sztrájkjából adódó veszteségre.