5 pénzügyi döntés, amit még 30 éves kor előtt meghozunk

|

pénzügyi döntésPénzügyi döntések 30 éves kor előtt

Életünk során átlagosan 15-20 pénzügyi döntést hozunk meg, akkor is, ha akarjuk, és akkor is, ha nem. Ahogy önállósodunk, dolgozunk és értékekre teszünk szert, az évek során akarva akaratlanul kénytelenek leszünk pénzügyi következményekkel együtt járó döntéseket hozni. A legtöbb esetben, amikor nem döntünk vagy nem teszünk semmit, azzal is döntést hozunk, amit a pénztárcánk is megérez.

Az általánosságból átlépve a konkrétumok felé nézzük meg, hogy 30 éves kor előtt milyen helyzetekbe kerülünk, amikor is pénzügyi döntéseket hozunk.

  1. Készpénz helyett bankszámlánkon gyűjtjük a pénzünket. Sokan már tizenéves korukban junior bankszámlacsomaggal rendelkeznek, de huszonévesen már szinte mindenki rendelkezik saját bankszámlával. Gyakran a szülők bankjánál nyitnak bankszámlát, nem pedig a fiatal felnőtt bankolási szokásának legmegfelelőbb csomagot választják. Ahogy telik az idő sokaknál megmarad ez a csomag vagy az adott bankon belül váltanak át egy másikra.
    Pedig a pénzügyi körülményeink az évek alatt változnak, és nem biztos, hogy a sok éve választott vagy az akkor családilag kedvező bankszámlacsomag most szolgáltatásban és árban is a nekünk megfelelő. Évekig egy bankszámlacsomagnál kitartani vagy váltani, pénzügyi döntés.
  2. Külföldre utazunk nyaralni, üzleti útra, barátokat meglátogatni. Ilyenkor az, hogy kötünk-e ezekre az utakra utasbiztosítást, vagy abban bízunk, hogy se velünk, se értékeinkkel nem történik baj, és mi sem okozunk kárt másoknak, szintén pénzügyi döntés.
  3. 30 éves korunk előtt előfordul, hogy olyan dologra vágyunk, amire nincs elegendő pénzünk, ezért hitelt veszünk fel. Ez lehet a továbbtanuláshoz diákhitel, vagy személyi hitel, lakásmegszerzéshez lakáshitel. Melyik hitelintézetet és milyen konstrukciót választjuk az utóbbi két esetben, hogy elő- vagy végtörlesztünk-e, mind pénzügyi döntés.
  4. Amikor elköltözünk otthonról albérletbe vagy esetleg saját otthonunkba, hogy ilyenkor megkötjük-e ingóságainkra (albérlet esetében) vagy ingatlanunkra és ingóságainkra (saját otthon esetében) az első lakásbiztosításunkat, vagyis hogy gondoskodunk-e vagyontárgyainkról, értékeinkről, szintén pénzügyi döntésnek minősül.
  5. Általában a húszas éveinkben elkezdünk már tudatosan vigyázni az egészségünkre, sportolunk, (szűrő)vizsgálatokra járunk. Ezzel párhuzamosan megjelennek a sportolási, orvosi és gyógyszerköltségeink is. Nem mindegy, hogy a költéseink (akár a család egészségügyi kiadásai) 20%-át visszakapjuk-e az Szjánkból, hiszen beléptünk egy egészségpénztárban, vagy ha nem, akkor a költségek 100%-át mi álljuk. Ez is pénzügyi döntés.

Ebből az 5 példából is jól látszik, hogy a pénzügyi döntések már a fiatal felnőttkor évei alatt is kikerülhetetlenek, nem csak a középkorú felnőttkortól lesz velejárója az életünknek. Az, hogy milyen döntést hozunk vagy éppen nem hozunk, rövid és hosszú távon is befolyással lesznek az életünkre. Ez ne riasszon meg senkit, a megfelelő döntésekkel előnyhöz juthatunk és spórolhatunk is.

Ha pedig szakértő tanácsadói segítséget veszünk igénybe, akkor időt, energiát spórolva hozhatjuk meg a megfelelő pénzügyi döntéseket.

Pénzügyi tanácsadóink személyre szabottan nyújtanak tanácsadást és pénzügyi megoldásokat nem csak egy pénzügyi területen, nem csak egy életciklusban, mindezt érthetően.