Spórolni tanított a járvány (Kisalföld cikk)

|

Több pénzügyi felmérés is alátámasztotta, hogy a magyarok a pandémia másfél évében kevésbé voltak költekezők, több pénzt takarítottak meg. Ennek egyik oka volt az üzletek zárva tartása, de érzékelhetően több időt szenteltünk anyagi forrásaink kezelésére is. Szakértőt kérdeztünk a tendenciákról.

– A járvány tovább növelte az emberek igényét a minőségi, átfogó pénzügyi tanácsadás iránt – mondta Bogár Beatrix, egy tanácsadó cég területi igazgatója. – A pandémiás válságból fakadó bizonytalanság felértékelte a pénzügyi tanácsadás jelentőségét. Pénzügyi döntéseknél többen támaszkodnak a tanácsadók tapasztalatára, míg a baráti, családi tanácsok szerepe jelentősen csökkent. A Magyar Nemzeti Bank egyik friss elemzése szerint az öngondoskodás célja nem változott számottevően, vagyis továbbra is a legnépszerűbb cél a lakásfelújítás vagy -vásárlás, illetve a gondoskodás a gyermekek jövőjéről.

A jegybanki adatok szerint az első negyedévben a lakossági megtakarítások értékpapírokban, lekötött betétekben, illetve a folyószámlán, látra szóló megtakarításokban lévő része 920 milliárd forinttal nőtt. (2019 azonos időszakában ez a növekmény 478 milliárd forint volt.) – Az ismert okok miatt jóval kevesebbet utaztunk az elmúlt időszakban, visszafogottabb lett a társasági életünk, a kiadásoknál elővigyázatosabbak lettünk – jegyezte meg a szakértő. – Ennek is köszönhető, hogy 2020-ban nagyobb vagyont halmozott fel a lakosság, és ez a tendencia 2021-ben is folytatódott, mindezt mutatja a cég 2020-as és 2021-es évi eddigi kimagasló eredménye is. Ügyfeleink körében látjuk, hogy kialakult egyfajta óvatossági megtakarítás.

Akik kevesebb felhalmozással rendelkeztek és ezt az első vagy második hullámban megérezték, rájöttek, hogy mennyire fontos egy ilyen újfajta élethelyzetben a kitűzött célokra történő megtakarítások mellett a biztonsági tartalékképzés is. A kényelmi faktor is növelte a szolgáltatások igénybevételét, hisz a pandémia miatt kialakult online tanácsadási rendszerrel az ügyfelek akár otthonról is át tudták beszélni szakembereinkkel pénzügyeiket. Az ügyfelek minden vagyonnövelő megoldásra nyitottak, nagyon sokan veszik igénybe a babaváró kölcsönt, kihasználva annak lehetséges kamatmentességét, és ha nincs is konkrét tervük a felhasználást tekintve, azt megtakarításként kezelik. A szakember szerint a járvány felértékelte a pénzügyi megtakarítások szerepét, fontosságát.

Ma a magyarok 80 százaléka tartja szükségesnek, hogy megtakarítson, míg ez az arány tavaly csupán 70 százalék volt – derül ki az IMAS International az Erste Csoport számára végzett felméréséből. A legnagyobb ugrást a fiatalabbak megtakarítási hajlandóságában hozta a pandémia: míg 2019-ben a 15–29 évesek mindössze 56 százaléka gondolta fontosnak, hogy félretegyen, addig 2020-ban ez az arány már 80 százalék.

(Forrás: Kisalföld)