Több tízezer forint adójóváírástól eshetünk el, ha nem figyelünk eléggé

|

Néhány nap maradt csupán az idei szja-bevallási határidőig, érdemes mindent alaposan ellenőrizni. 

Az OVB Magyarország tapasztalatai azt mutatják, hogy akár több tízezer forintot is elveszítenek évente azok, akik nem elég körültekintően kezelik az szja-bevallásukat. Az adójóváírást egyfelől a pénztári befizetések után vehetjük igénybe, ebben az esetben 20 százalék jóváírásra vagyunk jogosultak, maximum 150 ezer forintig az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, vagy az önsegélyező- és egészségpénztáraknál vezetett számlán. Fontos tudni, hogy amennyiben mindkettővel rendelkezünk, a bevallásban meg kell jelöljük, melyikre kérjük az összeget. Ezen kívül 20 százalék adójóváírás illeti a nyugdíjbiztosítási és NYESZ-R számlával rendelkezőket is, ennek felső határa a nyugdíjbiztosítások esetén 130 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számláknál pedig 100 ezer forint lehet. 

Amennyiben nem az adóhatóság készíti el bevallásunkat, az adójóváírás igénylését az adott biztosító vagy pénztár által korábban megküldött igazolás alapján kell kitölteni.

Fontos tudni, hogy ezek kihasználásához pozitív SZJA egyenlegre lesz szükségünk, azaz csak a fizetendő adónk erejéig jár a visszatérítés.