Vigyázat! A betörők is a hosszú hétvégét várják...

|

Habár a rendőrségi statisztikák alapján az elmúlt években csökkent a lakásbetörések száma, az ország egyes részein, különösen Budapesten, Pest megyében és Borsodban még mindig sok ingatlanba érkeznek „hívatlan vendégek”. A biztosítók minden évben felhívják a figyelmet arra, hogy a nyári időszakban és a hosszú hétvégéken a leggyakoribbak a betöréses lopások.

A húsvéti ünnepek hosszú hétvégéjén is sokan indulnak útnak, és akár több napra is őrizetlenül hagyják otthonukat. A gyengén vagy nem megfelelően védett ingatlanok a betörők kedvenc célpontjai, előszeretettel visznek el készpénzt, ékszereket, laptopot, televíziót és háztartási gépeket.

Legtöbbször az ajtók-ablakok felfeszítésével jutnak be az ingatlanokba, de egy gyengébb minőségű zárral ellátott ajtót is nagyjából 15 másodperc alatt nyitnak ki a “gyakorlott” betörők. A fentiek mellett számos módja lehet még a betöréseknek: az ablakok, erkélyajtók befeszítése, hengerzártörés, zárfúrás, de időnként nem riadnak vissza a fal vagy a tető megbontásától sem.

Egy átlagos méretűnek mondható lakásra már néhány ezer forintos havi díjért is köthető lakásbiztosítás, azonban tudni kell, hogy ezek a biztosítások nem minden esetben térítenek betöréses lopás esetén. A biztosítók feltételei tartalmazzák, hogy a betörés elleni biztosítást milyen védelmi szint megléte esetén milyen mértékben vállalják. Magasabb szintű mechanikai, elektronikai védelmi berendezések, riasztók beszerelése mellett magasabb kártérítési limiteket tartalmazó ingatlanbiztosítási szerződés köthető. Mindemellett érdemes a biztosítás megkötésénél arra is figyelni, hogy mely vagyontárgyakra nem terjed ki a biztosításunk, azokat viszont külön szerződésben is fedezetbe lehet vonni. Készpénzre például a biztosítók nem minden esetben vállalják a kockázatot, vagy ha igen, akkor csupán néhány tízezer forintos összegig biztosítják azt. Nagyobb összeget érdemes mindig értéktárolóban elhelyezni.

A lakásbiztosítás megkötésére, valamint a különböző mechanikai védelmek beszerelésére vonatkozó figyelemfelhívásunk mellett összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot is az általános megelőzési intézkedések elősegítésére:

  • Indulás előtt győződjünk meg róla, hogy bezártuk az ajtókat és az ablakokat! Ez legfőképp a teraszajtóra, a tetőtéri ablakokra, pinceablakra érvényes.
  • Az elektronikus riasztórendszert élesíteni kell!
  • Ne hagyjunk a kertben semmilyen értéket, ezek is kiváló célpontok lehetnek, érdemes azokat elzárni.
  • Ha mind a négy vagy akár több napra is elutazunk, érdemes szomszédot, rokont, barátot megkérni, hogy időnként ellenőrizze az ingatlant, ürítse ki a postaládát. Hasznos lehet egy időkapcsolóval vezérelt állólámpa is.
  • Ne adjuk hírül a közösségi portálokon, hogy nem tartózkodunk otthon, és a lakásunk üresen áll.
  • Az ékszereket, könnyen mozdítható értékeket, táblagépet stb. ne hagyjuk jól elérhető helyen, és ha lehet, ne is legyenek a lakás ugyanazon helyiségében.

Reméljük, hasznos tanácsokkal szolgáltunk, és Önök is mindent elkövetnek az otthonuk védelme érdekében! Káreset nélküli, gondtalan pihenést kívánunk!