A pénzügyi bizonytalanság kockázatai

Janka és Peter Beník mindig is egy saját házra vágyott, amelyben megöregedhetnek. Egy napon elhatározták, hogy megvalósítják álmukat – anélkül, hogy végiggondolták volna a pénzügyi következményeket és kockázatokat. Ennek az eredménye egy olyan vészhelyzet lett, amely meglehetősen nehéz helyzetbe sodorta őket. Ezzel egyidejűleg a válság jó alkalom volt arra, hogy olyan irányt vegyen az életük, amelyet nem bántak meg.

Teljes gőzzel a csőd felé

Mikor a Beník házaspár a házépítés mellett döntött már mindketten 40 év felettiek voltak. El kellett adniuk a háromszobás lakást, amelyben már hosszú évek óta laktak. Így ugyan hitelhez jutottak, de ez nem fedezte minden költségüket. „Nem terveztük, de további hiteleket kellett felvennünk, amely jelentős hatással volt a mindennapi életünkre. Mi is azok közé tartozunk, akik először mindig teljesítik a pénzügyi kötelezettségeiket. Ez azt jelentette, hogy minden egyes centet a hitelek visszafizetésére fordítottunk“- meséli Janka. Gyakran nem maradt pénzük a megélhetésre, és a gyerekeik támogatására szorultak.

A pénzügyi tanácsadásnak köszönhető új kezdet

Miután helyzetük egyre kilátástalanabb lett, egyik barátjuk tanácsára Janka és Peter igénybe vette az OVB tanácsadójának, Urbašíková asszonynak a segítségét. Szakértelmének köszönhetően a család a törlesztési tervhez igazodva a havi törlesztőrészleteket több mint felére tudta csökkenteni. „Óriási kő esett le a szívünkről. Végre lehetségessé vált egy normális élet, már nem kellett terhelnünk a gyerekeinket, és ismét megengedhettük magunknak, hogy néha elmenjünk étterembe vagy nyaralni.” A pénzügyi ismeretek hiány a Beník családot majdnem csődbe juttatta. „Urbašíková asszony tanácsadása előtt egyáltalán nem tudtuk, hogy lehetséges a törlesztők csökkentése, ezt egyik banki alkalmazott sem mondta el nekünk”- meséli Janka. A tanácsadó Jankának és Peternek azonban nemcsak a havi költségek csökkentésében segített, hanem azt is megtanította nekik, hogy felelősségteljesen bánjanak megtakarításaikkal és észszerűen fektessék be azt. „Tejesen megváltoztatta a pénzügyekkel kapcsolatos hozzáállásunkat”- mondja Peter.

Ügyfelekből tanácsadók

Jankát teljesen meggyőzte az OVB szolgáltatásainak értéke, és elhatározta, hogy továbbképzi magát a pénzügyek területén. „Amikor Urbašíková asszony felajánlotta, hogy dolgozzam együtt vele, természetesen igent mondtam”- meséli Janka. Mellékállásban dolgozott az OVB-nél, számos képzésen vett részt és kezdő tapasztalatokat gyűjtött. Két év után bátorkodott megtenni az első lépést: felmondta az állami vállalatnál a főállását és teljes gőzzel az OVB-nél kezdett dolgozni. „Ma már szeretek másoknak segíteni, és szívesen elmesélem a történetünket, amely végül jó véget ért.” A felesége láttán bizonyos idő elteltével Peter is OVB tanácsadó lett. A következő következtetésre jutott: „Egy év alatt teljesen megváltoztak a mindennapjaink. Az OVB-nek köszönhetően lényegesen magasabb életszínvonalon élünk.”