OVB Pályázati Program megvalósulása - Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány

|

Az OVB Magyarország és a Hernádi István országos igazgatóság több mint 740.000 forinttal támogatta a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt, amelynek tagjai ebből az összegből három hónapon át, 15 vizit alkalmával tudnak látogatni egy gyermekkórházat.

Az 1996 óta működő Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány jelenleg 34 bohócdoktorral 16 gyermekkórházat és 3 idősek otthonát látogat heti rendszerességgel. Bohócdoktoraik az elmúlt 23 év alatt több mint 375 000 beteg gyermeket, valamint több ezer idős embert látogattak meg.

A bohócdoktorok azt a feladatot vállalták, hogy felvidítják a kórházban fekvő beteg gyerekeket.Vidám varázstrükköket, zsonglőrmutatványokat, játékokat húznak elő és a megteremtett barátságos légkör által segítik a gyógyulást. Az orvosi vizitek és a műtétek előkészületei alatt is a gyerekek mellett vannak, illetve egészen a műtőig kísérik őket, ezzel elvonva a gyerekek figyelmét a helyzet okozta szorongásról és félelemről.

Nemcsak a szülők és orvosok megfigyelése, de tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a nevetés és a vidámság nagymértékben segíti a betegek gyógyulását. Pozitív hatásai között kell megemlíteni, hogy csökkenti a stressz hormonok szintjét, (mint pl. a kortizol és a dopamin) ugyanakkor serkenti a védő hatású immunsejtek termelődését, tehát a sokat nevető emberek ellenállóbbak a fertőzésekkel szemben.

Az alapítvány bohócdoktorai magas színvonalú előadóművészek, akik rendszeresen részesülnek hazai –és nemzetközi képzésekben, illetve folyamatos pszichológiai szűréseken és felkészítésen vesznek részt. Az adományok ezek finanszírozását, a felszerelések beszerzését, illetve a vizitek megszervezését teszik lehetővé.

A bohócdoktorok által rendszeresen látogatott gyermekkórházak közül néhány helyszín:

  • Heim Pál Gyermekkórház, Madarász utcai Telephely és Onkológiai-hematológiai osztály
  • Szent János Kórház, Gyermekosztály
  • Bethesda Gyermekkórház
  • Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Gyermekszív Központ
  • Szent László Kórház, Gyermekhematológiai osztály
Vissza