OVB Pályázati Program megvalósulása - Bátor Tábor

|

Az OVB Magyarország idén 1 millió forinttal támogatta a Bátor Tábor Alapítványt, akik a felajánlásból a gyerekek által nagyon kedvelt és terápiás céllal használt magaskötél-pályát korszerűsítették. Jelenleg ez Magyarország egyik legmodernebb ilyen pályája, amelynek a 6 méteren lévő körpályáját kerekesszékkel is bátran lehet használni, de végezhető rajta egyéni, páros és csoportos feladat is. 

A Bátor Tábor Alapítvány immár 17 éve szervez daganatos vagy krónikus betegséggel élő gyermekeknek és családjuknak élményterápiás táborokat. Idén is közel ezer résztvevőt fogadnak négy országból (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia), 60 kórházból és kezelőközpontból, kilenc évközi és öt nyári turnusban.  

Az ingyenes táborokban a gyermekek érdekesebbnél érdekesebb programokon vehetnek részt (íjászkodás, evezés, magaskötél-pálya, színjátszás stb.), amelyek során elveszettnek hitt készségeket, képességeket fedezhetnek fel magukban. Mindezt folyamatos – ám számukra közvetlenül nem észlelhető – orvosi felügyelet mellett. 

2015-től a „GO! Tábor bárhol” program keretében már kórházakba is elviszik az élményterápiát, olyan gyermekekhez, akik állapotuk miatt nem tudnak eljutni a táborba. 

Az OVB Magyarország munkatársai személyesen is ellátogattak az Alapítvány táborhelyére, ahol megtekintették az önkéntesek szálláshelyét, a táborozó gyerekek modern szállásait, a műfüves focipályát, a fedett sportpályát, a lóistállót és a terápiás lovakat is.  

A Bátor Tábor eredete:
Paul Newman, a híres színész úgy tartotta, a gyerekek a fájdalmas kórházi kezelés után mosollyal, derűvel és élményekkel rehabilitálhatók a legeredményesebben. Ezért 1988-ban létrehozott egy tábort az amerikai Connecticut-ban, ez lett az alapja a SeriousFun Children’s Network-nek, melynek 2007 óta a hazai Bátor Tábor is tagja. A módszerrel ma 32 országban 40 betegségcsoportban érintett gyerek gyógyul. Míg munkájukhoz a szakmai háttér eredetileg az Egyesült Államokból indult, a gyerekek és családtagjaik számára ingyenes táborozást céges és magánadományok fedezik.