Támogatás a Heim Pál Kórház alapítványának

|

Az OVB Magyarország és a Szabadkai Olivér régióigazgatóság 1.412.000 forinttal támogatta a Heim Pál Kórház Mentálhigiéniai Központ LÉT-RA Alapítványát. A szervezet az összegből a központban kezelt mentális, különböző fogyatékkal élő, magatartási, iskolai, táplálkozási gondokkal és egyéb pszichés problémákkal küzdő gyermekek gyógyulását elősegítő pszichológiai tesztet és a tároláshoz szükséges bútort vásárolt.

Az ambulancián 25 éves korig, illetve a középiskola befejezéséig fogadnak gyerekeket, fiatal felnőtteket és szüleiket. Várják a pszichés, mentális vagy pszichiátriai problémával küzdő gyerekeket/fiatalokat, illetve azokat a szülőket, családokat, ahol ilyen problémával bíró gyermeket nevelnek (táplálási/táplálkozási zavarok, alvászavarok, viselkedési zavarok, családi problémák, hiperaktivitás, figyelemzavar, szorongással járó kórképek, kényszerbetegségek, depresszió, pánik, skizofrénia, tanulási nehézségek, részképesség zavarok, fejlődésbeli elakadás, elmaradás, autisztikus tünetek, autizmus, testi tünetekben megnyilvánuló pszichés problémák- fejfájások, hasfájások). A pszichiátriai és szociális rehabilitáció mellett kiemelt figyelmet fordítanak a prevencióra is. A szakemberek pszichiáter, pszichológus, gyógypedagógus és szociális végzettségűek.

Az Ambulancia dolgozói 2004. januárjában alapítványt hoztak létre, hogy a különböző mentális betegségben szenvedő, hátrányos helyzetű gyermekeket, magasabb szinten tudják ellátni. Céljuk elsősorban a gyermekeknek való fokozott segítségnyújtás volt, de az sem hagyható figyelmen kívül, hogy ezen keresztül össztársadalmi érdekeket is szolgálnak.

Ennek érdekében előadásokat, tanfolyamokat szerveznek, kiadványokat jelentetnek meg (szülőknek, védőnőknek, gyerekeknek), a beteg gyerekeknek pedig olyan programokat biztosítanak, amelyek személyiségük fejlesztésén keresztül a pszichés betegségek leküzdésében segítenek.

Ilyenek az ambulancián indított önismereti csoport, kreatív csoport, viselkedésterápiás csoport.

Nyaranta, az óvodástól a gimnazista korú gyermekek számára egyhetes tematikus táborokat/ önismereti csoportokat szerveznek. Hátrányos helyzetű gyermekek számára élmény nyári tábort hoztak létre, ahol izgalmas programokra látogatnak el a táborlakók.

Az alapítvány Kuratórium elnöke Dr. Riegler Ilona osztályvezető főorvos és Üveges Tamás családterapeuta köszönetét és háláját fejezte ki, hogy az OVB Magyarország és a Szabadkai igazgatóság munkatársai adományozásának köszönhetően egy lépéssel közelebb kerültek a prevenciós, rehabilitációs munkájuk sikeresebbé válásához.