Ismét kétszámjegyű bővülés a hazai biztosítási piacon

|

Biztosításpiaci számok

A járvány okozta kezdeti lelassulás után tavaly már ismét 10,4%-kal növekedett a magyar biztosítási piac díjbevétele. A rendszeres díjas unit-linked életbiztosítások szinte valósággal szárnyaltak: 34%-kal több pénzt helyeztünk el ezekben, mint az „utolsó békeévben”, 2019-ben, miközben a szerződésszám messze nem nőtt ilyen mértékben. A nem-élet üzletág, azon belül különösen a KGFB egyelőre lassabban növekszik, ami jórészt az alacsonyabb kárkifizetésekkel magyarázható, de az infláció miatt átmenetinek tűnő jelenség. A biztosítók profitja valamelyest csökkent: 82-ről 80 milliárd forintra – derül ki a Portfolio.hu írásából, az MNB statisztikái alapján.

2021-ben a magyar biztosítási piac díjbevétele 10,4%-kal, 1330 milliárd forintra nőtt. Az életbiztosítások teljesítettek jobban 13,7%-os növekedéssel, a nem-életbiztosítások 7,9%-kal kerültek feljebb.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokat (kgfb) leszámítva minden fő kategóriában gyorsult a növekedés, és különösen kiugró, 18%-os volt a növekedés a rendszeres díjas unit-linked életbiztosításoknál, illetve a méretében kisebb, de növekedését tekintve még nagyobb, 24%-os bővülést produkáló kockázati jellegű életbiztosításoknál.

Az életbiztosítási díjtartalékok tavaly 105 milliárd forinttal bővültek a nettó befizetéseknek köszönhetően, ami nemcsak a díjbevételek növekedésének, hanem a korábbiaknál alacsonyabb törlési, visszavásárlási aránynak is köszönhető.

A nem-élet üzletágban lassabb növekedést látunk. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díjbevétele mindössze 3%-kal emelkedett, az egyéb vagyonbiztosítások, különösen a tűz- és egyéb vagyoni károk közé sorolt viharkárok esetében azonban nagy nyomás helyeződik a biztosítókra: tavaly a lakásbiztosítási viharkárok értéke 11 éves rekordot döntött. A klímaváltozás a helyzet romlását vetíti előre, és az inflációhoz hasonlóan a vagyon- és felelősségbiztosítási kárösszegek és díjak együttes emelkedése várható tőle.

Az utasbiztosítások piaca a járvány nagy vesztese volt, ahol 2021 sem hozott erős visszapattanást: a 2019-es szint 51%-át sikerült elérni.

Nem hozott viszont növekedést a tavalyi év a biztosítók eredményességében: a biztosítótársaságok összesített adózás utáni eredménye tavaly 80,2 milliárd forint volt, ami elmarad az előző évi 82,3 milliárd forinttól. Az életbiztosítási üzletág eredményessége romlott: a 2020-as 28,0 milliárd forintról 22,5 milliárd forintra csökkent itt a biztosítástechnikai eredmény.

Olvassa el:

Egy pályázó a pénzügyi tanácsadói interjún

| OVB Vermögensberatung Kft.

5 tipp pénzügyi tanácsadói állásinterjúra

Tanácsot adni, és segíteni az embereknek, mindig új megoldásokat kidolgozni és a magad ura lenni – az önállóan végezhető pénzügyi tanácsadói munka nem véletlenül egyre népszerűbb, különösen a fiatalok körében. Itt megtudhatod, mi a fontos egy pénzügyi tanácsadói állásinterjún valamint, hogy mit kell tudnod ahhoz, hogy megfelelően felkészülhess rá!