Fejleszthető a pénzügyi tudatosság?

|

pénzügyi edukáció Magyar AttilaPénzügyi tudatosság és edukáció

Mit jelent szerinted a pénzügyi tudatosság a lakosság számára? Mennyire vagyunk pénzügyileg tudatosak?

A pénzügyi tudatosság véleményem szerint azt jelenti, amikor egy ember megfelelő mennyiségű információval rendelkezik a pénzügyi lehetőségeivel kapcsolatban, és ezen információk birtokában tervezi meg a jelenlegi és a jövőbeli anyagi céljait. Úgy gondolom, évről évre egyre tudatosabbak az emberek a pénzügyeiket illetően, de a rengeteg interneten és egyéb fórumokon levő információk sokszor összezavarják őket, így sokan nem tudják leszűrni a számtalan lehetőség közül, hogy mik azok, amik rájuk is vonatkoznak.

Pénzügyi ismeretek megszerzésre szerinted mekkora lehetősége van ez embereknek?

Lehetőség lenne, viszont a mai felgyorsult világban lehet, hogy amit tegnap tanultunk, holnapra máshogy van. Illetve sokan úgy vélem, hogy sok dolgot ez elé helyeznek, mert vagy nincs rá idejük vagy nem tudják mekkora előnyt is jelent ez valójában.

Milyen hátrányai vannak annak, ha az emberek nem tudatosak pénzügyileg eléggé?

Sajnos, ez egy nagyon nagy veszély. A tudatosság hiányában előforduló sorozatos rossz döntéseknek köszönhetően milliókkal károsíthatják meg magukat. Ilyen lehet például egy rossz hitelkonstrukció, vagy akár nem megfelelő biztosítás, vagy a különböző támogatások figyelmen kívül hagyása.

Összeségében úgy gondolom, nem éri meg nem tudatosnak lenni a pénzügyeinket illetően. 

Azokon az oktatásokon, amiket tartottál, mit tapasztaltál, a résztvevők szemléletére, ismeretére egy-egy ilyen alkalommal mennyire lehet hatni?

Teljes mértékben lehet hatni, mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon befogadóak az emberek. Általában tetszik nekik, mikor egy pénzügyi szakember összegzi nekik a pénzügyi piac lehetőségeit. Amire figyelni szoktam, hogy az általuk feltett kérdések megválaszolására mindig maradjon elegendő idő, ezzel is növelve a kapott információk befogadásának hatékonyságát.

Mi a küldetésed egy ilyen pénzügyi fókuszú előadás során?

A küldetésem nem lehet más, mint hogy a pénzügyi edukáció növelésével valós anyagi előnyhöz juttathassam a résztvevőket.

Mit adnak számodra ezek a képzések? Mit viszel magaddal haza egy ilyen oktatási nap után?

Maximálisan feltöltenek az ilyen jellegű előadások, mivel a visszajelzések alapján úgy gondolom, hogy tényleg elengedhetetlen pénzügyi információt adok át, mellyel a különböző korcsoportok valós anyagi előnyhöz jutnak. Jót tenni pedig jó! - Magyar Attila (OVB Területi Vezető)

Milyen témák keltik fel a közönség figyelmét tapasztalatod szerint? Illetve akár példát is mondhatsz, hogy vannak-e olyan témák, amik nagyon bevonják őket?

Nem mindegy, hogy egy adott előadás kiknek szól.

A még iskolába járóknak sokszor érdekes témák:

  • Hol bankoljak? (Folyószámlák nyitása)
  • Diákhitel (Mikor vegyem fel? Felvegyem-e egyáltalán? És ha igen, akkor melyiket válasszam?)
  • Autóvásárlás (Mikor es hogyan?)
  • Hogyan lesz saját ingatlanom?
  • Mire jók a biztosítások?

Dolgozó korosztálynak a legérdekesebb témák :

  • Támogatások kihasználása 
  • Hitelek kiválasztási szempontjai
  • Biztosítások fontossága 
  • Gyerektámogatási lehetőségek
  • Mi várható mikor nyugdíjba megyek?
  • Különböző spórolási lehetőségek.
  • Illetve hova vagy mibe fektessem az összegyűjtött pénzem?

Ezen témák nagyon nagy része nyitott fülekre talál egy ilyen pénzügyi előadás során.

Milyen visszajelzéseket kaptál ezidáig a résztvevőktől az előadásaid után?

A visszajelzések általában nagyon pozitívak. Úgy vélem, érdekesek az itt hallott témák az embereknek számára. Volt, aki jelezte felém, hogy “az elmúlt másfél óra alatt több információhoz jutott, mint az utóbbi 3 évben!” Olyan is előfordult többször is, hogy többen megkerestek az előadást követően, hogy szeretnének tőlem egy konzultációs időpontot kérni, ahol a saját pénzügyeikről tudnánk részletesebben beszélni. Ezeket a személyeket ma már az ügyfeleim között tudhatom. Illetve voltak, akiknek megtetszett maga a szakma, amit csinálok, így egy-egy személlyel munkakapcsolatba is kerültem.

Mit gondolsz, mennyire kell az embereknek pénzügyileg tudatosnak lenniük ebben a világban?

Elengedhetetlennek tartom a pénzügyi tudatosságot. A mai világban mindenki életében jelen van a pénz, van akinek több, van akinek kevesebb, de foglalkozni mindenképpen kell vele. Ha kevesebb van, akkor azért, hogy azért, hogy több legyen, akkor azért, hogy ne váljunk a rossz döntéseink áldozatává és kihozzuk a maximumot a lehetőségeinkből. A rengeteg pénzügyi lehetőség között sokszor igen nehéz eligazodni. Ezért a rosszul értelmezett információknak köszönhetően hozhatnak rossz döntéseket az emberek, így mindenképpen érdemesnek tartom kikérni egy pénzügyi szakember véleményét, aki a megfelelő információkkal rendelkezik a pénzügyi piacról. Ez akár több millió forintos anyagi előnyt jelenthet.