2017 első félévében az OVB ügyfélszáma növekedett és üzleti folyamatai messzemenően stabilak voltak

•  Az ügyfélszám növekedése aláhúzza a tanácsadás iránti igény meglétét
  • Az összes értékesítési jutalék mértéke csaknem az előző évi szinten van
  • Eredménynövekedés Közép- és Kelet-Európában, valamint Németországban

2017. augusztus 14., Köln - Az egész Európában uralkodó, egyre inkább kihívásokkal terhelt környezetben az európai pénzügyi közvetítő konszern, az OVB 1,3 százalékkal, 3,3 millióra tudta növelni ügyfeleinek számát. Az összes értékesítési jutalék 114,5 millió euró volt, amely alig 1,1 százalékkal marad el az előző évi értéktől (előző év: 115,8 millió euró).

"Az ügyfélszám töretlen növekedése megerősíti az európai magánháztartások tanácsadás iránti erős igényét", mondta Mario Freis, az OVB Holding AG vezérigazgatója. "Növekedési dinamikánkat összességében lassítják az egyre erősebben változó szabályozási keretfeltételek, de ennek ellenére több országos piacunkon jó, vagy nagyon jó fejlődési eredményeket érünk el. Az OVB ebben a kihívásokkal teli környezetben is magabiztosan növekszik."

Eltérő forgalmi- és eredménynövekedések az egyes országok piacain

Az elmúlt évek erős forgalomnövekedését követően a dél-, és nyugat-európai szegmensben összességében visszaesett a növekedési dinamika. Az összes értékesítési jutalék az előző évi 30,4 millió euróról 30,3 millió euróra csökkent. A németországi szegmensben erősen érezteti a hatását az életbiztosítási törvény reformja által megvalósított jutalékcsökkenés. Az összes értékesítési jutalék az előző évi 30,7 millió euróról 29,1 millió euróra csökkent. A közép-, és kelet-európai szegmensben a jelentős lengyel, magyar, horvát és román forgalomnövekedés ellensúlyozta fontos cseh piac szabályozási módosítások miatti forgalomcsökkenését. Összesítve a teljes értékesítési jutalék a közép-, és kelet-európai szegmensben kissé, 0,8 százalékkal 55,2 millió euróra emelkedett (előző év: 54,8 millió euró).

Az OVB konszern operatív eredménye 2017 első félévében elérte a 7,8 millió eurót. A 0,2 millió eurós enyhe csökkenés a forgalom kis mértékű csökkenés mellett a befektetések tervezett kiterjesztésének is köszönhető, amelyek részben hatékonyak voltak, de főleg a vállalat közép-, és hosszútávú céljait szolgálják. A dél-, és nyugat-európai szegmensben az operatív eredmény 4,3 millió euróról 4,0 millió euróra esett vissza. A németországi szegmens forgalomból való részesedése 2,9 millió euróról 3,0 millió euróra emelkedett. A közép-, és kelet-európai szegmensben az EBIT 3,6 százalékkal 4,9 millió euróra nőtt.

2017-es kilátások

A sokféle kihívás miatt az elnökség módosította a teljes 2017-es évre vonatkozó előrejelzését és jelenleg abból indul ki, hogy az OVB konszern forgalma kissé, az operatív eredménye mérsékelten csökkenni fog.

"2017-es célkitűzésünk, hogy minimalizáljuk az egyre erősebb kihívások az üzleti folyamatokra tett hatását és ezzel párhuzamosan Európában ösztönözzük az OVB stratégiai fejlődését", magyarázta Oskar Heitz, az OVB Holding AG pénzügyi igazgatója. Mario Freis hozzátette: "Stratégiánk, amely az "Evolution 2022" nevet kapta, kihasználja a digitalizációban, a modernizációban, valamint a további bővülésben rejlő lehetőségeket, hozzájárulva ezáltal vállalatunk sikeres fejlődéséhez."

Az OVB konszernről

A kölni székhelyű OVB konszern a vezető európai pénzügyi közvetítő vállalatok egyike. 1970-es alapítása óta az OVB üzleti tevékenységének középpontjában a magánháztartásoknak nyújtott hosszú távú, témakörökön átívelő, és mindenek előtt ügyfél-orientált átfogó pénzügyi tanácsadás áll. Az OVB több mint 100 nagyteljesítményű termékszolgáltatóval működik együtt és az egzisztencia-biztosítás, a nyugdíj-előtakarékosság, a vagyonfelhalmozás és vagyonbiztosítás területein kínált versenyképes termékeivel ügyfelei minden igényének megfelel. Az OVB jelenleg 14 európai országban tevékenykedik.

Közel 5 000 főállású pénzügyi közvetítővel és 3,28 millió ügyféllel rendelkezik.

Az OVB Holding AG 2016-ben leányvállalataival együtt 231,8 millió euró összértékű értékesítési jutalékot, valamint 16,5 millió euró értékű EBIT-et gazdálkodott ki. Az OVB Holding AG-t 2006. július elejétől jegyzik a Frankfurti Értékpapírbörzén (Prime Standard, ISIN DE0006286560).

A 2017 első féléves eredményeiről szóló prezentáció és a köztes jelentés a www.ovb.eu webcímen az Investor Relations pontban tölthető le.

Az OVB konszern 2017 első félévre vonatkozó gazdasági mutatói

Operatív mutatók