Az OVB rekordértékesítéssel zárta a 2022-es üzleti évet

Az OVB Holding AG, Európa egyik vezető – kölni székhelyű – pénzügyi közvetítőcso-portja a 2022-es üzleti évben ismét történelmi rekordot ért el a közvetítésekből szár-mazó árbevételek terén. Az árbevételek 3,5 százalékkal 331,9 millió euróra nőttek. A konszern EBIT eredménye 1,1 százalékkal 22,0 millió euróra emelkedett. Az ügyfelek száma az összes országos piacot tekintve összesen 3,4 százalékkal, 4,27 millióra nőtt. Az OVB értékesítési csapata 3,0 százalékkal, 5 772 vezető pénzügyi tanácsadóra bővült. A 2022. évi jó üzleti eredmények és jövedelmezőség alapján az igazgatóság és a felügyelőbizottság a 2023. március 22-i ülésén arról határozott, hogy a 2022-es üzleti évre vonatkozóan részvényenként 0,90 eurós osztalék kifizetésére tesz javas-latot a közgyűlés számára.

Mario Freis, az OVB Holding AG vezérigazgatója elmondta: „Ebben a politikailag és gazdaságilag feszült környezetben immár harmadik éve értünk el történelmi rekordot jelentő árbevételt. Az inflációs költségnövekedés ellenére kissé javítani tudtuk EBIT eredményünket. A háború, az infláció és a kamatemelések hatására ügyfeleink részéről Európa-szerte növekszik a tanácsadás iránti igény.”

A nemzetközi növekedési stratégia keretében az előző üzleti évben megtörtént a szlovéniai terjeszkedés, amellyel az OVB mára 16 országban képviselteti magát Európában.

A stratégiai elvekkel összhangban az OVB modernizálta a működését, tovább fejlesztette a konszernen belül a digitalizációt, optimalizálta a képzési és továbbképzési rendszert és sikeresen kiaknázta a meglévő potenciált.

„Ha összevetjük az „OVB Evolution 2022” stratégiai periódus elején, 2017-ben jegy-zett releváns kulcsszámokat a most véget ért 2022-es pénzügyi évvel, egyértelműen látható a rendkívül összetett környezetben elért sikeres fejlődés. Frank Burow pénz-ügyi igazgató a következőket nyilatkozta: Az elmúlt öt évben ügyfeleink körét több mint 900 ezerrel bővítettük, miközben pénzügyi vezető pénzügyi tanácsadóink szá-ma 4 702-ről 5 772-re, a közvetítésekből származó árbevétel pedig 225,3 millió euró-ról 331,9 millió euróra nőtt, ami közel 50 százalékos javulást jelent.

Heinrich Fritzlar ügyvezető igazgató hozzátette: „Új stratégiánk, az »OVB Excellence 2027« 2023-ban indul, azzal a céllal, hogy megalapozzuk a további sikereket.

A közvetítésekből származó árbevétel 331,9 millió eurós új rekordszintet ért el

Az árbevétel növekedését illetően a kelet-közép-európai szegmens egyértelmű fejlődése volt a meghatározó tényező. Ebben a régióban a konszern 10,5 százalékos növekedést jegyzett, összesen 174,4 millió eurót. Ezzel szemben Németországban az árbevétel enyhén, 64,5 millió euróról 61,2 millió euróra csökkent. A dél- és nyugat-európai régióban enyhe visszaesés mutatkozott, 98,4 millió euróról 96,3 millió euróra.

2023. évi előrejelzés

A politikai és gazdasági bizonytalanságokkal jellemezhető piaci környezet ellenére az OVB optimistán tekint a 2023-as pénzügyi évre. Az általános gazdasági növekedés napjainkat jellemző bizonytalanságát figyelembe véve az OVB a közvetítésekből származó árbevétel alakulását konszernszinten a 325–330 millió eurós sávba várja a 2023-as üzleti évben.

Az új „OVB Excellence 2027” vállalati stratégiához kapcsolódó kiadások fényében 16 és 19 millió euró közötti üzemi eredmény várható.

Az OVB konszern 2022. évi mutatószámai

Működési mutatók

4,13 millió

4,27 millió

Pénzügyi mutatók

21,8

22,0

6,8

6,6

-0,2 %-pont

Konszerneredmény az egyéb részvényeseknek járó nyereség levonása után

15,7

14,7

-6,6%

Az OVB részvények mutatói

Alaptőke (12.31.)

Részvények száma (12.31.)

millió darab

±0,0 %

Egy részvényre jutó eredmény (hígítatlan)

euró

9,2

5,4

-3,9 %-pont

A százalékos adatokban és a számokban kerekítési eltérések fordulhatnak elő. A százalékok számítása ezer eurós alapon történik.