Az OVB új értékesítési rekordot állít fel a 2023-as pénzügyi évben

|

Éves jelentés
Az OVB 2023-as évi jelentése

Olvasási idő: kb. 5 perc

  • A közvetítési árbevétel jelentősen, 6,7 százalékkal 354,3 millió euróra nőtt
  • Az EBIT a tervezett 17,8 millió eurónál
  • Egy részvényre jutó eredmény az előző évi szinten
  • Az ügyfelek és pénzügyi tanácsadók számának további növekedése

Az OVB Holding AG, Európa egyik vezető – kölni székhelyű – pénzügyi közvetítő csoportja a 2023-as pénzügyi évben is folytatta növekedési pályáját és dinamikusan fejlődött. A közvetítési árbevétel jelentősen, 6,7 százalékkal 354,3 millió euróra nőtt. A vállalat így már a negyedik egymást követő évben minden idők legmagasabb árbevételét érte el. Az operatív eredmény főleg az inflációval összefüggő költségnövekedés jelennek meg, amelyek miatt a várakozásoknak megfelelően 22,0 millió euróról 17,8 millió euróra csökkent. A pénzügyi eredmény erőteljes javulásának köszönhetően az egy részvényre jutó eredmény 1,00 euró volt, és ezzel az előző évi szinten maradt.

Az ügyfelek száma a jelentési időszakban 5,4 százalékkal 4,50 millióra nőtt, ami szintén új rekordot jelent. Az OVB értékesítési csapata is tovább bővült. A pénzügyi közvetítők száma 5772-ről 5892-re nőtt.

Az Igazgatótanács és a Felügyelő Bizottság 2024. március 20-i ülésén úgy döntött, hogy a 2023-as üzleti évre vonatkozóan változatlanul 0,90 euró részvényenkénti osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésnek.

Mario Freis, CEO, OVB Holding AG: "Az OVB immár egymás után negyedszer történelmi csúcsot ért el a közvetítésekből származó bevételek terén. Növekedési lendületünk a 2023-as év folyamán jelentősen erősödött, és a folyó pénzügyi év első hónapjaiban is folytatódik."

Mindhárom szegmens növekedést ér el 2023 második felében

A Csoport árbevételének jelentős növekedéséhez különösen a közép- és kelet-európai szegmens járult hozzá. Az OVB nagyon erős, 13,8 százalékos, 198,5 millió eurós árbevétel-növekedést ért el. Németországban a közvetítésekből származó árbevétel mérsékelten 61,2 millió euróról 58,7 millió euróra csökkent. A magánnyugdíj-előtakarékossági, az egészségbiztosítási és a vagyonbiztosítási termékkörökben elért kétszámjegyű növekedési ütemeket ellensúlyozta a finanszírozási üzletágban a piaci feltételek miatt bekövetkezett jelentős visszaesés. Nagyon örvendetes, hogy az előző év azonos időszakával összevetve a németországi szegmensben is növekedés volt tapasztalható 2023 második felében. Az év során a dél- és nyugat-európai régióban az árbevétel kis mértékben, 96,3 millió euróról 97,2 millió euróra nőtt. Itt is dinamikus növekedés volt tapasztalható a második félévben.

Az EBIT-et az inflációval összefüggő költségnövekedés jellemzi

Az összes szegmens operatív eredményére hatással volt az inflációval összefüggő költségnövekedés. A németországi szegmens 4,8 millió eurós operatív eredményt ért el (előző év: 7,2 millió euró). A digitalizációba történő beruházások további hatással voltak az eredménynövekedésre. A dél- és nyugat-európai régióban az EBIT 3,2 millió eurót tett ki (előző évben: 5,2 millió euró). Az eredményt különösen a magasabb személyi költségek és az értékesítés bővítésébe történő beruházások befolyásolták. A közép- és kelet-európai szegmensben az EBIT 4,5 százalékkal 19,6 millió euróra emelkedett a magasabb értékesítésnek köszönhetően, a inflációval összefüggő költségnövekedés ellenére.

2024. évi előrejelzés

Az OVB Holding AG igazgatótanácsa arra számít, hogy folytatódik az általános pozitív tendencia a forgalom alakulásában. A makrogazdasági fejlődésben jelenleg még meglévő bizonytalanságok figyelembevételével az OVB a 2024-as pénzügyi évben 360-385 millió euró közötti tartományba jelzi előre a közvetítői bevételeket és 17-20 millió euró közötti működési eredményt vár a csoport számára.