Kilenc hónap elteltével jó úton halad az OVB

2015 november 13., Köln – Az európai pénzügyi közvetítő konszern OVB Holding AG a 2015-ös év első kilenc hónapjában tovább haladt a növekedési pályán. 2014 első kilenc hónapjával összevetve a konszern forgalma 6,2 százalékkal, 165,7 millió euróra emelkedett (Q1-Q3 2014: 156,0 millió euró). Az adózás és kamatok előtti eredmény 10,3 millió euróra javult (Q1-Q3 2014: 8,3 millió euró).

Elégedettek vagyunk a 2015-ös üzleti év első kilenc hónapjával. Számadataink önmagukért beszélnek. Azért növekszünk, mert egyre több ember számára biztosítottunk tanácsadást. Az állampolgárok egyik piacunkon sem önállóan foglalkoznak pénzügyeik megtervezésével. A személyes pénzügyi biztonság, vagy az előtakarékosság területén tanácsadás nélkül hozott sürgős döntések egyre inkább háttérbe szorulnak. Az alacsony kamatok politikája, a fenyegető túlszabályozottság, valamint a médiák által terjesztett bizonytalanság azt eredményezik, hogy a jövőben egyre több ember fog drágán megfizetni a körülményekért, például időskori szegénységgel. Ha meg akarjuk szakítani ezt az ördögi kört, akkor az új törvényi szándékok azonnali leállításával olyan légkört kell teremteni, mely vonzóbbá teszi a pénzügyi tanácsadóként való tevékenykedést. A minőségi tanácsadás éppen az alacsony kamatok időszakában válik költségtényezővé. Ennek az árát azok fogják megfizetni, akik nem vesznek igénybe tanácsadást és nem előtakarékoskodnak. Az mindenki számára egyértelmű, hogy az időskori pénzügyi biztonság megteremtéséhez a fogyasztónak szakképzet tanácsadásra van szüksége. Ezért elengedhetetlenek a pénzügyi közvetítők“, mondta Michael Rentmeister, az OVB konszern igazgatóságának elnöke. „Jelenleg a piaci viszonyok feleslegesen túl gyorsan változnak. Ezért minden piaci szereplőnek azt javasoljuk, hogy koncentráljon a saját házifeladatára. Az OVB vállalatnál mi minden esetre ezt tesszük.

Növekedés minden szegmensben

2015 első kilenc hónapjában a dél-, és nyugat-európai szegmensben az OVB 18,3 százalékkal, 37,6 millió euróra növelte forgalmát (Q1-Q3 2014: 31,8 millió euró). A pozitív folyamat hajtómotorjai mindenek előtt spanyol, osztrák és svájci leányvállalataink voltak.

2015 első kilenc hónapjában Németországban is igen kedvezően alakult a forgalom, mely jelentősen meghaladta a várakozásokat: Az előző évi értéket 7,2 százalékkal meghaladva elérte az 47,4 millió eurót (Q1-Q3 2014: 44,2 millió euró). „Boldogok vagyunk, hogy a 2013-ban és 2014-ben bevezetett intézkedések mostanra már érzékelhető hatást fejtenek ki és ennek segítségével, saját operatív erősségeink révén hazai piacunkon jól tudunk érvényesülni,“ mondta Michael Rentmeister az első kilenc hónap eredményeinek nyilvánosságra hozatalakor.

A Csehországban és Lengyelországban a növekvő szabályozottság által okozott piaci visszaesés ellenére a közép-, kelet-európai szegmensben a közvetítéseiből származó hozam a vizsgált időszakban 0,9 százalékkal, 80,7 millió euróra emelkedett (Q1-Q3 2014: 80,0 millió euró). „Sajnos a folyamatos szabályozási viták miatt ez említett két országban számos közvetítőt veszítettünk el. Ez a teher azonban a teljes szakmát sújtja. Ezeken a területeken a tanácsadók csökkenő száma a népesség ellátottsági hiányához fog vezetni. A stabil keretfeltételek melletti tevékenység lehetőségét az egyéb közép-, kelet-európai országokban, mindenek előtt Szlovákiában látjuk."

Átlagon felüli eredménynövekedés

A fogalom az átlagot meghaladóan növekedett: Az összesen 24,9 százalékos eredmény eredménynövekedéshez minden szegmens hozzájárult. 2015 szeptember 30.-ig az OVB konszern operatív eredménye az előző év hasonló időszakának 8,3 millió eurójával összevetve 10,3 millió euró volt. A konszern összesített értékesítési jutalékra vonatkoztatott EBIT-árrése az előző év azonos időszakában tapasztalt 5,3 százalékról 6,2 százalékra emelkedett. A részvényenkénti eredmény 13,3 százalékkal növekedett.

Kissé javultak a 2015-ös kilátások

Az első kilenc hónap elteltével az OVB kisség megemeli a teljes 2015-ös évre vonatkozó előrejelzését: A vállalat várakozásai szerint 2014-hez képest 2015-ben kissé növekedni fog az értékesítési árbevétel és a 2014-hez képest jelentősen jobb teljesítmény okán az operatív eredmény is érezhetően magasabb lesz. Korábban az OVB egy stabil eredménynövekedésből indult ki.

A 2015. első kilenc hónapjának eredményeiről szóló prezentáció és a köztes jelentés a www.ovb.hu weboldalon a Sajtó/Nemzetközi jelentések alrovatban tölthető le.

Az OVB konszernről

A kölni székhelyű OVB konszern a vezető európai pénzügyi szolgáltató vállalatok egyike. 1970-es alapítása óta az OVB üzleti tevékenységének középpontjában a magánháztartásoknak nyújtott témakörökön átívelő tanácsadás áll. Az OVB több mint 100 nagyteljesítményű termékszolgáltatóval működik együtt és az egzisztencia-biztosítás, a nyugdíj-előtakarékosság, a vagyonfelhalmozás és vagyonbiztosítás területein kínált versenyképes termékeivel ügyfelei minden igényének megfelel. Az OVB jelenleg 14 országban tevékenykedik.

Több mint 5 000 főállású pénzügyi tanácsadóval és 3,3 millió ügyféllel rendelkezik. Az OVB Holding AG 2015-ben leányvállalataival együtt 214,0 millió euró összértékű értékesítési jutalékot, valamint 12,3 millió euró értékű EBIT eredményt termelt ki. Az OVB Holding AG-t 2006. július elejétől jegyzik a Frankfurti Értékpapírbörzén (Prime Standard, ISIN DE0006286560).

Az OVB konszern gazdasági mutatói 2015 első kilenc hónapjában

Operatív mutatók
Mértékegység
2014.01.01. –2014.09.302015.01.01. -2015.09.30.
Változás
Ügyfelek (09.30.)száma3,15 millió3,29 millió+ 4,4 %
Pénzügyi tanácsadók (09.30.)száma5 2315 086- 2,8 %
Értékesítési jutalék összesenmillió euró156,0165,7+ 6,2 %

Pénzügyi mutatók

Mértékegység
2014.01.01. –2014.09.302015.01.01. –2015.09.30.
Változás
Üzleti tevékenység eredménye (EBIT)
millió euró

8,3

10,3

+ 24,9 %
EBIT árrés*%5,36,2+ 0,9 %-pont
Konszern szintű eredménymillió euró6,57,3+ 13,4 %
Részvényenkénti eredmény (hígítat- lan)
euró

+ 13,3 %

* az összes értékesítési jutalék alapján

Mutatók régiók szerint 2015 első kilenc hónapjában

Mértékegység2014.01.01. –2014.09.30.2015.01.01. –2015.09.30.Változás
Közép- és Kelet-Európa
Ügyfelek (09.30.)száma2,17millió2,25 millió+ 3,7 %
Pénzügyi tanácsadók (09.30.)száma3 2843 091- 5,9 %
Értékesítési jutalék összesenmillió euró80,080,7+ 0,9 %
EBITmillió euró7,07,1+ 1,5 %
EBIT árrés*%8,88,8+/- 0 %-pont.
Németország
Ügyfelek (09.30.)száma628 867645 079+ 2,6 %