Bankszámlaváltás – nem is olyan bonyolult, mint gondoljuk

|

Bankszámla értesítőBankszámlaváltás lépései

Legtöbben, annak ellenére, hogy nem vagyunk elégedettek a meglévő bankszámlánkhoz kapcsolódó szolgáltatásunkkal, mégsem váltunk. Ennek több oka lehet. Első, hogy nem tudjuk mennyit spórolhatunk és mennyivel kedvezőbb számlát nyithatunk más pénzügyi intézménynél. A második ok, hogy visszatart minket a bankszámlaváltással együtt járó ügyintézésnek már a gondolata is. Pedig sokat spórolhatunk, akár évi több tízezer forintot és kaphatunk bankolási szokásainkhoz jobban passzoló funkciókat, szolgáltatásokat is. Még egy jó hír, hogy a bankszámlaváltás sokkal egyszerűbb folyamat, mint gondoljuk.

Megoldás: az egyablakos, egyszerűsített bankszámlaváltás

Ahhoz, hogy bankszámlát váltsunk, nekünk még csak kapcsolatba lépni sem szükséges a régi bankkal. Ha kiválasztottuk az új bankszámlát, akkor a váltási eljárást az új banknál kell kezdeményeznünk egy számlaváltási meghatalmazás kitöltésével, melynek köszönhetően a „régi” bankunk nem utasíthatja vissza az eljárást. A szolgáltatóváltást akár 13 munkanapon belül le lehet bonyolítani.

Ekkor mi rendelkezhetünk arról, hogy mikortól akarjuk felmondani a meglévő bankszámla szerződésünket, illetve megadjuk azt a napot is, amikortól a tranzakciókat már az új bankszámlánkról akarjuk teljesíteni. Ettől az időponttól kezdődően nincs több teendőnk, ugyanis a váltás ügyintézését az új bankunk intézi a „régivel”.

Mit intéz el az új banki szolgáltatónk?

A meghatalmazást követően 2 munkanapon belül bekéri a beérkező ismétlődő átutalások, a rendszeres ismétlődő átutalási megbízások, a csoportos beszedési felhatalmazások adatait (például az utalás összege, gyakorisága, határideje, azonosítója) a „régi” bankunktól és – nyilatkozatunk alapján – be is állítja automatikusan az új számlához kapcsolódóan. Lehetőség nyílik továbbá arra is, hogy a régi számlánkra érkező rendszeres jóváírások szintén automatikusan jelenjenek meg az új számlánkon. Ezeket az adatokat a megelőző 13 hónapra vonatkozóan kell átadnia a „régi” bankunknak az új felé 5 munkanapon belül. Az adatokról mi is kérhetünk díjtalanul egy kimutatást.

Hogy történik a bankszámlaváltás az ügyfél szemszögéből?

Ahogy a régi bankunk átadja az újnak az adatokat, a meghatározott dátumra a régi számlánk megszűnik, és a rajta lévő pozitív egyenleg átutalásra kerül az új számlára. Erről a bank haladéktalanul köteles tájékoztatni az ügyfelet. A felmondás napja előtt a régi szolgáltató nem tilthatja le a bankkártyánkat.

A fizetési számla megszüntetését nem gátolhatja, ha több szolgáltatással együtt (például netbankkal, sms-szolgáltatással, biztosítással), bankszámlacsomagban vettük igénybe a szolgáltatást vagy egyéb kapcsolatunk is fennáll a bankkal (például hitelszerződés). Az viszont igen, ha a felmondandó/megszüntetendő bankszámlánk egyenlege negatív, például folyószámlahitel-tartozásunk van vagy lekötött betét van elhelyezve a számlán.

Mire érdemes odafigyelni bankszámlaváltáskor?

  1. Ahhoz, hogy jobb bankszámlacsomagot választhassunk, érdemes több ajánlatot, csomagot összehasonlítanunk, és aztán az igényeink- és bankolási szokásainkhoz legjobban illőt kiválasztani. Ebben sok időt és energiát spórolhatunk, ha tanácsadót keresünk fel, aki helyettünk összegyűjti az ajánlatokat, és segít a döntésünk meghozatalában. (tanácsadó kereső link)
  2. Még a szolgáltatóváltás kezdeményezése előtt egyenlítsük ki a számlán lévő folyószámlahitel-, vagy egyéb tartozást.
  3. Az átmeneti időszakban legyen annyi pénzünk még a régi számlánkon, hogy a korábbi tranzakciók teljesíthetők legyenek.
  4. Amennyiben társtulajdonosként közös bankszámlát szeretnénk leváltani, azt együtt tudjuk kezdeményezni a számla tulajdonosával.

Szakértőink segítenek a váltásban és a választásban is!

Olvassa el:

OVB-s tanácsadók Pénz7-en

| OVB Vermögensberatung Kft.

Pénzügyi edukáció már iskoláskorban?

A pénzügyi tudatosság fejlesztését szinte nem lehet elég korán elkezdeni. Ezért is csatlakoztak tanácsadóink a PÉNZ7 programhoz, melynek központi témája "Okosan a hitelekről" volt, aminek keretében általános iskolás gyerekeknek tartottak rendhagyó, játékos pénzügyi órákat.

díjértékesítő

| OVB Vermögensberatung Kft.

Itt találhatod meg a 2023-as díjértesítődet

Január 31-ig minden banknak el kellett küldenie ügyfelei számára az előző évre vonatkozó díjkimutatást, díjértesítőt. Ez a dokumentum számunkra azért fontos, mert itt részletezve és egyben láthatjuk, hogy valójában mennyibe került a bankszámla csomagunk. Összegyűjtöttük különböző bankok esetében hol érhetőek el online a díjkimutatások.