Egy banki levél, amiből tényleg kiderül, hogy mennyi a havi számlavezetési díjunk

|

OVB blogcikkOVB blogcikk

Sokan meglepődnek, amikor rájönnek, hogy a bankszámla havi számlavezetési díja és a bankszámlához kapcsolódó szolgáltatások után fizetett átlagos havi díj korántsem szinonimái egymásnak. Amikor bankszámlacsomagot választunk, e tévhit miatt arra figyelünk leginkább, hogy alacsony legyen a számlavezetési díjunk, pedig érdemesebb az utóbbival is számolnunk, vagyis a szolgáltatási díjakat is összehasonlítani, ha tényleg kedvező ajánlatot szeretnénk választani.

Most pedig lerántjuk a leplet, megmutatjuk hogyan tudhatjuk meg mennyibe fáj a bankszámlacsomagunk

A bank minden év elején (általában januárban) postai úton vagy e-mailben kiküldi az előző évi számlavezetéssel kapcsolatos díjkimutatásunkat. Ebből a dokumentumból kiderül, hogy a havi kártyahasználati díj mellett milyen egyéb, akár meglepően magas árat fizetünk a bankunknak azért, hogy náluk bankolhassunk / vezessük számlánkat /. Hogy példát is mondjunk, házon belül megkérdezettek kollégák közül volt olyan, aki a tavalyi évi számlához kapcsolódó szolgáltatásokért 5.000 Ft-ot fizetett és volt olyan is, aki 120.000 Ft-ot.

Milyen szolgáltatási díjakkal nem szoktunk számolni?

Ilyen például az SMS-szolgáltatásban igénybe vett SMS kiküldések díja, ami éves szinten akár több 10.000 Ft-ba is kerülhet. Pedig, ha internetbanki és mobilalkalmazást használunk, és az applikációban engedjük, hogy a vásárlásokról, készpénzforgalomról értesítéseket küldjön nekünk a bank a telefonra, akkor akár ezt a tájékoztatást 0 Ft-os költségen/ingyen is megkaphatjuk, így évi akár több 10.000 Ft-os többlet kiadástól is megszabadulhatunk.

Az is meglepetésként érhet minket, ha megnézzük az éves díjkimutatásban, hogy mennyibe kerültek azok a készpénzfelvételek, amikor havi 2 alkalomnál többször, illetve 150.000 Ft feletti összegben vettünk fel készpénzt. Ezt a költséget még tovább növelheti, ha nem a saját bankunk ATM-éből vagy éppenséggel külföldön vettünk fel kápét.

Sokan nem is gondolnák, hogy a szolgáltatási díjakat tekintve aközött is jelentős eltérések lehetnek, hogy utaláskor bankon belül vagy kívülre utalt pénz esetében mekkora összeget számol fel egy-egy bank.

A bankautomatából készpénzfelvételkor lekért kártyaegyenleg díjával is kevesen számolnak. Ezt a költségelemet is megúszhatjuk, ha a bank applikációját használjuk, hiszen ott internetkapcsolattal bármikor naprakészen megtaláljuk az aktuális egyenlegünket és a költéseinket is ellenőrizhetjük.

Amikor egy adott bank és bankszámla csomag mellett tesszük le a voksunkat, sokszor a havi csomagdíjak összegét hasonlítjuk csak össze. Pedig akár a havi díjak közti különbségnél nagyobb összegeket fizethetünk a bankon belüli és kívüli utalásokért bankonként és csomagonként is.

Hogyan tudjuk csökkenteni ezeket a költségeket?

Mindenképpen érdemes bankolási szokásainkat figyelembe véve a számlavezetési díj mellett a szolgáltatási díjakat is számításba venni, amikor számlacsomagot választunk. Amennyiben esetleg elégedetlenek vagyunk, váltsunk. Ha pedig szakértői segítségre van szükség, az OVB pénzügyi tanácsadói szívesen segítenek!

Olvassa el:

díjértékesítő

| OVB Vermögensberatung Kft.

Itt találhatod meg a 2023-as díjértesítődet

Január 31-ig minden banknak el kellett küldenie ügyfelei számára az előző évre vonatkozó díjkimutatást, díjértesítőt. Ez a dokumentum számunkra azért fontos, mert itt részletezve és egyben láthatjuk, hogy valójában mennyibe került a bankszámla csomagunk. Összegyűjtöttük különböző bankok esetében hol érhetőek el online a díjkimutatások.

bankszámla díjértesítő

| OVB Vermögensberatung Kft.

Itt találod a bankszámla díjkimutatásodat

Minden év januárjában küldi el bankunk az előző évre vonatkozó díjkimutatásunkat. Ez a dokumentum azért fontos, mert itt részletezve, egyben láthatjuk, hogy valójában mennyibe került nekünk a bankszámla csomagunk. Összegyűjtöttük különböző bankok esetében hol érhetőek el online a díjkimutatások.