Első munkahely – Mire érdemes figyelni pályakezdőként?

|

karrierépítés
A legfontosabb tudnivalók a pályakezdésről

Olvasási idő: kb. 4 perc

  • A HR szemében főként a képességeid és hozzáállásod lesznek azok, amik kiemelnek a több tucat jelentkező közül.
  • Pár hónap gyakorlat egy kiemelt cégnél, egy diákmunka, egy gyakornoki állás vagy egy önkéntes munka előny lehet, ha egy jó hírnévvel bíró társaságnál szeretnél elhelyezkedni.

Még a karriered elején állsz, és keresed az első munkahelyed?  Összefoglaltuk neked a legfontosabb infókat a jelentkezéssel és a fizetéssel kapcsolatban. Reméljük segíthetünk!

Végre befejezted a középiskolát, továbbképzést vagy az egyetemi szakodat, és készen állsz a következő lépésre: belevágni a karrierépítésbe? Bár évek óta előtted lebeg ez a pillanat, mégsem mindig egyszerű belevágni. Ha elméleti képzést kaptál korábban, akkor igazi gyakorlati tapasztalatot a szakmádon belül az első munkahelyen szerezhetsz majd.

A jelentkezés előtt

A tehetség és a teljesítmény mellett mindig kell egy adag szerencse is a sikeres elhelyezkedéshez.

Ahhoz, hogy jó benyomást tegyél a potenciális munkáltatóra, meg kell ismerned és mutatnod az erősségeidet. A HR-osztályok már régóta nem csak a bizonyítványod jó jegyeire figyelnek - a StepStone 2019-ben kiderítette, hogy a személyes képességek a legfontosabb kiválasztási szempontok a pályakezdésnél, mintegy 69 százalékban ez kerül előtérbe. Közvetlenül ezután következnek a társas készségek mintegy 52 százalékkal. A szakmai tapasztalatod és a diplomáid csak ezután számítanak a kiválasztási folyamatban.

Az online jelentkezésed az első találkozásod a vállalattal, ami végül akár az első munkahely címen kerülhet be az életedbe. Épp ezért átgondoltnak és szakmai szempontból is profinak kell lennie. A toborzók a legnagyobb figyelmet az önéletrajzodnak szentelik - ez a személyes névjegykártyád. A második legfontosabb dokumentum a motivációs levél, bár egyes cégeknél az önéletrajz is elegendő. A motivációs levél vagy kísérőlevél előnye, hogy a CV-dhez képest személyesebb módon fejezheted ki érdeklődésedet, megmutathatod a pozíció iránti motivációdat, a szakma iránti elhivatottságodat.

A StepStone tanulmánya szerint a szakmai tapasztalattal nem rendelkező diplomások több mint fele több mint 15 vállalathoz jelentkezik, mire megtalálja az első munkahelyét. Az álláskeresés kezdetétől a szerződéskötésig átlagosan hét hónap telik el.

Tippünk: Ne aggódj, ha elutasítanak, fordítsd az előnyödre! Érdemes rákérdezned az elutasítás okaira. A visszajelzésekből így értékes tanulságokat vonhatsz le a következő jelentkezéshez.

Az állásinterjú

Ez az! Meggyőztél minket, és meghívtunk egy állásinterjúra. Most fel kell készülnöd néhány dologra, hogy növeld az esélyeidet az interjún. Tudj meg mindent magáról a vállalatról, nézd meg a weboldalt, és a social media felületeit, és készülj fel az állásinterjúk leggyakoribb kérdéseire.

A toborzók odafigyelnek arra, hogyan mutatkozol be. Az interjúztatók igyekeznek megismerni a személyiségedet és a különböző társas készségeidet, mint például, hogy csapatban és/vagy önállóan szeretsz inkább dolgozni, ahogy a kezdeményezőkészséged és a felelősségteljességed is fontos szempont a vállalat számára.

Ahhoz, hogy esélyed legyen a neked való első munkahely megszerzésére, meg kell mutatnod, hogy milyen lehetőségek rejlenek benned. Mivel az első munkahely elkezdése előtt nem sok munkatapasztalatod volt, a személyes megjelenésed és meggyőzési képességed még fontosabb. 

Hogyan találd meg a megfelelő munkát

Rengeteg állás van, ezért nem mindig könnyű választani. Ahhoz, hogy az első munkahely, ahol dolgozoljó választás legyen, a választás előtt érdemes feltenned magadnak a következő kérdéseket:

  • Mi álmaid munkája?
  • Milyen területek és feladatok érdekelnek?
  • Szeretnél tanulmányaid vagy képzésed után azonnal dolgozni?
  • Milyen gyakorlati tapasztalatra szeretnél szert tenni?
  • Vannak alternatíváid a közvetlen pályakezdés helyett?

Ha egyedül nem boldogulsz, vagy segítségre van szükséged a jelentkezéshez, számos pályaorintációs iroda és tanácsadó szervezet áll rendelkezésedre, amelyekkel kapcsolatba léphetsz a karriered kezdetén. Sok egyetemen például karrierközpontok segítenek a hallgatóknak a pályaválasztásban. Gyakran kínálnak coachingot az állásinterjúkhoz, de érdemes elnézni állásbörzékre és networking rendezvényekre is.

Ha már végeztél gyakornoki vagy diákmunkát egy vállalatnál, megkeresheted az akkori kapcsolataidat. Náluk biztos, hogy nyitott fülekre találsz, és segíteni tudnak neked. És ugyanígy hasznos lehet az is, hogyha munkaerőpiacot érintően több tapasztalattal rendelkező barátaiddal és ismerőseiddel beszélitek át a témát és a lehetőségeket.

Első munkahely

6 tipp, hogy könnyebben induljon a karriered

Néhány jelentkezés után még mindig nem találtál munkát? Ez teljesen normális - ne aggódj. Összegyűjtöttünk neked hat tippet, hogy a karrierépítés könnyen induljon.  

  1. Tedd magad láthatóvá: Ami a termékekre igaz, az a karrierre is. A személyes márkaépítés fontos a munkaerőpiacra lépéskor. Online és offline is mutass olyan képet magadról, ami pozitív lehet a potenciális első munkahelyed számára.
  2. Képezd magad: Ha egy állást nem sikerült elsőre megszerezned, akár további képesítéseket is szerezhetsz. Legyen szó pár napos fejlesztő képzésről, szakmai továbbképzésről vagy nyelvtanulásról, az ezekbe tett idő, mindig meghozza hasznát.
  3. Ne felejts el kérdezni: Ha egyedül nem boldogulsz, kérdezd az ismerőseidet! Mutasd meg az önéletrajzodat és kérj építő visszajelzéseket rá.
  4. Szerezz visszajelzést: Ha sikerült elhelyezkedned, akkor is érdemes visszajelzést kérned, például nyíltan a csapatodtól.
  5. Járj nyitott szemmel: ... kíváncsiság és figyelem, e két képesség segítségével is megtalálhatod az új munkahelyedet.
  6. Építs kapcsolatokat: Bármikor eljöhet az idő, amikor segítségedre lehet.
karrierépítés

Milyen a fizetés kezdő szinten?

A fiatal szakemberek az iparágtól és a vállalat méretétől függően különböző összegeket keresnek. Alapvetően kevesebbet keresnek például egy gyakornoki pozícióban, mint valódi munkavállalóként. Ez viszont a nagyobb felelősséggel és a nagyobb önállósággal függ össze.

 
Az első munkahely keresése közben vagy?

Kezdd a karriered nálunk - Várjuk jelentkezésedet.

Nézd meg az OVB karrieroldalát

Olvassa el:

Fiatal nő robogón - hátizsákos utazás külföldön

| OVB Vermögensberatung Kft.

Hátizsákos utazás, de jól: Amire külföldön szükségünk lehet

A világ körüli hátizsákos utazás egy nagy álom, különösen a fiatalok számára. Új országok, kultúrák és helyek felfedezése könnyű poggyásszal, ettől lesz egy hátizsákos utazás kaland és szabadság egyben. Ahhoz viszont, hogy az utazás a terveink szerint alakuljon, fontos, hogy jó előre megszervezzük. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy a legegyszerűbben tudjuk finanszírozni az utazást, és hogyan készülhessünk fel mindenre.

Idilli pillanatok a kanapén összeköltözés után

| OVB Vermögensberatung Kft.

Az első közös lakás: amit tudni érdemes

A párok számára talán az egyik első nagy kaland - az összeköltözés. Hogyan rendezzük be az közös otthonunkat, hogyan osztjuk fel egymás között háztartási feladatokat, mi legyen a pénzügyekkel, hogyan szervezzük meg közösen a mindennapokat. Mindent alaposan meg kell fontolni meg kell beszélni és tisztázni kell. Összegyűjtöttüml néhány tippet és szempontokat, amiket érdemes megfontolni.