Hátizsákos utazás, de jól: Amire külföldön szükségünk lehet

|

Fiatal nő robogón - hátizsákos utazás külföldön
A legfontosabb tudnivalók a hátizsákos utazás esetén

Olvasási idő: kb. 6 perc

  • A megfelelő felkészülés elengedhetetlen.
  • Főleg az ázsiai és az amerikai kontinens kedvelt úti cél, de az európai hátizsákos utazás is gyakori lehet.
  • Egyszerű trükkök és tippek segíthetnek pénzt megtakarítani.
  • Első a biztonság, ezért nem szabad elindulni megfelelő biztosítás nélkül.

A világ körüli hátizsákos utazás egy nagy álom, különösen a fiatalok számára. Új országok, kultúrák és helyek felfedezése könnyű poggyásszal, ettől lesz egy hátizsákos utazás kaland és szabadság egyben. Ahhoz viszont, hogy az utazás a terveink szerint alakuljon, fontos, hogy jó előre megszervezzük. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy a legegyszerűbben tudjuk finanszírozni az utazást, és hogyan készülhessünk fel mindenre.

Manapság számtalan lehetőség van a hátizsákos utazásra. Legyen szó szervezett túrákról, csoportos kirándulásokról vagy egyéni utazásokról  - a választék szinte korlátlan. A hátizsákos utazás egyetlen dologról szól: elmenekülni a mindennapi élet elől és hagyni magunkat sodródni. És mindezt viszonylag olcsón is megtehetjük. Fontos viszont a megfelelő felkészülés. A nagy utazás előtt alaposan át kell gondolni a megfelelő időpontot és a költségvetést is meg kell terveznünk. De mikor a legjobb az időzítés?

Válasszuk ki a legjobb időpontot

Természetesen csak két-három hétre lehet egy hátizsákot bepakolni. Pontosan ezért a hátizsákos utazás inkább a fiatalok körében népszerű. Ez lehet az egyik tökéletes módja annak, hogy áthidaljuk például a következő félévig tartó időszakot. Három időpont különösen alkalmas az első hátizsákos utazás átélésére:

Egy szabad év

Akár a középiskola és az egyetem között vagy az első igazi munka előtt szeretnénk felfedezni a világot, mindkettőt használhatjuk egy hosszabb utazásra.

Az iskolai szünidő

A diákoknak általában több hetes vagy akár hónapos szünetük van. Sokan - feltéve, hogy nincsenek vizsgák - a szabadidőt munkára vagy utazásra használják fel.

Szabadság

Alkalmazottként egy hosszabb hátizsákos utazás ugyanúgy lehetséges. Használhatjuk erre a szabadnapjainkat.

A hátizsákos utazók legnépszerűbb úti céljai

Ha már tudjuk, mennyi időnk van, megkezdődhet a megfelelő úti cél keresése. Manapság már hatalmas a választék a hátizsákos országok között. Csak egy országba, egy egész kontinensre vagy esetleg egy világkörüli útra szeretnénk eljutni? Természetesen az utazási idő és a költségvetés ilyenkor a döntő tényező. Vannak olyan országok vagy kontinensek, amelyek különösen népszerűek a hátizsákos utazók körében. Ilyenek a következők:

  • Ázsia: Thaiföld, Kambodzsa, Vietnám, Laosz és Indonézia
  • Óceánia: Ausztrália és Új-Zéland
  • Amerika: USA, Kanada, Costa Rica, Guatemala, Peru és Bolívia
  • Európa: Spanyolország, Olaszország, Szlovénia és Horvátország

A délkelet-ázsiai országok különösen alkalmasak a legelső hátizsákos utazásra. Általában nemcsak ottlét olcsó, hanem a hátizsákos utazók számára optimális infrastruktúrával is rendelkeznek.

De Európa is népszerű úti cél. Így ráadásul elkerülhetjük a hosszú és drága repülőutat, helyette pedig fenntarthatóbb módon utazhatunk vonattal vagy busszal.

Hátizsákos utazás finanszírozása

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki az időből és a pénzünkből, a megfelelő előkészítés és tervezés kulcsfontosságú. A nagy kaland előtt ezért nagyjából ismernünk kell a költségvetésünket. Mi a legjobb módja ennek? 

Így határozzuk meg az utazási költségvetést

Először is tudnunk kell, hogy körülbelül mennyibe fog kerülni az utazás. A legjobb, ha a költségeket kategóriákra osztjuk fel. A költségvetésbe vegyük bele mind az egyszeri kiadásokat, például a repülőjegyeket vagy a különleges tevékenységeket, mind a napi költségeket. Ezek például a szállás, a közlekedés, valamint a helyszíni ételek és italok átlagos költségei.

Túrázás közben a távolba tekintő személy - Hátizsákos utazás

Tippünk: A legjobb, ha a napi költségekhez 10-15 %-ot hozzáadunk tartalékként. Így jobban fel tudunk készülni a váratlan kiadásokra.

Egyszerű trükkökkel pénzt takaríthatunk meg

Néhány egyszerű trükkel pénzt takaríthatunk meg az első hátizsákos utazásunk előtt és alatt is.

Egy egyszerű trükk a költségek csökkentésére a mindennapi életben az, ha költségvetési naplót vezetünk. Egy költségvetési naplóval feljegyezhetjük a havi kiadásainkat és bevételeinket. Ez nemcsak jobb áttekintést ad a pénzügyeinkről, hanem segít megtalálni a lehetséges megtakarításokat is. A felesleges kiadásokat, mint például a napi elviteles kávé munkába menet, könnyebb felismerni és elkerülni. Ezek az apró változtatások idővel összeadódnak, és végül sok pénzt takaríthatunk meg.

Ha az utat az előszezonba tervezzük, sokkal olcsóbban juthatunk repülőjegyhez és szálláshoz. Ha megtehetjük, hogy nem repülővel megyünk, és még több pénzt szeretnénk megtakarítani, érdemes lehet megfontolni a szárazföldi közlekedést. Ha pedig már ott vagyunk, akkor különösen Dél-Amerikában vagy Ázsiában gyakran olcsóbb busszal vagy vonattal utazni, mint repülővel. Az utazás hosszabb ideig fog tartani, de még kalandosabb lesz.

Utazás közben pénzt keresni?

Van olyan lehetőség is, amikor az utazást egybekötjük munkával. Akár rendszeresen válthatunk egyik munkáról a másikra, és közben új helyeket ismerhetünk meg. Sok ország kínál speciális vízumokat, amelyek megkönnyítik, hogy helyben dolgozzunk és pénzt keressünk.

Nő ül egy csónakban – Utazás külföldre

A megfelelő felkészülés

Úti céltól függően néhány dologra fel kell készülnünk. Alapvető fontosságú, hogy időben ellenőrizzük és beszerezzük a megfelelő és érvényes úti okmányokat és az esetleges beutazási engedélyeket. Európán belüli utazáshoz elegendő a személyi igazolvány (Anglia kivételével). Ha azonban távolabb szeretnénk utazni, szükségünk lesz érvényesútlevélre (aminek úti céltól függően meghatározott, hogy meddig kell még érvényesnek lennie a kiutazásunktól számítva). Ha még nem rendelkezünk ilyennel, a legjobb, ha hagyunk némi időt az igénylési folyamatra. Attól függően, hogy melyik országba szeretnénk utazni, vízumra is szükségünk lehet. Ezt is érdemes időben igényelni.

A megfelelő utasbiztosítás

Akár Európában, akár a világ másik felén vagyunk, mindig történhet velünk valami váratlan. Pedig bárhol és bármikor közbejöhet valami, akár egy betegség, baleset, a poggyász elvesztése. Ilyen helyzetekre a tervezéskor ritkán gondolunk, holott egy megfelelő fedezettel rendelkező utasbiztosítás segítségünkre tud lenni ilyenkor is, legyen szó egy európai vagy egy tengeren túli útról. Amennyiben viszont egy utasbiztosítás összegét akarnánk megspórolni, akkor viszont baj esetén jelentős kiadással találhatjuk szemben magunkat.

A megfelelő bankkártya

Bankkártyára azért van szükség, hogy külföldön is könnyedén fizetni tudjunk - elvégre nem akarunk hatalmas mennyiségű készpénzzel utazni. Vészhelyzetben a hitelkeretet is igénybe vehetjük, ha váratlanul nagyobb összegeket kellene kifizetnünk.

Szeretnél megfelelően felkészülni az útra?

Pénzügyi szakértőink körültekintő tanácsot adnak az utasbiztosítás kiválasztásához.
 

Olvassa el:

Nő a szupermarketben - infláció

| OVB Vermögensberatung Kft.

Infláció: hogyan védheted meg a pénzed?

Az élelmiszerek és az egyéb termékek árai az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedtek. Sok háztartás számára egyre nehezebb a havi kiadások fedezése és a magas árak kifizetése. De hogyan is alakultak valójában a jelenlegi árak, és hogyan védheted meg a pénzed a vásárlóerő csökkenésétől?

karrierépítés

| OVB Vermögensberatung Kft.

Első munkahely – Mire érdemes figyelni pályakezdőként?

Még a karriered elején állsz, és keresed az első munkahelyed? Összefoglaltuk neked a legfontosabb infókat a jelentkezéssel és a fizetéssel kapcsolatban. Reméljük segíthetünk.