Infláció: hogyan védheted meg a pénzed?

|

Nő a szupermarketben - infláció
A legfontosabb tényezők az inflációval kapcsolatban

Olvasási idő: kb. 4 perc

  • Az euróövezetben az inflációs ráta 2022 októberében 10,6 százalékra emelkedett, ami az euróövezet fennállása óta az eddigi legmagasabb szint.
  • Az infláció az áruk árszínvonalának emelkedése. A pénz idővel veszít értékéből, mert a vásárlóereje csökken.
  • A kínálat hiánya és a megnövekedett kereslet elősegíti az inflációt. Ehhez különösen az energiaválság és a globális ellátási hiányok járultak hozzá.
  • Ahhoz, hogy a jövőben megvédd magad az inflációtól, megtakarításaidat hosszú távra kell ”berendezned”.

Az élelmiszerek és az egyéb termékek árai az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedtek. Sok háztartás számára egyre nehezebb a havi kiadások fedezése és a magas árak kifizetése. De hogyan is alakultak a jelenlegi árak, és hogyan védheted meg a pénzed a vásárlóerő csökkenésétől?

2022 októberben Magyarországon az inflációs ráta a vártnál mérsékeltebb volt. Ez bár némileg csökkent, még mindig magas szinten van. A mindennapi életben leginkább a fogyasztók érzik meg ennek hatását.

Mit jelent az infláció?

Az infláció az áruk és szolgáltatások általánosan emelkedő árszínvonalát jelenti. A pénz idővel veszít értékéből - leértékelődik és csökken a vásárlóereje. Tehát ugyanazért a pénzért idővel kevesebbet lehet vásárolni.

Infláció az euróövezetben

Az euroövezetben a fogyasztói árak változását az úgynevezett harmonizált fogyasztóiár-indexszel (angol rövidítéssel HICP) mérjük. A harmonizált szó arra utal, hogy az Európai Unió országai azonos módszertant alkalmaznak, ami lehetővé teszi két ország adatainak összehasonlítását.

Így nő az infláció

Ennek számos oka van, de a mostani esetben különösen két tényező játszik döntő szerepet: a kínálat hiánya és a megnövekedett kereslet. A hiánycikkek vagy alapanyagok iránti kereslet erőteljes növekedése áremelkedéshez vezet. Az energiaválság és a globális ellátási problémák tehát szűkítik az olyan fontos nyersanyagok kínálatát, mint az olaj vagy a gabona. Ugyanakkor az ár emelkedik, mert ezekre az árukra különösen nagy a kereslet. Az általános árszint tehát emelkedik.

Hogyan csökkenti az infláció a vásárlóerőt

Az emelkedő árszínvonal mind a magánszemélyek, mind a vállalatok számára következményekkel jár. Mindkettő kevesebbet fektet be, vagy csökkenti saját kiadásait - ennek oka a csökkenő vásárlóerő.

Egy decemberi előrejelzés szerint a nemzetgazdasági bruttó átlagbér idén 10% körül nőhet, miközben a versenyszférában 12-13%-os béremelkedést várnak. Az MNB szerint az infláció 15 és 19,5% között alakulhat. Vagyis a bérek vásárlóereje még akkor is vissza fog esni, ha a leginkább optimista (15%) inflációs előrejelzéssel számolunk.

Mindenki figyelmesen tájékozódik az aktuális helyzetről – áremelkedés

Az árak alakulása Európában

Az Eurostat adatai szerint az euróövezetben az infláció mértéke 2022 októberében 10,6 százalék volt. Egy évvel korábban pedig még csak 3,4 százalék. Különösen az energiaárak emelkedtek csaknem 40 százalékkal, ezt követte az élelmiszer, amelynek inflációja csaknem 12 százalékos volt. Az árstabilitás alakulása egyébként különösen fontos az Európai Központi Bank (EKB) számára. Legfontosabb feladata ugyanis, hogy stabil árakat és következetes inflációt biztosítson az euróövezetben. Optimális esetben az infláció mértéke középtávon két százalék körül kellene, hogy legyen. E cél eléréséhez pedig az EKB-nak különböző eszközei vannak - többek között a kamatpolitika. Az EKB az irányadó kamatláb segítségével szabályozhatja az európai pénzkínálatot, és az infláció csökkentése érdekében növelheti az irányadó kamatlábat.

Hogyan „védekezz” az infláció ellen

Az EKB intézkedései fontos lépésnek számítanak a jelenlegi infláció csökkentésében. De mindig számolnod kell egy bizonyos inflációs rátával, amely idővel leértékeli a pénzedet. Még egy állandó két százalékos infláció is hatással van a jövőbeli vásárlóerődre. A kérdés most az, hogyan védheted meg a pénzedet a jövőbeni magas inflációtól, és hogyan őrizheted meg a vásárlóerődet.

Emelkedő árak
  • Csökkentsd a „saját inflációd” mértékét: Az infláció mértéke különböző árukból tevődik össze, amelyek közül nem mindegyiknél azonos az áremelkedés. A saját inflációd mértékét úgy csökkentheted, ha tudatosan csökkented a nagy áremelkedéssel járó árukra fordított kiadásaidat - ha ez lehetséges. De természetesen tudnod kell, hogy mik a havi kiadásaid. Egy költségvetési kis füzet segíthet ezt átnézni.
  • Ne feltétlenül bankszámlán tartsd a megtakarításod: Az infláció idővel felemészti a pénzt, és így a jövőbeli vásárlóerőt is. Keresd bizalommal tanácsadódat, aki segít felmérni, hogy mibe fektess be okosan.
Szeretnél többet kihozni a megtakarításodból?

Pénzügyi tanácsadóink megmutatják, hogyan érdemes bölcsen befektetni.

Olvassa el:

Fiatal nő robogón - hátizsákos utazás külföldön

| OVB Vermögensberatung Kft.

Hátizsákos utazás, de jól: Amire külföldön szükségünk lehet

A világ körüli hátizsákos utazás egy nagy álom, különösen a fiatalok számára. Új országok, kultúrák és helyek felfedezése könnyű poggyásszal, ettől lesz egy hátizsákos utazás kaland és szabadság egyben. Ahhoz viszont, hogy az utazás a terveink szerint alakuljon, fontos, hogy jó előre megszervezzük. Összegyűjtöttük, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy a legegyszerűbben tudjuk finanszírozni az utazást, és hogyan készülhessünk fel mindenre.

Áram a fény felkapcsolása után - Fogyasztás

| OVB Vermögensberatung Kft.

Hogyan spórolhatunk a rezsin?

A napjainkban tapasztalható energiaválság és az Európá-szerte növekvő infláció miatt az árak - különösen az energiaárak - jelentősen emelkednek. A téli hónapokra felkészülve néhány alapvető dolgot otthon is elvégezhetünk. Ezekkel csökkenthetjük a fűtés költségeit és az energiát is megtakaríthatunk.