Hogyan spórolhatunk a rezsin?

|

Áram a fény felkapcsolása után - Fogyasztás
Hogyan csökkenthetjük a rezsiköltséget

Olvasási idő: kb. 4 perc

  • Az energiaárak jelentősen emelkednek Európában. Az áramfogyasztás viszont takarékossággal csökkenthető, így pénzt takaríthatunk meg és a környezetet is védjük.
  • A háztartások legnagyobb áramfalói a nagy háztartási gépek. Az energiatakarékos készülékek használata hosszú távon gyakran kifizetődő.
  • Néhány egyszerű megoldásnak köszönhetően nem kell letekerni a fűtést és mégis csökkenthető az áramfogyasztás.

A napjainkban tapasztalható energiaválság és az Európá-szerte növekvő infláció miatt az árak - különösen az energiaárak - jelentősen emelkednek. A téli hónapokra felkészülve néhány alapvető dolgot otthon is elvégezhetünk. Ezekkel csökkenthetjük a fűtés költségeit és az energiát is megtakaríthatunk.

Magasabb rezsi Európában

Az emelkedő energiaárak és a magas európai inflációs ráta egyre inkább megterheli a pénztárcánkat. Ezért is érdemes átgondolni, hogyan csökkenthető az energiafogyasztás. Persze anélkül, hogy otthon fagyoskodnánk a téli hónapokban.

A KSH adatai szerint a háztartási energia összességében 62,1 százalékkal drágult szeptemberben a tavalyihoz képest, ennek pedig fontos szerepe volt abban, hogy az infláció 20,1 százalékra nőtt. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121 százalékkal, az elektromos energiáé pedig 28,9 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Az energiaárak miatt nem az a kérdés, hogy lehet-e, hanem az, hogyan takarítsunk meg pénzt és energiát az otthonainkban. Ezt persze könnyebb mondani, mint megvalósítani. Ezért érdemes átgondolni, mik a legnagyobb áramfalók otthon. Például amikor elindítottuk a mosógépet, a fürdőszobában kapcsoljuk le a villanyt, vagy ha home office-ban dolgozunk, ne hagyjuk égve a lakásban az összes izzót.

A legnagyobb áramfalók: ezek fogyasztják a legtöbb áramot

A készülékek energiafogyasztását a legegyszerűbben a villanyóra segítségével mérhetjük. A szórakoztató elektronikai eszközöket, például a televíziókat és a számítógépeket szinte naponta használjuk, és ennek megfelelően nagy mennyiségű áramot is fogyasztunk. Az energiahatékony elektromoskészülékek vásárlása hosszú távon - a magasabb vételár ellenére - megéri, mert viszont az éves áramfogyasztás alacsonyabb lehet.

Nő mereng egy bankjegy előtt - Áram megtakarítás

A nagygépek, mint például a hűtőszekrények, mosógépek tipikus áramfalók. Ha az ilyen eszközeink már több mint 10-15 évesek, érdemes lehet újat vásárolni belőlük. Hosszú távon megéri mélyebben a zsebbe nyúlni.

Egyszerű és elegendő fűtés

Egyszerűen lehet a fűtés-hatékonyságot is optimalizálni. Csökkenthetjük a költségeket, energiát takaríthatunk meg, és egyúttal melegen is tarthatjuk a lakásunkat:

  • Rendszeresen tartsuk karban a fűtőberendezést.
  • Ablakok és ajtók szigetelése: Szökik a meleg? Bejön a hideg? Cseréljük ki a régi szigeteléseket.
  • A megfelelő szobahőmérséklet: A lakótérben kellemes lehet akár a 21 fok is. Szakemberek szerint az éjszakai alvás 18-19 fokban sokkal pihentetőbb lehet, mint egy túlfűtött szobában.

6 praktikus tipp, hogyan spóroljunk az árammal

Az új energiatakarékos készülékek vásárlásán kívül a meglévő készülékeivel is elérhető az áram megtakarítás - a háztartásban vagy akár home officeban egyaránt.

1. Megtakarítás a fürdőszobában

A zuhanyzás egészségesebb és takarékosabb lehet, mint a fürdés, ráadásul energiát is megtakaríthatunk. Ellenőrizzük azt is, hogy a vízmelegítő nincs-e túl magas hőfokra állítva. A 40 Celsius-fokot elegendőnek tartják a normál napi használathoz - a hőmérsékletet a zuhanyzóban tesztelhetjük.

2. A mosógép helyes használata

Elég, ha a ruhákat 30-40 fokon mossuk. Használhatjuk az öko programot is, ha a mosógép rendelkezik ilyen funkcióval. Ez általában hosszabb ideig tart, de összességében kevesebb áram és víz szükséges hozzá.

Lány a mosógép előtt - Energiaköltség csökkentése

3. Az ideális hűtőszekrény

A hűtőszekrényben lévő ételeknek elegendő a 7 Celsius-fokos hőmérséklet, a fagyasztóban pedig a mínusz 18 Celsius-fok az optimális hőfok. A fagyasztórészt rendszeresen olvasszuk le, ha jegesedk. 

4. Gazdaságos konyha

Olyan egyszerű és mégis nagyon hatékony: főzés közben mindig használjunk fedőt. Időt és pénzt spórolhatunk meg. A vizet egyszerűen a vízforralóban is felmelegíthetjük a fazék helyett. Ez sokkal gyorsabb és kevesebb áram fogy el.

5. Home officeban

Ha tehetjük, használjunk inkább laptopot, mint asztali számítógépet, húzzuk ki a töltőket a konnektorból, ha már nincs rájuk szükség - ezek gyakran titkos áramfogyasztók. A számítógépet kapcsoljuk energiatakarékos vagy hibernált üzemmódba, amikor elhagyjuk az otthoni ”munkaállomásunkat”.

6. Kerüljük a készenléti üzemmódot

Készenléti üzemmódban az elektromos készülékek nincsenek teljesen leválasztva a hálózatról, ami azt jelenti, hogy kikapcsolt állapotban is áramot fogyasztanak. Egy elosztóval azonban a tévét vagy a Wi-Fi routert éjszakára teljesen ki is kapcsolhatjuk, ezáltal csökkenthető az energiaköltség.

Tudni szeretné mennyi megtakarítás fér Önnek bele?

Pénzügyi tanácsadója segítségével áttekintést kaphat pénzügyi helyzetéről, és bemutathatja, hogyan lehetséges Önnek a megtakarítás.

Olvassa el:

Idilli pillanatok a kanapén összeköltözés után

| OVB Vermögensberatung Kft.

Az első közös lakás: amit tudni érdemes

A párok számára talán az egyik első nagy kaland - az összeköltözés. Hogyan rendezzük be az közös otthonunkat, hogyan osztjuk fel egymás között háztartási feladatokat, mi legyen a pénzügyekkel, hogyan szervezzük meg közösen a mindennapokat. Mindent alaposan meg kell fontolni meg kell beszélni és tisztázni kell. Összegyűjtöttüml néhány tippet és szempontokat, amiket érdemes megfontolni.

Nő a szupermarketben - infláció

| OVB Vermögensberatung Kft.

Infláció: hogyan védheted meg a pénzed?

Az élelmiszerek és az egyéb termékek árai az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedtek. Sok háztartás számára egyre nehezebb a havi kiadások fedezése és a magas árak kifizetése. De hogyan is alakultak valójában a jelenlegi árak, és hogyan védheted meg a pénzed a vásárlóerő csökkenésétől?