3 gyakori tévhit az egészségpénztári szolgáltatással kapcsolatban

|

Tévhitek az egészségbiztosítással kapcsolatban
Tévhitek az egészségpénztári szolgáltatással kapcsolatban

Olvasási idő: kb. 3 perc

A pénztári tagok többsége az összegyűlt pénzt leginkább gyógyszerre és magánorvosra költi, és még ők sem feltétlenül vannak tudatában annak, hogy mennyi mindenre lehetne ezeken felül felhasználni az egészségpénztári számlán lévő pénzüket. Íme 3 gyakori tévhit az egészségpénztárral kapcsolatban tagoknak és (még) nem tagoknak.

1. Csak akkor van lehetőségem visszaigényelni az egészségpénztári befizetéseim alapján az adóbevallásomban a maximum 150.000 Ft-os állami támogatást, ha már az adott év elején is pénztári tag voltam.

Az Szja-visszatérítés összege nem időarányos. Ahhoz, hogy jövőre az adóbevallásban visszaigényeld az idei Szja-dból az idei pénztári befizetésed 20%-át (maximum 150.000 Ft-ot), arra van szükség, hogy még 2022-ben nyiss egészségpénztári számlát, és legyen még 2022-ben befizetésed erre számlára. Az idén teljesített befizetés 20%-át tudod visszaigényelni majd az adóbevallásban. Tehát nem szükséges, hogy egész évben pénztártag legyél, akár decemberben is megnyithatod az egészségpénztári számládat.

2. Az egészségpénztári befizetést csak egészségügyi termékek és szolgáltatások finanszírozására fordíthatom.

Ez nem így van. Sokan nem tudják, hogy a legtöbb egészségpénztár nyújt önsegélyező pénztári szolgáltatást is, ezért sokkal szélesebb körben használhatod fel a pénztári számládon lévő megtakarításodat.

Mutatunk pár példát:

Fordíthatod lakáscélú jelzáloghitel törlésztésére a pénztári keretedből, ahogy gyermeked számára beiskolázási támogatásként általános és középiskolai tankönyvek, ruhák, sportszerek vásárlására, felsőoktatásban részt vevő gyermeked számára tandíj, albérleti vagy kollégiumi díj finanszírozására, és akár saját magadnak álláskeresési támogatásra is felhasználhatod. Az önsegélyezői célú felhasználásnak idő, mód és összegbeli szabályozása van, aminek értelmezésében időt és energiát spórolsz, ha pénzügyi tanácsadói tájékoztatást kérsz. Kollégáink szívesen állnak rendelkezésedre.

3. Az egészségpénztári számlára havonta kell befizetni pénzt.

Lehet, de nem szükséges. Havi szinten az egészségpénztárba egy, a pénztár által meghatározott minimum összegnek (alaptagdíjnak) kell beérkeznie. Viszont nem kell mindenképpen havi rendszerességgel utalnunk a számlára, a befizetés történhet évi egyszeri alkalommal, vagy akár negyedéves, féléves, évente, vagy alkalmanként bármikor, de természetesen akár havonta is.

Érdekel a lehetőség? Segítségre van szükséged a döntésben? Szeretnél többet megtudni?

Szakértőink szívesen segítenek a Neked megfelelő döntés meghozatalában.

Olvassa el:

Kamatkedvezmények

| OVB Vermögensberatung Kft.

Hitelek és kamatok – Erre érdemes odafigyelni

A kamatok azért emelkedtek, emelkednek, mert magas az infláció (a pénz romlásának) mértéke. Ne feledjük, ilyenkor nemcsak a pénztárcában lévő pénz ér kevesebbet, hanem a hitel is inflálódik. Aki korábban egy meghatározott értéket tulajdonított a felvett hitelösszegéhez, most azt érezheti, hogy az érték – amit vásárolt belőle – megmaradt, de a pénz (hitel) kevesebbet ér. Vagyis az éremnek mindig két oldala van, éppen ezért forduljon pénzügyi szakértőhöz.

építőipari áremelkedés lakásbiztosítások alulbiztosítottsága

| OVB Vermögensberatung Kft.

Ezért lehet gond a lakásbiztosításunkkal, ha nem számolunk az építőipari árnövekedéssel

Bármennyire is körültekintően járunk el a lakásbiztosításunk megkötésekor, ha azóta 2-3 vagy több év is eltelt, és nem vizsgáltuk felül a lakásbiztosítást, illetve nem módosítottuk aszerint, hogy milyen értékek kerültek be az otthonunkba, milyen értéknövelés történt (pl. felújítás), akkor a lakásbiztosításunk szaknyelven: alulbiztosítottá válhatott idő közben. De más is okozhatja az alulbiztosítottságot. Összefoglaltuk a tudnivalókat példával.