Hitelek és kamatok – Erre érdemes odafigyelni

|

KamatkedvezményekKamatkedvezmények

A kamatok azért emelkedtek, emelkednek, mert magas az infláció (a pénz romlásának) mértéke. Ne feledjük, ilyenkor nemcsak a pénztárcában lévő pénz ér kevesebbet, hanem a hitel is inflálódik. Aki korábban egy meghatározott értéket tulajdonított a felvett hitelösszegéhez, most azt érezheti, hogy az érték – amit vásárolt belőle – megmaradt, de a pénz (hitel) kevesebbet ér. Vagyis az éremnek mindig két oldala van, éppen ezért forduljon pénzügyi szakértőhöz.

1. Régóta van fix kamatozású lakáshitel?

Régebben felvett fix kamatozású hitel esetében még a mostani emelkedő kamatkörnyezet ellenére is érdemes átnézni a szerződést egy tanácsadóval és átgondolni, hogy megéri-e módosítani rajta. A hitelpiac és feltételei folyamatosan változnak, a hitelek kiváltása, az egyedi kedvezmények kamatra vonatkozóan akár milliókat jelenthetnek, amit nem érdemes feleslegesen elveszni hagyni. Megéri pénzügyileg tudatosnak lenni!

2. Hitelfelvétel mostanában?

Bár a kamatok emelkedésnek indultak, nem kell aggódni, hogy éppen magasabb a teljes hitel díja, mint pár hónappal korábban, ugyanis a hitelek piacát szó szerint is lehet értelmezni, ugyanis az árak úgy változnak, mint a hétvégi piacon. Amennyiben alacsonyabbak lesznek a kamatok, úgy érdemes lehet lecserélni a magasabb kamatok mellett felvett hitelt, ezt hitelkiváltásnak hívják. Az aggodalmak eloszlatása végett javasoljuk, hogy forduljunk pénzügyi tanácsadóhoz a végleges döntés meghozatala előtt.

3. Régóta van változó kamatozású lakáshitel?

Az átmenetileg bevezetett kamatstopot követően a folyamatosan növekvő infláció és a jegybanki alapkamat emelkedése miatt akár a duplájára is nőhet a törlesztőrészlet. Amennyiben tartunk a nagyobb ingadozástól, a még magasabb törlesztőrészletektől, nem érdemes várni, érdemes tanácsadóhoz fordulni. A bevételek és kiadások elemzése után könnyen megállapítható, mennyi havi kiadásnövekedés fér bele a költségvetésbe. Ha a jelenlegi éppen belefér, úgy fixálni érdemes a mostani szinteken (ami később kiváltható).

+1 Pénzügyi tudatosság Tipp, amiről kevesen tudnak: Egyedi kamatkedvezmény

Az egyedi kamatkedvezmények mindenkinek sokat jelenthetnek, azok számára is érték, akik kiváltanák korábban felvett hitelüket és természetesen azoknak is, akik csak most vágnak bele a hitel felvételébe. Az egyedi kedvezményeket jellemzően a szakértők tudják kiharcolni az egyes hitelintézeteknél, hiszen ők sok szerződést, sok üzletet visznek a bankokba, így ők képesek versenyeztetni a hitelt kínáló pénzintézeteket.

Éppen ezért hangsúlyozzuk, hogy az egyedi kamatkedvezmények sok pénzt jelenthetnek, de azt csak szakértő segítségével érhetjük el. Az OVB szakértői szívesen segítenek ebben is!

Hitelfelvétel és -kiváltás esetén is érdemes az egyedi kedvezmények miatt szakértőhöz fordulni.

Olvassa el:

OVB-s tanácsadók Pénz7-en

| OVB Vermögensberatung Kft.

Pénzügyi edukáció már iskoláskorban?

A pénzügyi tudatosság fejlesztését szinte nem lehet elég korán elkezdeni. Ezért is csatlakoztak tanácsadóink a PÉNZ7 programhoz, melynek központi témája "Okosan a hitelekről" volt, aminek keretében általános iskolás gyerekeknek tartottak rendhagyó, játékos pénzügyi órákat.

Tévhitek az egészségbiztosítással kapcsolatban

| OVB Vermögensberatung Kft.

3 gyakori tévhit az egészségpénztári szolgáltatással kapcsolatban

A pénztári tagok többsége az összegyűlt pénzt leginkább gyógyszerre és magánorvosra költi, és még ők sem feltétlenül vannak tudatában annak, hogy mennyi mindenre lehetne ezeken felül felhasználni az egészségpénztári számlán lévő pénzüket. Íme 3 gyakori tévhit az egészségpénztárral kapcsolatban tagoknak és (még) nem tagoknak.