Tudatos vásárlás: Fenntartható fogyasztás, tiszta lelkiismerettel

|

Két fiatal nő vásárol – Tudatos vásárlás és fenntarthatóság
A legfontosabb tények a fenntarthatóságról, és a tudatos vásárlásról

Olvasási idő: kb. 5 perc

 • Ha többet szeretnél tenni a fenttarthatóság érdekében, első körben a saját vásárlásaidat kell átgondolnod. Sok esetben már így is akadnak a mindennapjainkban olyan lehetőségek, amit használhatunk a fenntartható változás eléréséért.
 • A gyorsan változó divat, a gyorsételek és a sok mű termék nemcsak a környezetet, a pénztárcánkat is megterheli. Elsőre csábító lehet, amikor alacsony árakat kínálnak, de hosszútávon nem olcsóbbak, mert többször kell megvásárolnod őket.
 • Azok, akik a jobb minőséget, tisztességes termelési feltételeket és a hely gazdaság támogatását választják csökkentik ökológiai lábnyomukat és aktívan tesznek valamit a fenntarthatóság, a társadalmi méltányosság és végső soron a saját jólétük érdekében.
 • A nagy rendetlenség nagy teher. Ezért: vásárolj tudatosan, tájékozódj és gondold újra vásárlási és evési szokásaidat és egyéb dolgaidat.
 • Ahelyett, hogy minden lehetőségre és ajánlatra pénzt költenél, spórolj valamire, ami sokat jelent. Ez lehet, például egy nyaralás a szeretteiddel, egy kellemes tevékenység vagy megtakarítás későbbre is.

Különleges ajánlatok – A Fekete péntek számos kedvezménnyel csábít novemberben és néha nehéz csak azt megvenni, amire valóban szükségünk is van.  A fenntartható vásárlás viszont nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem a körérzetednek is – és mellesleg, több pénz marad az igazán fontos dolgokra.

Az ajánlatvadászathoz mindannyiunknak kedve támadhat néha. Ezen sajnos változtatni nem lehet: pszichológusok rájöttek, hogy a kedvezmények és ajánlatok boldogsághormont szabadítanak fel a szervezetünkben. De szerencsére, a fenntartható fogyasztás egyre fontosabb kérdéssé válik a társadalomban. A Fairtrade, a bio és a minimalizmus nem idegen szavak, és egyre több és több fiatal tudatosan figyel arra, hogy mit vásárol, illetve fogyaszt.

Hogyan szennyezi a pazarló társadalom a környezetet

Ami tény: a földünk erőforrásai korlátozottak. Egyre több ember, egyre többet és többet vásárol, egyre gyorsabban és gyorsabban – és a környezetünk pedig szenved. Az ipar folyamatosan termel, olyan gyorsan és olyan olcsón amennyire csak lehet, hogy kielégítse a növekvő társadalom igényeit.

Az ár kampányok és az értékesítés megjelenésének célja pedig, hogy mielőbb eljuttassa a fogyasztóhoz az árut. Pedig, a hirtelen felindulásból történő felesleges és az olcsó áruk vásárlása esetén a termék hamar a kukába kerül. Ördögi kör!

Gyors, gyorsabb, leggyorsabb divat

A gyorsan változó divat, vagyis a „gyors divat “- azaz ruhák, rövid élettartalom mellett termelve amilyen olcsón csak lehetséges, pár napon belül készen megtalálhatóak az üzletekben, amint úgy trend jelenik meg. Majd rövid idő múlva amikor egy új trend következik – ezzel együtt következik egy újabb kollekció is.

A nagyobb márkák és divatcégek, mint például a Zara, több mint 24 kollekciót piacra dob évente. Így viszont a ruha egyre inkább eldobhatóvá válik.

Szóval nem meglepő, hogy a globális környezeti hatásai óriásiak az éjjel nappal működő gyáraknak. Eredményül pedig: mikroműanyag és vegyszerek lépnek be a víz körforgásába.

A ruházati termék egyedi nyersanyag szükségletét bárhonnan importálják, a lényeg, hogy kedvező legyen az ára, és a lehető legolcsóbb munkaerő mellett termelve mielőtt a vevő országába kerül. Az eladatlan felesleg pedig rövid idő alatt a szemétben köt ki, amint egy újabb divatkollekció fel nem üti a fejét.

A nagy textilláncok tömeges mennyiségben állítanak elő termékeket. Az évente termelt 80 milliárd ruhadarab 86%-a szemétben végzi! Miközben, évtizedekbe telik az anyagok lebomlása.

Legközelebb, amikor olcsó terméket akarsz venni, először is győződj meg róla, hogy honnan került a boltba, mert az igazság az, hogy a harmadik világ országaiban alulfizetett munkásoktól, amit az egész világon körbeutaztatnak, csak hogy több maradjon a zsebükben.

Egy fiatal nő ruhákat próbál

Sajnos, a gyors termékek a minőség rovására történnek: Köszönhetően az olcsó alapanyagoknak, a ruhák általában nem tartanak sokáig és hamar csere lép a helyükre. Hosszútávon nem jössz ki vele jobban, mert mindig újat kell vásárolnod. Ezért jobb, ha magas minőségű divatba fektetsz be,amit közben élvezni is tudsz.

Mit jelent a tudatos vásárlás?

Ha fenntarthatóan szeretnél élni, nem kerülheted el a fogyasztói magatartásod vizsgálatát. A tudatos vásárlás azt is jelenti, hogy szelektívebben vásárolunk,és figyelemmel kísérjük a termék ökológiai és társadalmi hatásait.

Kevesebbszer, minőségtudatosabban vásárolva tartósabb termékek kerülnek az otthonodba. Ha megóvod a dolgaidat és megjavítod ahelyett, hogy kidobnád hosszútávon te is sok pénzt takaríthatsz meg a magasabb beszerzési költségek ellenére is.

A fenntartható fogyasztás magába foglalja a tudatos étrendet is. Szóval, érdemes megvizsgálnunk a termék előállítására vonatkozó adatokat és ez alapján alakítani a vásárlásainkat. A regionális termelők és az ökológiai gazdálkodás támogatása nemcsak fenntartható, hanem egészséges is!

Két fiatal nő vásárol

A tudatos és fenntartható fogyasztás csökkenti a környezetre káros hulladékokat és szennyeződéseket. A nagy számban visszatért termékek nagy része megsemmisítésre kerül – mert ez olcsóbb, mint az újra dolgozás vagy az újra csomagolás.

A régi gyűjteményeket és készleteket is folyamatosan selejtezik mind a személyes, mind az online kereskedelemben. A túl kevés tárolóhely és a gyorsan változó trendek folyamatos újratöltése arra kényszeríti a kiskereskedőket, hogy szó szerint elégessék a vadonatúj termékeket is.

A jó viszont az, hogy az a vásárló, aki tudatosabban (és ezáltal kevesebbet) fogyaszt, nemcsak Önmagáért de a környezet örömére is tesz valamit. Az emberek, akiknek fontos a fenntarthatóság és a tudatos vásárlás egészségesebben élnek, boldogabbak és kevesebb terhet okoznak a környezetüknek.

Fenntarthatóbban élni és fogyasztani

A rossz feltételek melletti termék előállítás, környezetszennyezés stb. megállítása érdekében hosszútávon jobb szabályokra és iránymutatásra van szükség ebben az iparágban. De még kisebb környezetben is, te, mint vásárló is sokat tehetsz a változás érdekében pár apró dologgal is. Tudatos vásárlással te magad is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy végre történjen valami.

Használt, újrahasznosított és cserélt ruhák: Miért nem vásárolsz a bolhapiacon, hogy új kincsekkel tölthesd fel otthonod? Az interneten is fellelhető számos weboldal, ahol használt, de még mindig jól mutató dolgokat szerezhetünk be.

Vásárlás közben, érdemes a minőségre tenni a hangsúlyt miközben támogatjuk azokat a márkákat, akik tudatosabbak fenntarthatósági kérdésekben. Legyen szó újrahasznosított anyagokról, organikus pamutról vagy Fairtrade hozzáállásról- az, aki tudatosan nyúl ökológiai és társadalmi szempontokat figyelembe vevő termelés mellett készült termékek után, aktívan hozzájárul a helyzet javításához.

A különféle pecsétek és címkék célja, hogy segítsék a fogyasztókat a tisztességes és fenntartható termékek megtalálásában.

Figyelj oda, amikor élelmiszert vásárolsz: A legtöbb terméknek a szupermarketben semmi köze a csodaszép tehénlegelőkhöz és gyümölcsös rétekhez. A húst különösen gyakran olcsón termelik a legrosszabb szállítás körülmények között.

Azt tudtad, hogy az idehaza kapható narancslevek nagyrésze Dél Amerikából importált gyümölcskoncentrátumokból származik, a környezetre káros összetevőkkel és alacsony bérű munkavállalóktól?

Egy család a szupermarketben vásárol

A legrosszabb az egészben, hogy világszerte éventekörülbelül 13 billiárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe. Ez a termelt termékek harmada! Ezért is jobb, ha megtervezi étkezési igényeit, és nem vásárol túl sokat.

Hogyan csökkenthető az anyagteher

Az évek során, rengeteg olyan dolgot halmoztunk fel, amelyekre valójában nincs is szükségünk. Talán ismered azt az érzést, amikor televásárolod az otthonod cuccokkal és végül inkább teherként, mintsem örömmel tölt el?

Gyakran sokkal felszabadítóbb egyszerűen kitakarítani és továbbadni mindent, amire már nincs szükségünk. Később pedig jól átgondolni a saját vásárlásainkat, és nemcsak divat esetén.

Minimalizmus a trendben

A növekvő minimalizmus a trend világában szintén azt mutatja mennyire felszabadító tud lenni egy rendezett és jól átgondolt otthon. Akár Marie Kondoról akár a kapszulagardróbról van szó, az ötletek és lehetőségek tárháza végtelen. Kevesebb dolog, több minőség!

Természetesen, egy egyszeri takarítás nem elegendő, a hosszútávú tudatos vásárlás sokkal fontosabb. Legyen szó divatról, dekorációról, készülékekről vagy játékokról, a legtöbb vásárlónak sokkal több van otthon, mint amennyire szüksége lenne.

Ha nélkülözöd a felesleges vásárlást és csak azt veszed meg amire tényleg szükséged van nemcsak könnyebb lesz az életed, de könnyebb lesz rendet tenned, utaznod vagy költöznöd is.

Tippek a tudatos vásárláshoz

Mit jelent az, hogy mindjárt itt a Fekete péntek? Természetesen, hogy nem kell nélkülöznöd és nyugodtan vásárolhatsz aznap, és pár tanáccsal mindezt bűntudat nélkül teheted meg. A kevesebb több. A minőség, és nem a mennyiség számít! Amikor új ruhát, vagy terméket vásárolsz kiváló minőségű, tartós termékeket helyezz előtérbe. Ez nemcsak fenntarthatóbbá tesz, de hosszútávon akár még pénzt is spórolhatsz mert nem kell mindig újat vásárolnod.

 • Gondold át előre mire van igazán szükséged. Azért vásárolni, mert valami akciós hosszú távon nem okoz örömöt és nincs is semmi értelme.
 • Az impulzusvásárlás nagyon csábító, mert az agyunkban azonnal boldogsághormonokat indít be. Ami segíthet: aludj rá, vagy legalább sétálj rá egyet. Gyakran rájövünk később, hogy mégsem kell az az új póló vagy az a színes gyertyatartó.
 • Amikor élelmiszert vásárolsz, ne vásárolj többet, mint amennyit el is tudsz fogyasztani. Illetve, keresd a szezonális és regionális termékeket, illetve bio élelmiszereket. Ezek nemcsak egészségesek, de nagyszerű ízűek!
 • A fa, pamut vagy egyéb természetes anyagok jobbak, mint a műanyagok- legyen akár szó játékokról, konyhai berendezésekről vagy ruháról.  
 • Keresd az időtlent a rövid életű trendek helyett. Különösen, amikor lakberendezésről és stílusról van szó, mert ezeknél a legújabb trendek gyorsan változnak.
 • Lassú, a gyorsan változó divat helyett! Támogasd a fenntarthatóság jegyében létező, tisztességes gyártókat, és a helyi gazdaságot. Talán vannak olyan textíliák, amiket helyben gyártanak? Vagy más termékek, de helyi vállalkozásoktól?

A tanulmányok azt mutatják, hogy egyre több és több fiatal fókuszál a tudatos és fenntartható fogyasztásra. Növekszik a fogyasztói kereslet a csomagolás nélküli termékek, mikroműanyag nélküli kozmetikumok, a szennyezőanyagoktól mentes élelmiszerek és a tisztességes divat iránt.

A jó dolog az, hogy: így végül, nemcsak a tisztesség és a fenntarthatóság érdekében teszel, hanem tudatosabban és értelmesebben is felhasználhatod a pénzed más célokra. például egy kellemes programra a barátaiddal vagy családoddal.

Ezen kívül mindig jó ötlet lehet pénzt befizetni a saját nyugdíjmegtakarítási számládra, és ezzel megtakarítani a jövőre nézve. De, akár be s fektetheted a megtakarított pénzed, hogy egy sokkal nagyobb álmot teljesíts vele.

Segítségre van szükséged a pénzed megfelelő befektetéséhez, hogy későbbre megtakaríthass?

A pénzügyi tanácsadók örömmel segítenek pénzügyeid kezelésében és megmutathatják neked a legjobb befektetési lehetőségeket.

Olvassa el:

| OVB Vermögensberatung Kft.

Megjelent a családi adó-visszatérítésről szóló kormányrendelet

A gyermekkel rendelkező katásoknak, ekhósoknak, őstermelőknek és egyéni vállalkozóknak is jár az a visszatérítés, amit 2022. február 15-ig folyósítanak.

| OVB Vermögensberatung Kft.

Spórolni tanított a járvány (Kisalföld cikk)

Több pénzügyi felmérés is alátámasztotta, hogy a magyarok a pandémia másfél évében kevésbé voltak költekezők, több pénzt takarítottak meg. Ennek egyik oka volt az üzletek zárvatartása, de érzékelhetően több időt szenteltünk anyagi forrásaink kezelésére is. Szakértőt kérdeztünk a tendenciákról.